Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
19.8g / 17%
Węglowodany
49.8g / 42%
Tłuszcze
20.7g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

+

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Wróć

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

(0)
30min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Bakłażan
150  g
Ser feta
10 
Dowolne oliwki (u mnie kalamata)
1  słoik
Sos Boloński WINIARY (lub inny dowolny pomidorowy sos WINIARY)
10  liści
Świeża mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.81 g
Węglowodany
49.81 g
Tłuszcze
20.75 g
Wartość energetyczna
456.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Witam was w mojej sprytnej i pełnej pomysłów kuchni, w której wraz z Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Pomysł na dzisiejsze danie powstał, kiedy zupełnie nie miałam czasu na długie gotowanie. Znalazłam w lodówce tylko kilka składników a wyszło danie, które doskonale spisze się jako obiad, przekąska czy podwieczorek.

Zaciekawiłam was? Zapraszam w takim razie do wspólnego gotowania! Będzie słodkio, słono, pożywne i jak zawsze zgodnie z filozofią zero waste.

Do tego dania możecie użyć tradycyjnej greckiej fety lub innego sera twarogowego w solance. Moja Mama zawsze mówiła, że każdy z nas potrafi gotować, ale nie każdy kombinować, dlatego nie krępujcie się i kombinujcie! Dorzućcie do sosu pomidorowego ulubione warzywo albo coś co macie pod ręką i zróbcie swoją wersję pieczonej fety.

A po więcej inspiracji zapraszam Was na stronę Winiary.pl gdzie niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Do zobaczenia w kolejnym odcinku!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Bakłażana pokrój w grube, ok. 4 cm słupki, następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Podczas smażenia dociskaj bakłażany, tak żeby wydusić z niej wodę. Woda będzie parować, a bakłażan nabierze złotobrązowej skórki.
  • Krok 2

    2 min
    Następnie dodaj sos pomidorowy Winiary i oliwki, podsmaż przez 2 minuty.
  • Krok 3

    15 min
    Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy z bakłażanem, na środek połóż cały kawałek fety i zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Całość obsyp posiekaną miętą.
Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 1 z 4

Bakłażana pokrój w grube, ok. 4 cm słupki, następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Podczas smażenia dociskaj bakłażany, tak żeby wydusić z niej wodę. Woda będzie parować, a bakłażan nabierze złotobrązowej skórki.

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 2 z 4

Następnie dodaj sos pomidorowy Winiary i oliwki, podsmaż przez 2 minuty.

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 3 z 4

Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy z bakłażanem, na środek połóż cały kawałek fety i zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut.

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 4 z 4

Całość obsyp posiekaną miętą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia grecka
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Ser
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami

    55 min Łatwy
  • Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

    1 godz 50 min Łatwy
  • Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu