Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski na parze nadziewane borówkami

0
2 godz 18 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5  szklanek
Mleko
3.5  szklanek
Mąka pszenna
4  dag
Drożdże
2 
Jajko
3  dag
Masło
1  łyżka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól
2.5  szklanek
Borówki
1  kubek
Jogurt naturalny
2  łyżek
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.28 g
Węglowodany
52.27 g
Tłuszcze
6.15 g
Wartość energetyczna
302.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

138 min
Krok 1
10 min
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki.
Krok 2
20 min
Przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
10 min
Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko, wyrobić gładkie ciasto.
Krok 4
20 min
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 5
5 min
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
Krok 6
3 min
Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Krok 7
10 min
Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wycinać duże krążki.
Krok 8
5 min
Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki.
Krok 9
40 min
Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 10
10 min
Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut.
Krok 11
5 min
Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.
Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 1 z 11

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 2 z 11

Przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 3 z 11

Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko, wyrobić gładkie ciasto.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 4 z 11

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 5 z 11

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 6 z 11

Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 7 z 11

Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wycinać duże krążki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 8 z 11

Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 9 z 11

Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 10 z 11

Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 11 z 11

Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.

Dla wielbicieli sezonowych owoców mamy nie lada gratkę! Kluski na parze nadziewane borówkami! W sezonie na pyszne borówki warto korzystać z nich do oporu. Oprócz smakowitych deserów i ciast, wykorzystaj je jako pełnoprawny składnik dania obiadowego. Kluski na parze nadziewane borówkami posypane Cukrem wanilinowym WINIARY i polane jogurtem naturalnym rozpłyną się w ustach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.3g / 12%
Węglowodany
52.3g / 69%
Tłuszcze
6.1g / 19%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika