Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kluski na parze nadziewane borówkami
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
10.2g / 9%
Węglowodany
51.1g / 41%
Tłuszcze
28.1g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kluski na parze nadziewane borówkami

+

Kluski na parze nadziewane borówkami

Wróć

Kluski na parze nadziewane borówkami

(0)
2 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.67  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  szklanka
Mleko
1  szklanka
Mąka pszenna
12  g
Drożdże
1 
Jajko
90  g
Masło
0.33  łyżka
Cukier
0.25  łyżeczka
Sól
0.75  szklanka
Borówki
0.33  kubek
Jogurt naturalny
0.67  łyżka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.2 g
Węglowodany
51.15 g
Tłuszcze
28.06 g
Wartość energetyczna
494.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dla wielbicieli sezonowych owoców mamy nie lada gratkę! Kluski na parze nadziewane borówkami! W sezonie na pyszne borówki warto korzystać z nich do oporu. Oprócz smakowitych deserów i ciast, wykorzystaj je jako pełnoprawny składnik dania obiadowego. Kluski na parze nadziewane borówkami posypane Cukrem wanilinowym WINIARY i polane jogurtem naturalnym rozpłyną się w ustach.

Przygotowanie

138 min
  • Krok 1

    10 min
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki.
  • Krok 2

    20 min
    Przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko, wyrobić gładkie ciasto.
  • Krok 4

    20 min
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
  • Krok 6

    3 min
    Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Krok 7

    10 min
    Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wycinać duże krążki.
  • Krok 8

    5 min
    Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki.
  • Krok 9

    40 min
    Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
  • Krok 10

    10 min
    Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut.
  • Krok 11

    5 min
    Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.
Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 1 z 11

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 2 z 11

Przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 3 z 11

Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko, wyrobić gładkie ciasto.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 4 z 11

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 5 z 11

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 6 z 11

Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 7 z 11

Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wycinać duże krążki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 8 z 11

Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 9 z 11

Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 10 z 11

Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 11 z 11

Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Ciasto drożdżowe z owocami

    3 godz 15 min Łatwy
  • Pszenne bułeczki z żółtym serem

    Pszenne bułeczki z żółtym serem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Bułeczki drożdżowe z marmoladą

    Bułeczki drożdżowe z marmoladą

    2 godz 10 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu