Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sandacz smażony w panierce
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
74.8g / 45%
Węglowodany
41.3g / 25%
Tłuszcze
21.6g / 30%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Sandacz smażony w panierce

+

Sandacz smażony w panierce

Wróć

Sandacz smażony w panierce

(0)
33min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Olej
2 
Sandacz
3  g
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
trochę
Pieprz
trochę
Sok z cytryny
1 
Jajko
0.5  szklanka
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
74.78 g
Węglowodany
41.28 g
Tłuszcze
21.63 g
Wartość energetyczna
679.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli masz ochotę na obiad z rybą, spróbuj przepis na danie, jakim jest smażony sandacz! Przed smażeniem rybę skrapiamy sokiem z cytryny, który podkreśla smak mięsa, a także przyprawiamy przyprawą Jarzynka Winiary. Sandacza smażymy na rumiano w klasycznej panierce, a podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.

Przepis na sandacza z patelni
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć sandacza na patelni, przychodzimy z pomocą! Kawałki ryby wystarczy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu mięso ładnie się zarumieni, a panierka nie będzie odpadać. Oprószamy je przyprawą Winiary oraz pieprzem. Następnie musimy otoczyć sandacza panierką. Najpierw należy rozbełtać jajka, a potem moczyć w nich kawałki ryby. Przenosimy je na bułkę tartą i obtaczamy w niej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy sandacza z każdej strony. Pamiętajmy, aby nie używać pokrywki, jeśli chcemy, aby mięso zachowało chrupkość. Ważna jest również intensywność palnika. Najlepiej jest, aby sandacz smażony był przygotowywany na małym ogniu - dzięki temu nie przyklei się do patelni i nie nasiąknie tłuszczem. Aby panierka miała bardziej rumiany kolor, można do niej dodać szczyptę mielonej papryki lub parmezanu. Chcąc uniknąć zapachu smażonej ryby roznoszącej się po domu, wystarczy do oleju dodać ziemniaka pokrojonego na kawałki lub kilka kropel soku z cytryny.

Sandacz - wartości odżywcze
Lekkostrawność oraz niska zawartość tłuszczów sprawia, że dietetycy polecają wprowadzenie sandacza do codziennego jadłospisu. Jest to ryba bardzo wrażliwa na zmiany czystości wody, występująca tylko w zbiornikach z dużą zawartością tlenu. Kiedy zwierzę wyczuje zanieczyszczenia, natychmiast opuszcza brudną część akwenu. Dzięki temu mięso sandacza jest naprawdę wysokiej jakości i nie zawiera substancji niepożądanych i szkodliwych dla ludzkiego organizmu. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i prawie całkowitym brakiem kości. Oprócz białka zawiera również substancje wzmacniające układ nerwowy, które zmniejszają ryzyko nerwicy i depresji. Obecne w mięsie fosfor, wapń i fluor pozytywnie wpływają na stan tkanki kostnej.
Mamy nadzieję, że nasz sandacz smażony stanie się Twoim ulubionym obiadem. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i zajmuje naprawdę mało czasu. Dodatkowo jest doskonałym źródłem białka, a mięso ryby ma mniej szkodliwych tłuszczów niż wieprzowina czy wołowina. Możesz podawać go z różnymi dodatkami, dzięki czemu unikniesz monotonii. Liczymy, że zagadka jak usmażyć sandacza nie jest już dla Ciebie żadną tajemnicą. Miłego gotowania!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Kawałki sandacza umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    1 min
    Rybę oprószyć Jarzynką i pieprzem.
  • Krok 3

    6 min
    Jajko rozbełtać na talerzu. Panierować rybę, najpierw w jajku, potem w bułce tartej.
  • Krok 4

    20 min
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej rybę na wolnym ogniu z każdej strony.
  • Krok 5

    1 min
    Usmażoną rybkę podawać najlepiej odrazu po przyrządzeniu.
Sandacz smażony w panierce

Krok 1 z 5

Kawałki sandacza umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny.

Sandacz smażony w panierce

Krok 2 z 5

Rybę oprószyć Jarzynką i pieprzem.

Sandacz smażony w panierce

Krok 3 z 5

Jajko rozbełtać na talerzu. Panierować rybę, najpierw w jajku, potem w bułce tartej.

Sandacz smażony w panierce

Krok 4 z 5

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej rybę na wolnym ogniu z każdej strony.

Sandacz smażony w panierce

Krok 5 z 5

Usmażoną rybkę podawać najlepiej odrazu po przyrządzeniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Weekend
  • Zima
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony dorsz bałtycki

    Smażony dorsz bałtycki

    27 min Łatwy
  • Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

    Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

    30 min Łatwy
  • Ryba smażona w mące

    Ryba smażona w mące

    23 min Łatwy
  • Pstrąg z pietruszką z piekarnika

    Pstrąg z pietruszką z piekarnika

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu