Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kluski na parze nadziewane borówkami
Dodaj do CookBook

Kluski na parze nadziewane borówkami

(0)
2 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.67  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  szklanka
Mleko
1  szklanka
Mąka pszenna
12  g
Drożdże
1 
Jajko
90  g
Masło
0.33  łyżka
Cukier
0.25  łyżeczka
Sól
0.75  szklanka
Borówki
0.33  kubek
Jogurt naturalny
0.67  łyżka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.1 g
Wartość energetyczna
494.2 kcal
Tłuszcze
28.1 g
Białko
10.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dla wielbicieli sezonowych owoców mamy nie lada gratkę! Kluski na parze nadziewane borówkami! W sezonie na pyszne borówki warto korzystać z nich do oporu. Oprócz smakowitych deserów i ciast, wykorzystaj je jako pełnoprawny składnik dania obiadowego. Kluski na parze nadziewane borówkami posypane Cukrem wanilinowym WINIARY i polane jogurtem naturalnym rozpłyną się w ustach.

Przygotowanie

138 min
  • Krok 1

    10 min
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki.
  • Krok 2

    20 min
    Przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko, wyrobić gładkie ciasto.
  • Krok 4

    20 min
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
  • Krok 6

    3 min
    Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Krok 7

    10 min
    Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wycinać duże krążki.
  • Krok 8

    5 min
    Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki.
  • Krok 9

    40 min
    Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
  • Krok 10

    10 min
    Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut.
  • Krok 11

    5 min
    Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.
Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 1 z 11

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 2 z 11

Przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 3 z 11

Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko, wyrobić gładkie ciasto.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 4 z 11

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 5 z 11

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 6 z 11

Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 7 z 11

Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wycinać duże krążki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 8 z 11

Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 9 z 11

Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 10 z 11

Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 11 z 11

Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kluski lane na mleku

    Kluski lane na mleku

    20 min Łatwy
  • Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu