Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
55min
Łatwy
1
kostka
1
szklanka
Soczewica czerwona
2
Pomidory
3
Ziemniaki
1
Marchewka
0.25
Seler naciowy
2
ząbków
1
Płaska łyżka
Masło
trochę
Przyprawa mix, wytrawny, sazon, kolendra i annato
.
Wartości odżywcze
Białko
8.28 g
Węglowodany
24.13 g
Tłuszcze
4.61 g
Wartość energetyczna
167.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Warzywa obieramy – ziemniaki, marchewkę i selera kroimy w dość małą kostkę, ząbki czosnku dokładnie siekamy lub też przeciskamy przez praskę. Do garnka przekładamy warzywa, wsypujemy soczewicę oraz dodajemy kostkę Winiary oraz sól i pieprz wedle uznania.
Krok 2
15 min
Wlewamy około 5 szklanek wody i gotujemy około 15 minut.
Krok 3
10 min
W tym czasie pomidory niedbale siekamy, dodajemy do nich masło i przesmażamy je w małym garnku, tak aby zaczęły się rozpadać, następnie dokładnie przecieramy przez siteczko i przekładamy mus pomidorowy do gotujących się warzyw z soczewicą.
Krok 4
15 min
Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle potrzeby, gotujemy ją jeszcze około 10 – 15 minut (dość często mieszamy, gdyż soczewica może się przypalić).
Krok 5
5 min
Gorącą zupę nakładamy do miseczek (nie zabielamy, ani nie gotujemy na mięsie aby była dietetyczna), dekorujemy świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki i podajemy.
Pożywna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów to wspaniały pomysł na ciekawy obiad. Wykonanie jest łatwe i polega w głównej mierze na gotowaniu warzyw i soczewicy w Bulionie na żeberkach WINIARY z dodatkiem musu z soczystych pomidorów. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a gdy warzywa są miękkie, serwujemy zupę na talerzach ze świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki.
Komentarze 0