Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bakłażan pieczony z serem

0
57 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Bakłażan
1 
Cebula
1 łyżka
Pietruszka
350 g
Pieczarki
2 ząbków
Czosnek
200 g
Suszone pomidory
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
4 łyżek
Oliwa z oliwek
2 łyżek
Zioła prowansalskie
4 plastrów
Ser Żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.51 g
Tłuszcze
47.67 g
Węglowodany
48.32 g
Wartość energetyczna
642.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
5 min
Posiekaną cebulę podsmaż na patelni na 2 łyzkach oliwy do zeszklenia.
Krok 2
6 min
Pieczarki wrzuć do zeszklonej cebulki i przysmaż, aż wyparuje woda.
Krok 3
3 min
Pomidory posiekaj i dodaj do nich natkę pietruszki.
Krok 4
2 min
Przysmażone pieczarki z cebulą wymieszaj z pomidorami i natką. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 6
5 min
Bakłażan przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż miąższ i natłuść go oliwą. Potem oprósz lekko solą.
Krok 7
10 min
Tak przygotowanego bakłażana piecz 10 min.
Krok 8
1 min
Po 10 min wyjmij warzywo i włóż do środka farsz.
Krok 9
20 min
Następnie przykryj serem i włóż do piekarnika na 15-20 min. Podawaj z ziemniakami i sosem czosnkowym lub tzatzyki.
Bakłażan pieczony z serem

Krok 1 z 9

Posiekaną cebulę podsmaż na patelni na 2 łyzkach oliwy do zeszklenia.

Bakłażan pieczony z serem

Krok 2 z 9

Pieczarki wrzuć do zeszklonej cebulki i przysmaż, aż wyparuje woda.

Bakłażan pieczony z serem

Krok 3 z 9

Pomidory posiekaj i dodaj do nich natkę pietruszki.

Bakłażan pieczony z serem

Krok 4 z 9

Przysmażone pieczarki z cebulą wymieszaj z pomidorami i natką. Dopraw solą i pieprzem.

Bakłażan pieczony z serem

Krok 5 z 9

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Bakłażan pieczony z serem

Krok 6 z 9

Bakłażan przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż miąższ i natłuść go oliwą. Potem oprósz lekko solą.

Bakłażan pieczony z serem

Krok 7 z 9

Tak przygotowanego bakłażana piecz 10 min.

Bakłażan pieczony z serem

Krok 8 z 9

Po 10 min wyjmij warzywo i włóż do środka farsz.

Bakłażan pieczony z serem

Krok 9 z 9

Następnie przykryj serem i włóż do piekarnika na 15-20 min. Podawaj z ziemniakami i sosem czosnkowym lub tzatzyki.

Pyszny bakłażan zapiekany z serem i nietypowym farszem z suszonych pomidorów i pieczarek na pewno zachwyci najbardziej wybredne podniebienia.
Bakłażan, który kryje w swoim wnętrzu aromatyczny farsz z suszonych pomidorów i pieczarek jest potrawą, która przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi wyszukanych smaków. Połączenie aromatycznych warzyw z przyjemnie ciągnącym się przypieczonym serem to prawdziwa uczta. Feeria barw skryta pod bladożółtym serem rozbudzi wyobraźnię i podsyci apetyt każdego z Twoich gości.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika