Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

0
66 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1500 g
Cukinia
500 g
Mięso mielone
1 łyżka
Przecier pomidorowy
150 ml
Śmietana 12%
50 g
Ser żółty tarty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
514.92 kcal
Białko
30.28 g
Węglowodany
17.68 g
Tłuszcze
34.31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1
5 min
Cukinie pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 centymetra. Odłóż (możesz je też chwilę podsmażyć lub podpiec, żeby pozbyć się nadmiaru wody).
Krok 2
10 min
Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone.
Krok 3
5 min
Dodaj przecier pomidorowy. Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
10 min
Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z plastrów cukinii ułożonych obok siebie na skos - tak, aby zakrywały sos. Powtórz to jeszcze dwa razy, aż uzyskasz po trzy warstwy sosu i cukinii. Na ostatnią warstwę cukinii połóż jeszcze pozostały sos i posyp żółtym serem.
Krok 5
35 min
Piecz bez przykrycia w 180°C bez termoobiegu (góra-dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.
Krok 6
1 min
Podawaj z ulubioną surówką.
Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 1 z 6

Cukinie pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 centymetra. Odłóż (możesz je też chwilę podsmażyć lub podpiec, żeby pozbyć się nadmiaru wody).

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 2 z 6

Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 3 z 6

Dodaj przecier pomidorowy. Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 4 z 6

Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z plastrów cukinii ułożonych obok siebie na skos - tak, aby zakrywały sos. Powtórz to jeszcze dwa razy, aż uzyskasz po trzy warstwy sosu i cukinii. Na ostatnią warstwę cukinii połóż jeszcze pozostały sos i posyp żółtym serem.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 5 z 6

Piecz bez przykrycia w 180°C bez termoobiegu (góra-dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Krok 6 z 6

Podawaj z ulubioną surówką.

Z WINIARY Pomysł na… lasagne po bolońsku z parmezanem Twoja zapiekanka zawsze będzie się wyróżniać! Kultowe włoskie lasagne z cukinią (zamiast tradycyjnego makaronu w plastrach) to bardzo proste i pyszne danie, które prezentuje się jak perfekcyjne dzieło kulinarne mistrza kuchni. Lasagne po bolońsku z cukinią podawaj ze startym parmezanem i ulubioną surówką. Będzie wyśmienite także z dodatkową porcją sosu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika