Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

0
29 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
160 g
Mąka ziemniaczana
1 kg
Ziemniaki
0.33 l
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.24 g
Węglowodany
64.77 g
Tłuszcze
0.45 g
Wartość energetyczna
290.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
15 min
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, rozłóż równo w misce, podziel na cztery części - jedną część odłóż i wypełnij ją mąką ziemniaczaną (odłożoną część ziemniaków dołóż).
Krok 2
5 min
Wszystko starannie wyrób. Formuj okrągłe kluseczki i wyciskaj w nich palcem dziurkę.
Krok 3
3 min
Gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty.
Krok 4
5 min
Przygotuj sos: zawartość torebki dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 5
1 min
Kluski polej obficie sosem.
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Krok 1 z 5

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, rozłóż równo w misce, podziel na cztery części - jedną część odłóż i wypełnij ją mąką ziemniaczaną (odłożoną część ziemniaków dołóż).

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Krok 2 z 5

Wszystko starannie wyrób. Formuj okrągłe kluseczki i wyciskaj w nich palcem dziurkę.

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Krok 3 z 5

Gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty.

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Krok 4 z 5

Przygotuj sos: zawartość torebki dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Krok 5 z 5

Kluski polej obficie sosem.

Nie wszyscy kulinarni smakosze zdają sobie sprawę, jak szybko i prosto można przygotować ziemniaczany specjał ze Śląska - śląskie kluski z dziurką, które są idealnym dodatkiem do mięs na ciepło. Wystarczą jedynie dwa składniki – ugotowane ziemniaki i mąka ziemniaczana. A do idealnego podania potrzeba jeszcze tylko Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY oraz czerwonej kapusty. Dla bardziej wymagających polecamy roladę nadziewaną boczkiem, ogórkiem kiszonym i odrobiną musztardy, doprawioną pieprzem i solą do smaku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika