Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowe risotto z kurkami

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Ryż arborio
1 szklanka
Białe wino
15 dag
Parmezan tarty
5 łyżek
Parmezan krojony
40 dag
Kurki
1 
Cebula
4 łyżek
Masło
1 łyżka
Masło klarowane
3 łyżek
Olej rzepakowy
1 dag
Sól
1 dag
Pieprz
1 dag
Zioła prowansalskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.61 g
Węglowodany
76.85 g
Tłuszcze
32.88 g
Wartość energetyczna
710.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyszczamy. Ogonki kroimy na 0,5 cm kawałki, główki zostawiamy w całości.
Krok 2
7 min
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z łyżką masła. Szklimy cebulę. Dodajemy pokrojone ogonki kurek, a po 1 minucie wsypujemy ryż i często mieszając, smażymy do chwili, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty.
Krok 3
15 min
Wlewamy białe wino i co chwilę mieszając smażymy, a gdy wino odparuje, wlewamy mniej więcej po 100 ml wywaru (z 1 litra). Kolejną partię wywaru dodajemy dopiero po odparowaniu poprzedniej.
Krok 4
3 min
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim mniej więcej przez 2 minuty główki kurek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia.
Krok 5
3 min
Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, dodajemy całe masło oraz starty parmezan. Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 6
2 min
Przed podaniem przybieramy risotto główkami kurek, posypujemy ciętym (krojonym) parmezanem oraz odrobiną ziół prowansalskich.
Kremowe risotto z kurkami

Krok 1 z 6

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyszczamy. Ogonki kroimy na 0,5 cm kawałki, główki zostawiamy w całości.

Kremowe risotto z kurkami

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z łyżką masła. Szklimy cebulę. Dodajemy pokrojone ogonki kurek, a po 1 minucie wsypujemy ryż i często mieszając, smażymy do chwili, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty.

Kremowe risotto z kurkami

Krok 3 z 6

Wlewamy białe wino i co chwilę mieszając smażymy, a gdy wino odparuje, wlewamy mniej więcej po 100 ml wywaru (z 1 litra). Kolejną partię wywaru dodajemy dopiero po odparowaniu poprzedniej.

Kremowe risotto z kurkami

Krok 4 z 6

W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim mniej więcej przez 2 minuty główki kurek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia.

Kremowe risotto z kurkami

Krok 5 z 6

Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, dodajemy całe masło oraz starty parmezan. Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kremowe risotto z kurkami

Krok 6 z 6

Przed podaniem przybieramy risotto główkami kurek, posypujemy ciętym (krojonym) parmezanem oraz odrobiną ziół prowansalskich.

Kremowe risotto z kurkami to danie idealne na elegancką kolację lub wyjątkowy obiad. Cebulkę i kurki szklimy na oleju z aksamitnym dodatkiem masła, następnie dodajemy ryż, a całość zalewamy białym winem. Aromatyczne, kremowe risotto z kurkami podawaj posypane parmezanem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika