Zapiekanka z bakłażana i pomidorów
62min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
21.47 g
Węglowodany
24.6 g
Tłuszcze
19.88 g
Wartość energetyczna
361.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 170°C).
Krok 2
5 min
Umyj pomidory, usunąć gniazda nasienne i pokrój na plastry.
Krok 3
15 min
Bakłażana wymyj, również pokrój w plastry i ułóż w nasmarowanej oliwą z oliwek formie do zapiekanek. Skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku.
Krok 4
10 min
Na patelni podgrzej olej i smaż na nim mieloną wołowinę.
Krok 5
2 min
Wlej 200 ml wody, rozrób POMYSŁ NA..., zagotuj, po czym gotuj jeszcze przez 1 minutę.
Krok 6
25 min
Dopraw do smaku cynamonem i polej tym bakłażana. Ułóż na to pokrojone pomidory. Oprósz zapiekankę tartą bułką i parmezanem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut.
Wystarczy zapał do pieczenia, szczypta kulinarnej fantazji, trochę letnich warzyw, WINIARY POMYSŁ NA... Spaghetti po Bolońsku oraz mięso mielone, by zrobić pyszną zapiekankę z bakłażana i pomidorów. Na plastry bakłażana wylewamy „pomysłowy“ sos boloński z cynamonem i mięsem. Następnie na bakłażana wykładamy plastry dojrzałych pomidorów oraz posypkę z tartej bułki i parmezanu. Zapiekankę z bakłażana i mięsa mielonego pieczemy do momentu, w którym posypka stanie się złocista.
Komentarze 0