Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sandacz smażony na patelni
Dodaj do CookBook

Sandacz smażony na patelni

(0)
33 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Sandacz
trochę
Olej
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
trochę
Pieprz
trochę
Sok z cytryny
1 
Jajko
0.5  szklanka
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.6 g
Wartość energetyczna
533.5 kcal
Tłuszcze
19.7 g
Białko
44.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na sandacza z patelni

Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć sandacza na patelni, przychodzimy z pomocą! Kawałki ryby wystarczy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu mięso ładnie się zarumieni, a panierka nie będzie odpadać. Następnie kawałki ryby oprószamy przyprawą WINIARY oraz pieprzem.


Następnie musimy otoczyć sandacza panierką. Najpierw należy rozbełtać jajka, a potem moczyć w nich kawałki ryby. Przenosimy je na bułkę tartą i obtaczamy w niej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy sandacza z każdej strony. Pamiętajmy, aby nie używać pokrywki, jeśli chcemy, aby mięso zachowało chrupkość. Ważna jest również intensywność palnika. Najlepiej jest, aby sandacz smażony był przygotowywany na małym ogniu - dzięki temu nie przyklei się do patelni i nie nasiąknie tłuszczem. Jeśli sandacz smażony na patelni mas być w wersji fit, możesz przygotować go z mniejszą ilością tłuszczu, ale tylko wtedy, jeśli masz naczynie z nieprzywierającą powłoką.


Aby panierka miała bardziej rumiany kolor, można do niej dodać szczyptę mielonej papryki lub parmezanu. Chcąc uniknąć zapachu smażonej ryby roznoszącej się po domu, wystarczy do oleju dodać ziemniaka pokrojonego na kawałki lub kilka kropel soku z cytryny. Ta porada na pewno Ci się przyda, jeśli nie masz sprawnego okapu lub możliwości przewietrzenia kuchni po otwarciu okna.


Sandacz - wartości odżywcze

Lekkostrawność oraz niska zawartość tłuszczów sprawia, że dietetycy polecają wprowadzenie sandacza do codziennego jadłospisu. Jest to ryba bardzo wrażliwa na zmiany czystości wody, występująca tylko w zbiornikach z dużą zawartością tlenu. Kiedy zwierzę wyczuje zanieczyszczenia, natychmiast opuszcza brudną część akwenu. Dzięki temu mięso sandacza jest naprawdę wysokiej jakości i nie zawiera substancji niepożądanych i szkodliwych dla ludzkiego organizmu.


Sandacz smażony na patelni charakteryzuje się delikatnym smakiem i prawie całkowitym brakiem ości. Oprócz białka sandacz zawiera również substancje wzmacniające układ nerwowy, które zmniejszają ryzyko nerwicy i depresji. Obecne w mięsie fosfor, wapń i fluor pozytywnie wpływają na stan tkanki kostnej.

Mamy nadzieję, że nasz sandacz smażony stanie się Twoim ulubionym obiadem. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i zajmuje naprawdę mało czasu. Dodatkowo jest doskonałym źródłem białka, a mięso ryby ma mniej szkodliwych tłuszczów niż wieprzowina czy wołowina. Możesz podawać go z różnymi dodatkami, dzięki czemu unikniesz monotonii. Liczymy, że zagadka jak usmażyć sandacza nie jest już dla Ciebie żadną tajemnicą. Miłego gotowania!


Przepis na smażonego sandacza możesz dostosowywać do swoich preferencji smakowych, dodając ulubione przyprawy i zioła - posypując natką pietruszki, dodając tymianek, koperek, czosnek - według Twojego uznania!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Kawałki sandacza umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrop sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    1 min
    Rybę oprósz Ziarenkami Smaku WINIARY i pieprzem.
  • Krok 3

    6 min
    Jajko rozbij na talerzu. Opanieruj rybę - najpierw w jajku, potem w bułce tartej.
  • Krok 4

    20 min
    Na patelni rozgrzej olej i smaż na niej rybę na wolnym ogniu z każdej strony.
  • Krok 5

    1 min
    Usmażoną rybkę podawaj najlepiej zaraz po przyrządzeniu.
Sandacz smażony na patelni

Krok 1 z 5

Kawałki sandacza umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrop sokiem z cytryny.

Sandacz smażony na patelni

Krok 2 z 5

Rybę oprósz Ziarenkami Smaku WINIARY i pieprzem.

Sandacz smażony na patelni

Krok 3 z 5

Jajko rozbij na talerzu. Opanieruj rybę - najpierw w jajku, potem w bułce tartej.

Sandacz smażony na patelni

Krok 4 z 5

Na patelni rozgrzej olej i smaż na niej rybę na wolnym ogniu z każdej strony.

Sandacz smażony na patelni

Krok 5 z 5

Usmażoną rybkę podawaj najlepiej zaraz po przyrządzeniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Weekend
  • Zima
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sandacz pieczony z pieczarkami

    Sandacz pieczony z pieczarkami

    1 godz 22 min Łatwy
  • Sandacz w galarecie

    Sandacz w galarecie

    2 godz 40 min Łatwy
  • Sandacz z ryżem

    Sandacz z ryżem

    40 min Łatwy
  • Sandacz panierowany pestkami dyni

    Sandacz panierowany pestkami dyni

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu