Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Carbonara z penne
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
28.2g / 18%
Węglowodany
60.4g / 37%
Tłuszcze
32.8g / 45%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Carbonara z penne

+

Carbonara z penne

Wróć

Carbonara z penne

(18)
17min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest 2milutka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Boczek
200  g
Gęsta śmietana 18%
2 
Żółtko
1 
Cebula
0.5  łyżeczka
Pieprz biały
trochę
Sól
1  łyżka
Pietruszka
100  g
Parmezan
1  łyżka
Masło
300  g
Makaron
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.2 g
Węglowodany
60.4 g
Tłuszcze
32.81 g
Wartość energetyczna
652.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Carbonara to włoski sos do makaronu, który powstaje na bazie jajek. Oryginalnie do sosu carbonara używało się także podgardla, jednak gdy przepis rozpowszechnił się poza Włochami, lokalne kuchnie zaczęły dopasowywać go do swoich preferencji i w Polsce podgardle najczęściej zastępowane jest boczkiem. Innym często dodawanym składnikiem, którego brakuje w oryginalnej recepturze jest śmietana. Choć wersja ze śmietaną budzi pewne kontrowersje, to właśnie taką dziś proponujemy – zobaczcie nasz przepis na carbonara z penne.

Aby przygotować carbonara z penne , zacznij od pokrojenia w kostkę cebuli oraz boczku. Roztop na patelni łyżkę masła i podsmaż na niej składniki. Gdy będą gotowe, przełóż do rondla i zalej śmietaną z dodatkiem żółtek i zielonej pietruszki. Całość duś na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Pamiętaj, by sos cały czas mieszać. Pod koniec dodaj sól i świeżo mielony pieprz. Ugotuj makaron penne według przepisu na opakowaniu, odcedź, polej sosem i posyp startym parmezanem. Carbonara z penne gotowa!

Choć sos carbonara najczęściej podawany jest z makaronem spaghetti, to wersja carbonara z penne także jest pyszna. Makaronowe rurki są z pewnością bardziej poręczne w jedzeniu i lepiej sprawdzą się, jeśli obiad zamierzamy zabrać ze sobą np. do pracy.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    5 min
    Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przekładamy do rondelka.
  • Krok 3

    5 min
    Żółtka dobrze roztrzepujemy ze śmietaną, dodając natkę pietruszki. Wlewamy do rondelka z boczkiem i dusimy na wolnym ogniu, energicznie mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 4

    1 min
    Makaron wymieszać z sosem, podać talerz i posypać startym parmezanem.
  • Krok 5

    1 min
    Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujmy sos.
Carbonara z penne

Krok 1 z 5

Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę.

Carbonara z penne

Krok 2 z 5

Wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przekładamy do rondelka.

Carbonara z penne

Krok 3 z 5

Żółtka dobrze roztrzepujemy ze śmietaną, dodając natkę pietruszki. Wlewamy do rondelka z boczkiem i dusimy na wolnym ogniu, energicznie mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Carbonara z penne

Krok 4 z 5

Makaron wymieszać z sosem, podać talerz i posypać startym parmezanem.

Carbonara z penne

Krok 5 z 5

Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujmy sos.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
H Helena

lubię Wasze przepisy

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia włoska
  • Łatwy przepis
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

    Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Oryginalne spaghetti carbonara

    Oryginalne spaghetti carbonara

    45 min Łatwy
  • Smażony makaron

    Smażony makaron

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu