Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
19.8g / 17%
Węglowodany
49.8g / 42%
Tłuszcze
20.7g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

+

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Wróć

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

(1)
30min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Bakłażan
150  g
Ser feta
10 
Dowolne oliwki (u mnie kalamata)
1  słoik
Sos Boloński WINIARY (lub inny dowolny pomidorowy sos WINIARY)
10  liści
Świeża mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.81 g
Węglowodany
49.81 g
Tłuszcze
20.75 g
Wartość energetyczna
456.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Witam was w mojej sprytnej i pełnej pomysłów kuchni, w której wraz z Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Pomysł na dzisiejsze danie powstał, kiedy zupełnie nie miałam czasu na długie gotowanie. Znalazłam w lodówce tylko kilka składników a wyszło danie, które doskonale spisze się jako obiad, przekąska czy podwieczorek.

Zaciekawiłam was? Zapraszam w takim razie do wspólnego gotowania! Będzie słodkio, słono, pożywne i jak zawsze zgodnie z filozofią zero waste.

Do tego dania możecie użyć tradycyjnej greckiej fety lub innego sera twarogowego w solance. Moja Mama zawsze mówiła, że każdy z nas potrafi gotować, ale nie każdy kombinować, dlatego nie krępujcie się i kombinujcie! Dorzućcie do sosu pomidorowego ulubione warzywo albo coś co macie pod ręką i zróbcie swoją wersję pieczonej fety.

A po więcej inspiracji zapraszam Was na stronę Winiary.pl gdzie niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Do zobaczenia w kolejnym odcinku!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Bakłażana pokrój w grube, ok. 4 cm słupki, następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Podczas smażenia dociskaj bakłażany, tak żeby wydusić z niej wodę. Woda będzie parować, a bakłażan nabierze złotobrązowej skórki.
  • Krok 2

    2 min
    Następnie dodaj sos pomidorowy Winiary i oliwki, podsmaż przez 2 minuty.
  • Krok 3

    15 min
    Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy z bakłażanem, na środek połóż cały kawałek fety i zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Całość obsyp posiekaną miętą.
Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 1 z 4

Bakłażana pokrój w grube, ok. 4 cm słupki, następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Podczas smażenia dociskaj bakłażany, tak żeby wydusić z niej wodę. Woda będzie parować, a bakłażan nabierze złotobrązowej skórki.

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 2 z 4

Następnie dodaj sos pomidorowy Winiary i oliwki, podsmaż przez 2 minuty.

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 3 z 4

Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy z bakłażanem, na środek połóż cały kawałek fety i zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut.

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 4 z 4

Całość obsyp posiekaną miętą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia grecka
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Ser
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zapiekanka ziemniaczana w wersji wege

    Zapiekanka ziemniaczana w wersji wege

    1 godz 15 min
  • Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami

    Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami

    55 min Łatwy
  • Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

    Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu