Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Carbonara z penne

0
17 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150 g
Boczek
200 g
Śmietana 18%
2 
Żółtko
1 
Cebula
0.5 łyżeczka
Pieprz biały
1 trochę
Sól
1 łyżka
Pietruszka
100 g
Parmezan
1 łyżka
Masło
300 g
Makaron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
869.18 kcal
Białko
21.83 g
Węglowodany
60.43 g
Tłuszcze
59.62 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

17 min
Krok 2
5 min
Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę.
Krok 3
5 min
Wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przekładamy do rondelka.
Krok 4
5 min
Żółtka dobrze roztrzepujemy ze śmietaną, dodając natkę pietruszki. Wlewamy do rondelka z boczkiem i dusimy na wolnym ogniu, energicznie mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
1 min
Makaron wymieszać z sosem, podać talerz i posypać startym parmezanem.
Step5
1 min
Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujmy sos.
Carbonara z penne

Krok 2 z 5

Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę.

Carbonara z penne

Krok 3 z 5

Wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przekładamy do rondelka.

Carbonara z penne

Krok 4 z 5

Żółtka dobrze roztrzepujemy ze śmietaną, dodając natkę pietruszki. Wlewamy do rondelka z boczkiem i dusimy na wolnym ogniu, energicznie mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Carbonara z penne

Krok 5 z 5

Makaron wymieszać z sosem, podać talerz i posypać startym parmezanem.

Carbonara z penne

Step5 z 5

Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujmy sos.

Carbonara to włoski sos do makaronu, który powstaje na bazie jajek. Oryginalnie do sosu carbonara używało się także podgardla, jednak gdy przepis rozpowszechnił się poza Włochami, lokalne kuchnie zaczęły dopasowywać go do swoich preferencji i w Polsce podgardle najczęściej zastępowane jest boczkiem. Innym często dodawanym składnikiem, którego brakuje w oryginalnej recepturze jest śmietana. Choć wersja ze śmietaną budzi pewne kontrowersje, to właśnie taką dziś proponujemy – zobaczcie nasz przepis na carbonara z penne .

Aby przygotować carbonara z penne , zacznij od pokrojenia w kostkę cebuli oraz boczku. Roztop na patelni łyżkę masła i podsmaż na niej składniki. Gdy będą gotowe, przełóż do rondla i zalej śmietaną z dodatkiem żółtek i zielonej pietruszki. Całość duś na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Pamiętaj, by sos cały czas mieszać. Pod koniec dodaj sól i świeżo mielony pieprz. Ugotuj makaron penne według przepisu na opakowaniu, odcedź, polej sosem i posyp startym parmezanem. Carbonara z penne gotowa !

Choć sos carbonara najczęściej podawany jest z makaronem spaghetti, to wersja carbonara z penne także jest pyszna. Makaronowe rurki są z pewnością bardziej poręczne w jedzeniu i lepiej sprawdzą się, jeśli obiad zamierzamy zabrać ze sobą np. do pracy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika