Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

(1)
1 godz 42 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  kg
Cukinia
500  g
Mięso mielone
1  łyżka
Przecier pomidorowy
150  ml
Śmietana 12%
50  g
Ser żółty tarty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.28 g
Węglowodany
17.68 g
Tłuszcze
34.31 g
Wartość energetyczna
514.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
17 min
Cukinie pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 centymetra. Odłóż (możesz je też chwilę podsmażyć lub podpiec, żeby pozbyć się nadmiaru wody).
Krok 2
20 min
Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone.
Krok 3
10 min
Dodaj przecier pomidorowy. Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
15 min
Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z plastrów cukinii ułożonych obok siebie na skos - tak, aby zakrywały sos. Powtórz to jeszcze dwa razy, aż uzyskasz po trzy warstwy sosu i cukinii. Na ostatnią warstwę cukinii połóż jeszcze pozostały sos i posyp żółtym serem.
Krok 5
35 min
Piecz bez przykrycia w 180°C bez termoobiegu (góra-dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.
Krok 6
5 min
Podawaj z ulubioną surówką.
Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 1 z 6

Cukinie pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 centymetra. Odłóż (możesz je też chwilę podsmażyć lub podpiec, żeby pozbyć się nadmiaru wody).

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 2 z 6

Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 3 z 6

Dodaj przecier pomidorowy. Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 4 z 6

Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z plastrów cukinii ułożonych obok siebie na skos - tak, aby zakrywały sos. Powtórz to jeszcze dwa razy, aż uzyskasz po trzy warstwy sosu i cukinii. Na ostatnią warstwę cukinii połóż jeszcze pozostały sos i posyp żółtym serem.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 5 z 6

Piecz bez przykrycia w 180°C bez termoobiegu (góra-dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 6 z 6

Podawaj z ulubioną surówką.

Z WINIARY Pomysł na… lasagne po bolońsku z parmezanem Twoja zapiekanka zawsze będzie się wyróżniać! Kultowe włoskie lasagne z cukinią (zamiast tradycyjnego makaronu w plastrach) to bardzo proste i pyszne danie, które prezentuje się jak perfekcyjne dzieło kulinarne mistrza kuchni. Lasagne po bolońsku z cukinią podawaj ze startym parmezanem i ulubioną surówką. Będzie wyśmienite także z dodatkową porcją sosu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
30.3g / 24%
Węglowodany
17.7g / 14%
Tłuszcze
34.3g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 08/26/2021 - 11:08 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha