Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Bakłażan
1 słoik
Sos Boloński WINIARY
1 
Czerwona cebula
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
0.5 
Papryczka chili
1 paczka
Mozzarella
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Bazylia świeża
3 
Pomidorki koktajlowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.61 g
Wartość energetyczna
783.35 kcal
Tłuszcze
49.81 g
Białko
41.25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Umyj bakłażana, przekrój na pół i wydrąż środki.
Krok 2
3 min
Posól przekrojonego bakłażana i wyjęty miąższ.
Krok 3
15 min
Odłóż go na 15 minut.
Krok 4
2 min
Po tym czasie opłucz bakłażana z soli i osusz. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.
Krok 5
10 min
Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć drobno pokrojoną cebulę, papryczkę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia, dodaj pokrojony w kosteczkę miąższ i podsmażaj go przez około minutę.
Krok 6
10 min
Dodaj sos boloński WINIARY i drobno posiekane listki bazylii, i smaż do zgęstnienia i odparowania sosu.
Krok 7
5 min
Połówki bakłażana wypełnij pomidorowym farszem i włóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 8
30 min
Bakłażana piecz przez ok. 30 min w 180°C. Po około 25 minutach wyjmij go i na górze ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i połówki pomidorków koktajlowych. Włóż na ostatnie 5 minut do piekarnika.
Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 1 z 8

Umyj bakłażana, przekrój na pół i wydrąż środki.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 2 z 8

Posól przekrojonego bakłażana i wyjęty miąższ.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 3 z 8

Odłóż go na 15 minut.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 4 z 8

Po tym czasie opłucz bakłażana z soli i osusz. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 5 z 8

Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć drobno pokrojoną cebulę, papryczkę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia, dodaj pokrojony w kosteczkę miąższ i podsmażaj go przez około minutę.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 6 z 8

Dodaj sos boloński WINIARY i drobno posiekane listki bazylii, i smaż do zgęstnienia i odparowania sosu.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 7 z 8

Połówki bakłażana wypełnij pomidorowym farszem i włóż do żaroodpornego naczynia.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 8 z 8

Bakłażana piecz przez ok. 30 min w 180°C. Po około 25 minutach wyjmij go i na górze ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i połówki pomidorków koktajlowych. Włóż na ostatnie 5 minut do piekarnika.

Bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami to doskonały pomysł na smaczny i szybki obiad. Zrobisz go w bardzo prosty sposób – wystarczy, że wydrążonego bakłażana wypełnisz farszem pomidorowym i mozzarellą. Sprawdź nasz przepis i stwórz danie, które będzie idealnym pomysłem w każdej sytuacji!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika