Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski na parze

(2)
54min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest B@sik
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Jajko
1 
Żółtko
50  g
Drożdże
trochę
Sól
250  g
Jagody
3  kubków
Mąka pszenna
1  kubek
Cukier
2  łyżek
Olej rzepakowy
12  g
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.17 g
Węglowodany
90.25 g
Tłuszcze
7.14 g
Wartość energetyczna
458.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
8 min
Do misy przesiać mąkę i sól. W rondelku podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, wsypać cukier, wkruszyć drożdże, wbić jajka i żółtko. Wszystko wymieszać łyżką i od razu wlać do misy z mąką
Krok 2
30 min
Gdy składniki się połączą dodać olej i wyrabiać ok 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Krok 3
1 min
Jagody wymieszać z cukrem i mąką.
Krok 4
10 min
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać szklanką , wkładać nadzienie , sklejać i formować jak na pączki.
Krok 5
5 min
Kluski parować w garnku na podstawce pod przykryciem ok 10 min. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.
Kluski na parze

Krok 1 z 5

Do misy przesiać mąkę i sól. W rondelku podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, wsypać cukier, wkruszyć drożdże, wbić jajka i żółtko. Wszystko wymieszać łyżką i od razu wlać do misy z mąką

Kluski na parze

Krok 2 z 5

Gdy składniki się połączą dodać olej i wyrabiać ok 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

Kluski na parze

Krok 3 z 5

Jagody wymieszać z cukrem i mąką.

Kluski na parze

Krok 4 z 5

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać szklanką , wkładać nadzienie , sklejać i formować jak na pączki.

Kluski na parze

Krok 5 z 5

Kluski parować w garnku na podstawce pod przykryciem ok 10 min. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.

Kluski na parze to nic innego, jak znane i lubiane pampuchy, czyli pączki drożdżowe gotowane na parze. Tym razem przygotowujemy je w wersji jagodowej – z jagodowym nadzieniem i jagodową polewą. Kluski na parze możesz zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno, bo obu wersjach smakują doskonale!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.2g / 8%
Węglowodany
90.3g / 78%
Tłuszcze
7.1g / 13%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika