Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ser

Parmezan

Przepisy z parmezanem to pomysły na sycące risotto i kaszotto, pizze ze startym parmezanem, tarty, zapiekanki z parmezanem i kremowe zupy z serem!

Przepisy 106
Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów

100
1 godz 18 min Średni
Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

9 min Łatwy
Ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem

50
58 min Średni
Kanapka w stylu włoskim

Kanapka w stylu włoskim

16 min Łatwy
Jajka faszerowane krewetkami

Jajka faszerowane krewetkami

1 godz 52 min Łatwy
Makaron z Grana Padano

Makaron z Grana Padano

55
16 min Łatwy
Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

8 min Łatwy
Makaron z sosem z pomidorów i cukinii

Makaron z sosem z pomidorów i cukinii

100
26 min Łatwy
Suflet serowy

Suflet serowy

50 min Łatwy
Frytki z kalarepy

Frytki z kalarepy

41 min Łatwy
Pizza 4 sery

Pizza 4 sery

25
35 min Łatwy
Kotleciki ziemniaczane z sosem Cezar

Kotleciki ziemniaczane z sosem Cezar

50
13 min Łatwy
Parmigiana z bakłażana

Parmigiana z bakłażana

50
2 godz 4 min Łatwy
Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

40
31 min Łatwy
Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

55
1 godz 15 min Łatwy
Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

65
1 godz 30 min Średni
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

90
30 min Łatwy
Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

100
1 godz 5 min Średni
Zupa serowa z makaronem

Zupa serowa z makaronem

45 min Łatwy
Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

80
30 min Łatwy
Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami

Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami

70
30 min Łatwy
Rigatoni z bakłażanem alla norma

Rigatoni z bakłażanem alla norma

85
30 min Łatwy
Lasagne z bakłażanem i mozzarellą

Lasagne z bakłażanem i mozzarellą

70
1 godz 10 min Łatwy
Carbonara z boczkiem i awokado

Carbonara z boczkiem i awokado

85
30 min Łatwy
Makaron z brokułami i boczkiem

Makaron z brokułami i boczkiem

50
30 min Łatwy
Penne z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem

75
25 min Łatwy
Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

35
30 min Łatwy
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi

100
42 min Łatwy
Roladki z indyka

Roladki z indyka

50
2 godz Średni
Carbonara z penne

Carbonara z penne

45
17 min Łatwy
Kaszotto z kurczakiem i papryką

Kaszotto z kurczakiem i papryką

90
38 min Łatwy
Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

1 godz 25 min Łatwy
Zapiekanka z porem

Zapiekanka z porem

70
1 godz 4 min Łatwy
Farfalle z pomidorkami, rucolą i sosem serowym

Farfalle z pomidorkami, rucolą i sosem serowym

100
25 min Łatwy
Wiosenne risotto ze szparagami

Wiosenne risotto ze szparagami

60
45 min Łatwy
Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

60
1 godz 42 min Łatwy
Spaghetti z pieczonymi pomidorami

Spaghetti z pieczonymi pomidorami

60
35 min Łatwy
Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

65
1 godz 50 min Łatwy
Spaghetti z sosem pomidorowym

Spaghetti z sosem pomidorowym

75
25 min Łatwy
Placek z cukinii

Placek z cukinii

40
1 godz 20 min Łatwy
Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

50
1 godz 20 min Łatwy
Zapiekanka z bakłażanów

Zapiekanka z bakłażanów

60
2 godz 26 min Łatwy
Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

100
45 min Łatwy
Kremowe risotto z kurkami

Kremowe risotto z kurkami

40
40 min Łatwy
Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

80
1 godz 1 min Łatwy
Łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem

Łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem

50
1 godz 5 min Łatwy
Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem

Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem

100
2 godz 10 min Łatwy
Pulpety z sosem bolognese

Pulpety z sosem bolognese

25
1 godz 6 min Łatwy
Medaliony z indyka z sosem i tagliatelle

Medaliony z indyka z sosem i tagliatelle

70
33 min Średni
Pory pod beszamelem

Pory pod beszamelem

48 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Ten twardy ser podpuszczkowy z mleka krowiego zawiera duże ilości wapnia korzystnie wpływającego na stan naszych kości i zębów. Parmezan (Parmigiano Reggiano) to jeden z włoskich specjałów i duma kuchni całego regionu. Oryginalny parmezan dojrzewa od roku do nawet trzech lat, dlatego jest bardzo drogi i zazwyczaj stosuje się go w niewielkich ilościach jako dodatek do potrawy, przyprawę i dekorację w jednym. Nawet niewielka ilość tego wyjątkowego sera odmienia charakter całego dania, bo parmezan ma pikantny, zdecydowany smak, ze słodkawą nutą ananasa, oraz intensywny aromat.

Do potraw dodajemy go zazwyczaj w postaci tartej, natomiast podany na desce serów - odkrawamy specjalnym nożem na mniejsze kawałki. Tradycyjnie przyprawia się nim zapiekaną zupę cebulową oraz sos Mornay, ale my proponujemy mnóstwo innych przepisów na domowe dania z parmezanem: risotta, kaszotta, makarony i pizze ze startym parmezanem, kluseczki passatelli, zapiekanki, warzywa do obiadu, urocze walentynkowe pierożki oraz kilka przepysznych zup z dekoracją z parmezanu – krem z zielonego groszku i pomarańczy, krem z pieczonego selera, dyniową z grzybami oraz „polsko-włoski” przysmak, czyli krupnik z parmezanem.

Kalorie

431 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Parmezan to przede wszystkim źródło wapnia – 100 g tego sera zawiera go ponad 1000 mg.

Ciekawostki

Parmezan został po raz pierwszy wyprodukowany przez zakonników benedyktyńskich i cystersów między XI a XIII wiekiem.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu