Sos tzatziki nie bez powodu jest tak ceniony i lubiany w naszym kraju. Pasuje do wielu dań, dlatego z powodzeniem można go przygotować zarówno na śniadanie, jak i na kolację oraz obiad. Jak przygotować ten wyjątkowy sos? Na szczęście to zadanie jest bardzo łatwe. Sos zrobimy w kilka minut, ciesząc się wyjątkowym dodatkiem do wielu posiłków.
Sos tzatziki
Sos tzatziki z jogurtu naturalnego to popularny grecki sos jogurtowy, który sprawnie wykonamy w zaciszu domowym. Może nam posłużyć zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Nie zapominajmy o dodaniu majonezu WINIARY, który dodatkowo urozmaica i podkreśla smak sosu. Jak zrobić sos tzatziki z majonezem? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Należy połączyć majonez z sałatkowym ogórkiem (wcześniej startym na grubej tarce), świeżą miętą i szczypiorkiem. Okazuje się, że w Turcji oraz Grecji jest to dodatek serwowany do gyrosa i souvlaki. Z kolei w naszym kraju chętnie sięgamy po przepis na sos tzatziki zwłaszcza w letnim sezonie, podczas przygotowywania grillowanego mięsa - od karkówki, po żeberka, kiełbasy, drób i wołowinę. Poza tym sos świetnie komponuje się ze świeżą bagietką i grillowanymi warzywami.
Przepis na sos tzatziki
Jeśli chodzi o sos tzatziki, przepis jest bardzo łatwy, dlatego każdy sobie z tym poradzi. Nawet wtedy, gdy na co dzień mało gotujemy, przygotowanie sosu tzatziki zajmie nam najwyżej kilka minut. Pierwszym krokiem jest obranie ogórków, a następnie ich starcie na tarce o dużych oczkach, posolenie i odciśnięcie soku. Następnie, majonez WINIARY łączymy z jogurtem, ogórkiem oraz szczypiorkiem i posiekaną miętą. Gotowe - pyszny sos można spożywać z różnorodnymi dodatkami!
Sos tzatziki - do czego?
Warto wiedzieć, że sos tzatziki świetnie komponuje się z pitą. Można podawać sos oddzielnie lub od razu smarując pitę tym dodatkiem. Poza tym, tzatziki są idealne do gyrosa i mięsnych potraw. Dip tego typu stanowi dodatek nie tylko do dań głównych, lecz także do różnych przekąsek. Pamiętajmy o tym, że połączenie z polskim chlebem także jest doskonałe! Do czego sos tzatziki? Kolejna propozycja to zaserwowanie sosu do ryb i pieczywa. Wszelkie dania smażone, połączone z takim sosem nabiorą całkiem nowego charakteru.
Pyszny sos tzatziki przygotować można na kolację z całą rodziną lub na imprezy w plenerze. Najchętniej przygotowujemy ten sos w letnim okresie, jednak można po niego sięgać przez cały rok. W tym celu posłuży nam wskazany przepis, przedstawiony w najłatwiejszy sposób. W efekcie bardzo szybko ten dodatek stanie się jednym z ulubionych sosów całej rodziny!
Komentarze 0