Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Carbonara z penne

(6)
17min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest 2milutka
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150  g
Boczek
200  g
Śmietana 18%
2 
Żółtko
1 
Cebula
0.5  łyżeczka
Pieprz biały
trochę
Sól
1  łyżka
Pietruszka
100  g
Parmezan
1  łyżka
Masło
300  g
Makaron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.83 g
Węglowodany
60.43 g
Tłuszcze
59.62 g
Wartość energetyczna
869.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

17 min
Krok 2
5 min
Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę.
Krok 3
5 min
Wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przekładamy do rondelka.
Krok 4
5 min
Żółtka dobrze roztrzepujemy ze śmietaną, dodając natkę pietruszki. Wlewamy do rondelka z boczkiem i dusimy na wolnym ogniu, energicznie mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
1 min
Makaron wymieszać z sosem, podać talerz i posypać startym parmezanem.
Step5
1 min
Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujmy sos.
Carbonara z penne

Krok 2 z 5

Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę.

Carbonara z penne

Krok 3 z 5

Wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przekładamy do rondelka.

Carbonara z penne

Krok 4 z 5

Żółtka dobrze roztrzepujemy ze śmietaną, dodając natkę pietruszki. Wlewamy do rondelka z boczkiem i dusimy na wolnym ogniu, energicznie mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Carbonara z penne

Krok 5 z 5

Makaron wymieszać z sosem, podać talerz i posypać startym parmezanem.

Carbonara z penne

Step5 z 5

Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujmy sos.

Carbonara to włoski sos do makaronu, który powstaje na bazie jajek. Oryginalnie do sosu carbonara używało się także podgardla, jednak gdy przepis rozpowszechnił się poza Włochami, lokalne kuchnie zaczęły dopasowywać go do swoich preferencji i w Polsce podgardle najczęściej zastępowane jest boczkiem. Innym często dodawanym składnikiem, którego brakuje w oryginalnej recepturze jest śmietana. Choć wersja ze śmietaną budzi pewne kontrowersje, to właśnie taką dziś proponujemy – zobaczcie nasz przepis na carbonara z penne .

Aby przygotować carbonara z penne , zacznij od pokrojenia w kostkę cebuli oraz boczku. Roztop na patelni łyżkę masła i podsmaż na niej składniki. Gdy będą gotowe, przełóż do rondla i zalej śmietaną z dodatkiem żółtek i zielonej pietruszki. Całość duś na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Pamiętaj, by sos cały czas mieszać. Pod koniec dodaj sól i świeżo mielony pieprz. Ugotuj makaron penne według przepisu na opakowaniu, odcedź, polej sosem i posyp startym parmezanem. Carbonara z penne gotowa !

Choć sos carbonara najczęściej podawany jest z makaronem spaghetti, to wersja carbonara z penne także jest pyszna. Makaronowe rurki są z pewnością bardziej poręczne w jedzeniu i lepiej sprawdzą się, jeśli obiad zamierzamy zabrać ze sobą np. do pracy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21.8g / 10%
Węglowodany
60.4g / 28%
Tłuszcze
59.6g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 6
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
66
66
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 06/06/2021 - 13:58 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 06/06/2021 - 13:58 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 06/06/2021 - 13:58 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 06/06/2021 - 13:58 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 03/01/2021 - 11:53 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 11/06/2020 - 12:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha