Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami
Dodaj do CookBook

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

(2)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Bakłażan
1  słoik
Sos Boloński WINIARY
1 
Czerwona cebula
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
0.5 
Papryczka chili
1  opakowanie
Mozzarella
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Bazylia świeża
3 
Pomidorki koktajlowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.9 g
Wartość energetyczna
795.8 kcal
Tłuszcze
49.1 g
Białko
39.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami to doskonały pomysł na smaczny i szybki obiad. Zrobisz go w bardzo prosty sposób – wystarczy, że wydrążonego bakłażana wypełnisz farszem pomidorowym i mozzarellą. Sprawdź nasz przepis na bakłażana faszerowanego mozzarellą i pomidorami i stwórz danie, które będzie idealnym pomysłem w każdej sytuacji!

Umyj bakłażana, przekrój wzdłuż i wydrąż środek z każdej połówki. Posyp solą wydrążonego bakłażana oraz wyciągnięty z niego miąższ. Zaczekaj kwadrans. Po 15 minutach opłucz sól i osusz bakłażana. W ten sposób wydobędziesz i pozbędziesz się z niego goryczki.

Pokrój w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni i wysyp na nią warzywa. Podsmaż chwilę, po czym dodaj pokrojony miąższ bakłażana. Podsmażaj jeszcze przez około minutę.

Do farszu na patelni dodaj sos boloński WINIARY i posiekaną bazylię. Smaż przez chwilę, by zredukować sos. Następnie przełóż nadzienie do wydrążonych połówek bakłażana.

Faszerowanego bakłażana ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 25 minut, następnie wyciągnij, umieść na górze pokrojoną w plastry mozzarellę oraz połówki pomidorów koktajlowych. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 5 minut. Bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami gotowy!

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyj bakłażana, przekrój na pół i wydrąż środki.
  • Krok 2

    3 min
    Posól przekrojonego bakłażana i wyjęty miąższ.
  • Krok 3

    15 min
    Odłóż go na 15 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Po tym czasie opłucz bakłażana z soli i osusz. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.
  • Krok 5

    10 min
    Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć drobno pokrojoną cebulę, papryczkę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia, dodaj pokrojony w kosteczkę miąższ i podsmażaj go przez około minutę.
  • Krok 6

    10 min
    Dodaj sos boloński WINIARY i drobno posiekane listki bazylii, i smaż do zgęstnienia i odparowania sosu.
  • Krok 7

    5 min
    Połówki bakłażana wypełnij pomidorowym farszem i włóż do żaroodpornego naczynia.
  • Krok 8

    30 min
    Bakłażana piecz przez ok. 30 min w 180°C. Po około 25 minutach wyjmij go i na górze ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i połówki pomidorków koktajlowych. Włóż na ostatnie 5 minut do piekarnika.
Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 1 z 8

Umyj bakłażana, przekrój na pół i wydrąż środki.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 2 z 8

Posól przekrojonego bakłażana i wyjęty miąższ.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 3 z 8

Odłóż go na 15 minut.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 4 z 8

Po tym czasie opłucz bakłażana z soli i osusz. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 5 z 8

Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć drobno pokrojoną cebulę, papryczkę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia, dodaj pokrojony w kosteczkę miąższ i podsmażaj go przez około minutę.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 6 z 8

Dodaj sos boloński WINIARY i drobno posiekane listki bazylii, i smaż do zgęstnienia i odparowania sosu.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 7 z 8

Połówki bakłażana wypełnij pomidorowym farszem i włóż do żaroodpornego naczynia.

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Krok 8 z 8

Bakłażana piecz przez ok. 30 min w 180°C. Po około 25 minutach wyjmij go i na górze ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i połówki pomidorków koktajlowych. Włóż na ostatnie 5 minut do piekarnika.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
44
00
00
00
00

Opinie

5

Małgorzata

Pycha!
Anonim (niezweryfikowany) 06/06/2024-06:21 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-05:21 CEST
Uwielbiamy czytać takie opinie. Dziękujemy! :)
5

Maruda

i to ma być danie lekkostrawne? wszystko pieczone, w dodatku zrobione na pikantnie zdecydowanie nie jest lekkie dla żołądka
Anonim (niezweryfikowany) 01/20/2024-02:41 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

    Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

    28 min Łatwy
  • Grillove szaszłyki z ananasem i bakłażanowymi łódkami w towarzystwie sałatki

    Grillove szaszłyki z ananasem i bakłażanowymi łódkami w towarzystwie sałatki

    1 godz 27 min Średni
  • Zapiekanka z bakłażanów

    Zapiekanka z bakłażanów

    2 godz 26 min Łatwy
  • Parmigiana z bakłażana

    Parmigiana z bakłażana

    2 godz 4 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu