Mimo że mięso z grilla to kultowa opcja, którą zazwyczaj wybieramy podczas grillowych imprez, to warto jednak zainspirować się ogromnym bogactwem świata warzyw i wypróbować nowe, interesujące potrawy. Istnieje wiele różnych technik kulinarnych, które mogą sprawić, że warzywa nabiorą intensywnego i ciekawego smaku, który spodoba się nawet najbardziej zagorzałym fanom mięsa. Grillowane warzywa to genialna opcja na wiosenne i letnie dni, podczas których sięgamy po lekkostrawne dania. Najlepszym sposobem jest przygotowywanie warzyw sezonowych, ponieważ możemy skorzystać z tego, co matka natura ma nam do zaoferowania w danym czasie. Maj to idealna pora na przyrządzanie ziemniaków z grilla, a ciekawym dodatkiem do potraw będą sałatki na grilla przygotowane ze świeżych i młodych warzyw. W czerwcu na rynku dostępne są szparagi, cukinia, kalafior i inne pyszne warzywa, których warto zasmakować! Lipiec, czyli kulminacja grillowego sezonu, to idealny czas na skomponowanie fantazyjnych dań z grilla, dlatego warto skusić się na nietypowe opcje jak grillowany groszek cukrowy czy buraki.
Pomysły na warzywa z grilla są nieograniczone. Możesz popuścić wodze fantazji i przyrządzić je według swoich indywidualnych preferencji! Wśród naszych przepisów znajdziecie wiele inspiracji, którymi zaskoczycie Gości i uraczycie ich kubki smakowe. Genialnym pomysłem, który spodoba się szczególnie młodszym uczestnikom imprezy, będą chipsy ziemniaczane z grilla serwowane z sosem ziołowym Winiary. Jeśli jednak znudziła Wam się najpopularniejsza opcja, jaką są ziemniaki, warto zajrzeć do przepisu na warzywa z grilla marynowane w occie balsamicznym z rozmarynem, a fanom mięsnych opcji może się spodobać propozycja na lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem. Możliwości jest wiele, a to Wy zdecydujecie jakie danie z grillowanymi warzywami będzie królem Waszej imprezy!