Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
50.4g / 70%
Węglowodany
3.6g / 5%
Tłuszcze
7.8g / 25%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Sandacz pieczony z pieczarkami

+

Sandacz pieczony z pieczarkami

Wróć

Sandacz pieczony z pieczarkami

(0)
1 godz 22 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1  kg
Sandacz
30  dag
Pieczarki
20  ml
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny
0.5 
Cebula
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
50.36 g
Węglowodany
3.62 g
Tłuszcze
7.84 g
Wartość energetyczna
294.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Niskokaloryczny, upieczony w folii sandacz zaspokoi apetyt nawet największego smakosza ryb. Wykonaj łatwe i szybkie danie na obiad. Sandacza natrzyj oliwą, ziarenkami smaku WINIARY i pieprzem. Obierz i pokrój w plastry pieczarki. Rybę przełóż na folię aluminiową i przykryj ją pieczarkami, plasterkami cebulki i oprósz lekko przyprawami. Zawiń szczelnie folię i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Gdy sandacz pieczony z pieczarkami będzie gotowy, podaj go z ziemniaczkami oprószonymi drobno pokrojonym koperkiem.

Przygotowanie

82 min
  • Krok 1

    15 min
    Sandacza umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć oliwą oraz przyprawą ziarenka smaku i pieprzem. Pieczarki obrać i posiekać. Część ułożyć na folii aluminiowej, oprószyć przyprawami, przykryć rybą.
  • Krok 2

    5 min
    Wierzch ryby przykryć resztą pieczarek oraz plastrami cebuli i ponownie oprószyć przyprawami.
  • Krok 3

    60 min
    Szczelnie zawinąć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około godzinę.
  • Krok 4

    1 min
    Na 15-20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby ryba się zrumieniła.
  • Krok 5

    1 min
    Po upieczeniu niezwłocznie podawać.
Sandacz pieczony z pieczarkami

Krok 1 z 5

Sandacza umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć oliwą oraz przyprawą ziarenka smaku i pieprzem. Pieczarki obrać i posiekać. Część ułożyć na folii aluminiowej, oprószyć przyprawami, przykryć rybą.

Sandacz pieczony z pieczarkami

Krok 2 z 5

Wierzch ryby przykryć resztą pieczarek oraz plastrami cebuli i ponownie oprószyć przyprawami.

Sandacz pieczony z pieczarkami

Krok 3 z 5

Szczelnie zawinąć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około godzinę.

Sandacz pieczony z pieczarkami

Krok 4 z 5

Na 15-20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby ryba się zrumieniła.

Sandacz pieczony z pieczarkami

Krok 5 z 5

Po upieczeniu niezwłocznie podawać.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pstrąg tęczowy pieczony w folii

    35 min Łatwy
  • Udziec z indyka pieczony w ziołach

    13 godz 45 min Łatwy
  • Polędwica pieczona w musztardzie na ostro

    24 godz 55 min Łatwy
  • Polędwica wieprzowa w majeranku

    6 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu