Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

2
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Bakłażan
1  słoik
Sos Boloński WINIARY
1 
Czerwona cebula
1  ząbek
trochę
Sól
0.5 
Papryczka chili
1  opakowanie
Mozzarella
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Bazylia świeża
3 
Pomidorki koktajlowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
41.25 g
Węglowodany
42.61 g
Tłuszcze
49.81 g
Wartość energetyczna
783.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Umyj bakłażana, przekrój na pół i wydrąż środki.
Krok 2
3 min
Posól przekrojonego bakłażana i wyjęty miąższ.
Krok 3
15 min
Odłóż go na 15 minut.
Krok 4
2 min
Po tym czasie opłucz bakłażana z soli i osusz. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.
Krok 5
10 min
Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć drobno pokrojoną cebulę, papryczkę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia, dodaj pokrojony w kosteczkę miąższ i podsmażaj go przez około minutę.
Krok 6
10 min
Dodaj sos boloński WINIARY i drobno posiekane listki bazylii, i smaż do zgęstnienia i odparowania sosu.
Krok 7
5 min
Połówki bakłażana wypełnij pomidorowym farszem i włóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 8
30 min
Bakłażana piecz przez ok. 30 min w 180°C. Po około 25 minutach wyjmij go i na górze ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i połówki pomidorków koktajlowych. Włóż na ostatnie 5 minut do piekarnika.
Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 1 z 8

Umyj bakłażana, przekrój na pół i wydrąż środki.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 2 z 8

Posól przekrojonego bakłażana i wyjęty miąższ.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 3 z 8

Odłóż go na 15 minut.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 4 z 8

Po tym czasie opłucz bakłażana z soli i osusz. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 5 z 8

Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć drobno pokrojoną cebulę, papryczkę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia, dodaj pokrojony w kosteczkę miąższ i podsmażaj go przez około minutę.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 6 z 8

Dodaj sos boloński WINIARY i drobno posiekane listki bazylii, i smaż do zgęstnienia i odparowania sosu.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 7 z 8

Połówki bakłażana wypełnij pomidorowym farszem i włóż do żaroodpornego naczynia.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 8 z 8

Bakłażana piecz przez ok. 30 min w 180°C. Po około 25 minutach wyjmij go i na górze ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i połówki pomidorków koktajlowych. Włóż na ostatnie 5 minut do piekarnika.

Bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami to doskonały pomysł na smaczny i szybki obiad. Zrobisz go w bardzo prosty sposób – wystarczy, że wydrążonego bakłażana wypełnisz farszem pomidorowym i mozzarellą. Sprawdź nasz przepis na bakłażana faszerowanego mozzarellą i pomidorami i stwórz danie, które będzie idealnym pomysłem w każdej sytuacji!

Umyj bakłażana, przekrój wzdłuż i wydrąż środek z każdej połówki. Posyp solą wydrążonego bakłażana oraz wyciągnięty z niego miąższ. Zaczekaj kwadrans. Po 15 minutach opłucz sól i osusz bakłażana. W ten sposób wydobędziesz i pozbędziesz się z niego goryczki.

Pokrój w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni i wysyp na nią warzywa. Podsmaż chwilę, po czym dodaj pokrojony miąższ bakłażana. Podsmażaj jeszcze przez około minutę.

Do farszu na patelni dodaj sos boloński WINIARY i posiekaną bazylię. Smaż przez chwilę, by zredukować sos. Następnie przełóż nadzienie do wydrążonych połówek bakłażana.

Faszerowanego bakłażana ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 25 minut, następnie wyciągnij, umieść na górze pokrojoną w plastry mozzarellę oraz połówki pomidorów koktajlowych. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 5 minut. Bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami gotowy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
41.3g / 21%
Węglowodany
42.6g / 22%
Tłuszcze
49.8g / 57%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika