Tzatzyki - sos
15min
Łatwy
1 trochę
200 ml
Jogurt naturalny
1
Ogórek sałatkowy
2 łyżek
Posiekany szczypiorek
1 łyżka
Mięta
1 trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
2.35 g
Węglowodany
5.32 g
Tłuszcze
3.74 g
Wartość energetyczna
61.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
15 min
Krok 1
10 min
Ogórek obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól, odciśnij sok.
Krok 2
5 min
Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz z jogurtem, ogórkiem, szczypiorkiem i posiekaną miętą.
Tzatzyki, czyli popularny grecki sos jogurtowy, możemy łatwo zrobić we własnej kuchni, wykorzystując Majonez Dekoracyjny WINIARY, który wystarczy połączyć ze startym na grubej tarce sałatkowym ogórkiem, szczypiorkiem oraz świeżą miętą. W Grecji i Turcji serwuje się go jako dodatek do gyros lub souvlaki, a my możemy dodawać go przez cały letni sezon do wszelkich grillowanych mięs (od kiełbas, przez karkówkę, żeberka, drób, po wołowinę), surowych lub grillowanych warzyw oraz oczywiście ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Komentarze 0