Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
7.8g / 9%
Węglowodany
73.1g / 87%
Tłuszcze
1.3g / 4%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

+

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

Wróć

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

(2)
29min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
120  g
Mąka ziemniaczana
0.75  kg
Ziemniaki
0.25  l
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.79 g
Węglowodany
73.13 g
Tłuszcze
1.28 g
Wartość energetyczna
351.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kluski śląskie to specjał kuchni regionalnej, który od lat gości w każdym polskim domu. To świetny pomysł na sycący obiad zarówno zimą, jak i latem. Do ulepienia klusek możesz użyć ziemniaków z poprzedniego dnia, a jeśli na zewnątrz jest wyjątkowo gorąco — zjeść je na zimno w towarzystwie mizerii. Sprawdź poniżej przepis na kluski śląskie z sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, wraz z listą przygotowania krok po kroku. To pomysł na szybki, domowy obiad i jednocześnie sycący posiłek.

Jak się robi kluski śląskie? To najprostszy przepis na kluski śląskie z dziurką. Przeciśnij przez praskę ugotowane ziemniaki. Możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, jeśli np. został ich nadmiar po obiedzie. Jeśli nie masz praski do ziemniaków, możesz użyć maszynki do mięsa. Tak przygotowane ziemniaki podziel na cztery części. Do jednej części ziemniaków dodaj ok. 160 g mąki ziemniaczanej i wyrób ciasto. Opcjonalnie możesz dodać 1 jajko. Do tak przygotowanej masy dodaj resztę sprasowanych ziemniaków i ponownie wyrób całe ciasto, aż do uzyskania równej masy. Dzięki temu kluski staną się przyjemnie sprężyste. Z tak powstałego ciasta ziemniaczanego formuj kuleczki, palcem wyciskając w każdej klusce dziurkę. Dziurka nie tylko jest dodatkiem estetycznym — pomaga kluskom równomiernie się ugotować. Kluseczki ugotuj w osolonej wodzie. Warto wybrać duży garnek, aby ugotowały się równomiernie. Wystarczą im ok. 3 minuty. Znakiem, że kluski są gotowe, jest ich wypływanie na powierzchnię wody. W zależności od rodzaju ziemniaków oraz tego, czy dodano jajko, kluski przybiorą ładny kremowy odcień, choć mogą być nawet żółte.

Przepis krok po kroku jak zrobić kluski śląskie znajdziesz na dole strony. Czym byłyby kluski bez sosu i surówki? Najprostszy sos do klusek śląskich to właśnie ten od WINIARY. Wystarczy opakowanie sosu (najlepszy to sos pieczeniowy ciemny WINIARY) i 300 ml zimnej wody (około 1,5 standardowej szklanki). To szybki sos do klusek śląskich, który przygotujesz w mniej niż 10 minut. Wystarczy wsypać zawartość torebki do zimnej wody i mieszać do czasu zagotowania. Kiedy sos zacznie się gotować, zostaw go na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Gotowe!

W ten sposób przygotujesz sos i kluski śląskie. Z czym podawać ten przysmak kuchni regionalnej? Kluski śląskie będą świetnie smakować w towarzystwie kotletów mielonych i korniszona, a nawet kotleta schabowego z mizerią. Za gorąco na tłuste mięso? Eksperymentuj — kluski śląskie świetnie smakują z sosem tzatziki lub po prostu podsmażoną cebulką. Możesz też oprószyć je chrupiącym bekonem.

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    15 min
    Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, rozłóż równo w misce, podziel na cztery części - jedną część odłóż i wypełnij ją mąką ziemniaczaną (odłożoną część ziemniaków dołóż).
  • Krok 2

    5 min
    Wszystko starannie wyrób. Formuj okrągłe kluseczki i wyciskaj w nich palcem dziurkę.
  • Krok 3

    3 min
    Gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty.
  • Krok 4

    5 min
    Przygotuj sos: zawartość torebki dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Kluski polej obficie sosem.
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

Krok 1 z 5

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, rozłóż równo w misce, podziel na cztery części - jedną część odłóż i wypełnij ją mąką ziemniaczaną (odłożoną część ziemniaków dołóż).

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

Krok 2 z 5

Wszystko starannie wyrób. Formuj okrągłe kluseczki i wyciskaj w nich palcem dziurkę.

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

Krok 3 z 5

Gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty.

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

Krok 4 z 5

Przygotuj sos: zawartość torebki dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

Krok 5 z 5

Kluski polej obficie sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
I Iris

To były takie dobre, dziękuje za przepis! 🤤😁

Winiary
Expert

Iris, bardzo się cieszymy się, że Ci smakowało! 😊

G Gienek

Kluski śląskie bez jajek? 😱🤔

Winiary
Expert

Gienku, tak - do tradycyjnego przepisu na kluski śląskie do ciasta nie dodajemy jajek. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegańskie
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ostra pomidorowa z parmezanem

    Ostra pomidorowa z parmezanem

    27 min Łatwy
  • Zupa krem z kalarepy

    Zupa krem z kalarepy

    1 godz 5 min Łatwy
  • Mintaj smażony w sosie

    Mintaj smażony w sosie

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kotlety z farszem

    Kotlety z farszem

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu