Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kremowe risotto z kurkami
Dodaj do CookBook

Kremowe risotto z kurkami

(0)
40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
2  szklanek
Ryż arborio
1  szklanka
Białe wino
15  dag
Parmezan tarty
5  łyżek
Parmezan krojony
40  dag
Kurki
1 
Cebula
4  łyżek
Masło
1  łyżka
Masło klarowane
3  łyżek
Olej rzepakowy
1  dag
Sól
1  dag
Pieprz
1  dag
Zioła prowansalskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
76.1 g
Wartość energetyczna
698.9 kcal
Tłuszcze
31.9 g
Białko
18.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kremowe risotto z kurkami to danie idealne na elegancką kolację lub wyjątkowy obiad. Cebulkę i kurki szklimy na oleju z aksamitnym dodatkiem masła, następnie dodajemy ryż, a całość zalewamy białym winem. Aromatyczne, kremowe risotto z kurkami podawaj posypane parmezanem.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyszczamy. Ogonki kroimy na 0,5 cm kawałki, główki zostawiamy w całości.
  • Krok 2

    7 min
    Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z łyżką masła. Szklimy cebulę. Dodajemy pokrojone ogonki kurek, a po 1 minucie wsypujemy ryż i często mieszając, smażymy do chwili, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty.
  • Krok 3

    15 min
    Wlewamy białe wino i co chwilę mieszając smażymy, a gdy wino odparuje, wlewamy mniej więcej po 100 ml wywaru (z 1 litra). Kolejną partię wywaru dodajemy dopiero po odparowaniu poprzedniej.
  • Krok 4

    3 min
    W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim mniej więcej przez 2 minuty główki kurek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia.
  • Krok 5

    3 min
    Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, dodajemy całe masło oraz starty parmezan. Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 6

    2 min
    Przed podaniem przybieramy risotto główkami kurek, posypujemy ciętym (krojonym) parmezanem oraz odrobiną ziół prowansalskich.
Kremowe risotto z kurkami

Krok 1 z 6

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyszczamy. Ogonki kroimy na 0,5 cm kawałki, główki zostawiamy w całości.

Kremowe risotto z kurkami

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z łyżką masła. Szklimy cebulę. Dodajemy pokrojone ogonki kurek, a po 1 minucie wsypujemy ryż i często mieszając, smażymy do chwili, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty.

Kremowe risotto z kurkami

Krok 3 z 6

Wlewamy białe wino i co chwilę mieszając smażymy, a gdy wino odparuje, wlewamy mniej więcej po 100 ml wywaru (z 1 litra). Kolejną partię wywaru dodajemy dopiero po odparowaniu poprzedniej.

Kremowe risotto z kurkami

Krok 4 z 6

W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim mniej więcej przez 2 minuty główki kurek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia.

Kremowe risotto z kurkami

Krok 5 z 6

Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, dodajemy całe masło oraz starty parmezan. Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kremowe risotto z kurkami

Krok 6 z 6

Przed podaniem przybieramy risotto główkami kurek, posypujemy ciętym (krojonym) parmezanem oraz odrobiną ziół prowansalskich.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowe risotto z pomidorami

    Kremowe risotto z pomidorami

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu