Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Mysiuniaaaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion na żeberkach WINIARY
1  szklanka
Soczewica czerwona
2 
Pomidory
3 
Ziemniaki
1 
Marchewka
0.25 
Seler naciowy
2  ząbków
Czosnek
1  Płaska łyżka
Masło
trochę
Przyprawa mix, wytrawny, sazon, kolendra i annato
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.28 g
Węglowodany
24.13 g
Tłuszcze
4.61 g
Wartość energetyczna
167.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pożywna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów to wspaniały pomysł na ciekawy obiad. Wykonanie jest łatwe i polega w głównej mierze na gotowaniu warzyw i soczewicy w Bulionie na żeberkach WINIARY z dodatkiem musu z soczystych pomidorów. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a gdy warzywa są miękkie, serwujemy zupę na talerzach ze świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa obieramy – ziemniaki, marchewkę i selera kroimy w dość małą kostkę, ząbki czosnku dokładnie siekamy lub też przeciskamy przez praskę. Do garnka przekładamy warzywa, wsypujemy soczewicę oraz dodajemy kostkę Winiary oraz sól i pieprz wedle uznania.
  • Krok 2

    15 min
    Wlewamy około 5 szklanek wody i gotujemy około 15 minut.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie pomidory niedbale siekamy, dodajemy do nich masło i przesmażamy je w małym garnku, tak aby zaczęły się rozpadać, następnie dokładnie przecieramy przez siteczko i przekładamy mus pomidorowy do gotujących się warzyw z soczewicą.
  • Krok 4

    15 min
    Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle potrzeby, gotujemy ją jeszcze około 10 – 15 minut (dość często mieszamy, gdyż soczewica może się przypalić).
  • Krok 5

    5 min
    Gorącą zupę nakładamy do miseczek (nie zabielamy, ani nie gotujemy na mięsie aby była dietetyczna), dekorujemy świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki i podajemy.
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Krok 1 z 5

Warzywa obieramy – ziemniaki, marchewkę i selera kroimy w dość małą kostkę, ząbki czosnku dokładnie siekamy lub też przeciskamy przez praskę. Do garnka przekładamy warzywa, wsypujemy soczewicę oraz dodajemy kostkę Winiary oraz sól i pieprz wedle uznania.

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Krok 2 z 5

Wlewamy około 5 szklanek wody i gotujemy około 15 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Krok 3 z 5

W tym czasie pomidory niedbale siekamy, dodajemy do nich masło i przesmażamy je w małym garnku, tak aby zaczęły się rozpadać, następnie dokładnie przecieramy przez siteczko i przekładamy mus pomidorowy do gotujących się warzyw z soczewicą.

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Krok 4 z 5

Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle potrzeby, gotujemy ją jeszcze około 10 – 15 minut (dość często mieszamy, gdyż soczewica może się przypalić).

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Krok 5 z 5

Gorącą zupę nakładamy do miseczek (nie zabielamy, ani nie gotujemy na mięsie aby była dietetyczna), dekorujemy świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki i podajemy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczna zupa pomidorowa

    Klasyczna zupa pomidorowa

    1 godz Średni
  • Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

    Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

    2 godz 27 min Średni
  • Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    6 godz 35 min Łatwy
  • Ciecierzyca w pomidorach na ostro

    Ciecierzyca w pomidorach na ostro

    6 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu