Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski na parze

0
54 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Jajko
1 
Żółtko
50 g
Drożdże
1 trochę
Sól
250 g
Jagody
3 kubków
Mąka pszenna
1 kubek
Cukier
2 łyżek
Olej rzepakowy
12 g
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
55 g
Węglowodany
541.53 g
Tłuszcze
42.83 g
Wartość energetyczna
2751.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
8 min
Do misy przesiać mąkę i sól. W rondelku podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, wsypać cukier, wkruszyć drożdże, wbić jajka i żółtko. Wszystko wymieszać łyżką i od razu wlać do misy z mąką
Krok 2
30 min
Gdy składniki się połączą dodać olej i wyrabiać ok 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Krok 3
1 min
Jagody wymieszać z cukrem i mąką.
Krok 4
10 min
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać szklanką , wkładać nadzienie , sklejać i formować jak na pączki.
Krok 5
5 min
Kluski parować w garnku na podstawce pod przykryciem ok 10 min. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.
Kluski na parze

Krok 1 z 5

Do misy przesiać mąkę i sól. W rondelku podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, wsypać cukier, wkruszyć drożdże, wbić jajka i żółtko. Wszystko wymieszać łyżką i od razu wlać do misy z mąką

Kluski na parze

Krok 2 z 5

Gdy składniki się połączą dodać olej i wyrabiać ok 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

Kluski na parze

Krok 3 z 5

Jagody wymieszać z cukrem i mąką.

Kluski na parze

Krok 4 z 5

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać szklanką , wkładać nadzienie , sklejać i formować jak na pączki.

Kluski na parze

Krok 5 z 5

Kluski parować w garnku na podstawce pod przykryciem ok 10 min. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.

Kluski na parze to nic innego, jak znane i lubiane pampuchy, czyli pączki drożdżowe gotowane na parze. Tym razem przygotowujemy je w wersji jagodowej – z jagodowym nadzieniem i jagodową polewą. Kluski na parze możesz zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno, bo obu wersjach smakują doskonale!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika