Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Mysiuniaaaa
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion na żeberkach WINIARY
1  szklanka
Soczewica czerwona
2 
Pomidory
3 
Ziemniaki
1 
Marchewka
0.25 
Seler naciowy
2  ząbków
Czosnek
1  Płaska łyżka
Masło
trochę
Przyprawa mix, wytrawny, sazon, kolendra i annato
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.28 g
Węglowodany
24.13 g
Tłuszcze
4.61 g
Wartość energetyczna
167.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pożywna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów to wspaniały pomysł na ciekawy obiad. Wykonanie jest łatwe i polega w głównej mierze na gotowaniu warzyw i soczewicy w Bulionie na żeberkach WINIARY z dodatkiem musu z soczystych pomidorów. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a gdy warzywa są miękkie, serwujemy zupę na talerzach ze świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa obieramy – ziemniaki, marchewkę i selera kroimy w dość małą kostkę, ząbki czosnku dokładnie siekamy lub też przeciskamy przez praskę. Do garnka przekładamy warzywa, wsypujemy soczewicę oraz dodajemy kostkę Winiary oraz sól i pieprz wedle uznania.
  • Krok 2

    15 min
    Wlewamy około 5 szklanek wody i gotujemy około 15 minut.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie pomidory niedbale siekamy, dodajemy do nich masło i przesmażamy je w małym garnku, tak aby zaczęły się rozpadać, następnie dokładnie przecieramy przez siteczko i przekładamy mus pomidorowy do gotujących się warzyw z soczewicą.
  • Krok 4

    15 min
    Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle potrzeby, gotujemy ją jeszcze około 10 – 15 minut (dość często mieszamy, gdyż soczewica może się przypalić).
  • Krok 5

    5 min
    Gorącą zupę nakładamy do miseczek (nie zabielamy, ani nie gotujemy na mięsie aby była dietetyczna), dekorujemy świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki i podajemy.
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Krok 1 z 5

Warzywa obieramy – ziemniaki, marchewkę i selera kroimy w dość małą kostkę, ząbki czosnku dokładnie siekamy lub też przeciskamy przez praskę. Do garnka przekładamy warzywa, wsypujemy soczewicę oraz dodajemy kostkę Winiary oraz sól i pieprz wedle uznania.

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Krok 2 z 5

Wlewamy około 5 szklanek wody i gotujemy około 15 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Krok 3 z 5

W tym czasie pomidory niedbale siekamy, dodajemy do nich masło i przesmażamy je w małym garnku, tak aby zaczęły się rozpadać, następnie dokładnie przecieramy przez siteczko i przekładamy mus pomidorowy do gotujących się warzyw z soczewicą.

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Krok 4 z 5

Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle potrzeby, gotujemy ją jeszcze około 10 – 15 minut (dość często mieszamy, gdyż soczewica może się przypalić).

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Krok 5 z 5

Gorącą zupę nakładamy do miseczek (nie zabielamy, ani nie gotujemy na mięsie aby była dietetyczna), dekorujemy świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki i podajemy.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczna zupa pomidorowa

    1 godz Średni
  • Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

    2 godz 27 min Średni
  • Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    6 godz 35 min Łatwy
  • Ciecierzyca w pomidorach na ostro

    6 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu