Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oryginalne spaghetti carbonara

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Makaron Wstążki
100 g
Boczek
3 
Jajko
50 g
Ser pecorino romano
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
513.47 kcal
Węglowodany
46.29 g
Białko
14.36 g
Tłuszcze
31.52 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Nastaw osoloną wodę na makaron (około 1 litr na 100 g). Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj spaghetti i gotuj na małym ogniu aż będzie al dente.
Krok 2
10 min
W między czasie przygotuj sos. Do miski wbij jajka i rozmieszaj na jednolitą masę. Dodaj 3 łyżki stołowe startego sera. Dodaj sól oraz świeżo mielony pieprz i wymieszaj. Nie dodawaj śmietany! Sos i tak będzie pyszny i kremowy.
Krok 3
10 min
Boczek pokrój na spore kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj mięso. Smaż aż będzie rumiane, tak jak lubisz. Następnie odstaw patelnię z ognia i zbież nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Krok 4
2 min
W tym momencie makaron powinien już być gotowy. Odlej wodę i przełóż makaron na patelnię, na której znajduje się boczek.
Krok 5
5 min
Wymieszaj dokładnie makaron z boczkiem. I odczekaj ok 2 minuty żeby spaghetti nieco przestygło. Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę.
Krok 6
5 min
Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem.
Krok 7
3 min
Wyłóż spaghetti na talerze i obficie posyp tartym serem Pecorino Romano, parmezanem lub innym twardym włoskim serem. Dodaj pieprzu do smaku.
Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 1 z 7

Nastaw osoloną wodę na makaron (około 1 litr na 100 g). Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj spaghetti i gotuj na małym ogniu aż będzie al dente.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 2 z 7

W między czasie przygotuj sos. Do miski wbij jajka i rozmieszaj na jednolitą masę. Dodaj 3 łyżki stołowe startego sera. Dodaj sól oraz świeżo mielony pieprz i wymieszaj. Nie dodawaj śmietany! Sos i tak będzie pyszny i kremowy.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 3 z 7

Boczek pokrój na spore kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj mięso. Smaż aż będzie rumiane, tak jak lubisz. Następnie odstaw patelnię z ognia i zbież nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 4 z 7

W tym momencie makaron powinien już być gotowy. Odlej wodę i przełóż makaron na patelnię, na której znajduje się boczek.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 5 z 7

Wymieszaj dokładnie makaron z boczkiem. I odczekaj ok 2 minuty żeby spaghetti nieco przestygło. Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 6 z 7

Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 7 z 7

Wyłóż spaghetti na talerze i obficie posyp tartym serem Pecorino Romano, parmezanem lub innym twardym włoskim serem. Dodaj pieprzu do smaku.

Kuchnię włoską można opisać dwoma słowami – jest pyszna i prosta! Włosi z kilku podstawowych składników są w stanie wyczarować wspaniałe potrawy. Dokładnie takie jest dobrze znane spaghetti carbonara . Tutaj w wersji oryginalnej – bez dodatku śmietany.

Jak zrobić spaghetti carbonara ? Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Do miski wbij 3 jajka i rozmieszaj. Dodaj starty ser, sól i pieprz. Pokrój boczek i przysmaż go na patelni. Gdy będzie gotowy, zestaw go z ognia, a papierowym ręcznikiem zbierz ostrożnie nadmiar tłuszczu.

Odcedź ugotowany makaron i przełóż go na patelnię z boczkiem. Wymieszaj, odczekaj około 2 minut, po czym dodaj jajeczny sos. Wymieszaj ponownie i wyłóż na talerze. Posyp serem i oprósz pieprzem.

Aby prawidłowo przyrządzić spaghetti carbonara , niezwykle istotne jest, by przed wylaniem sosu na makaron odczekać, aż makaron przestygnie. Jeśli tego nie zrobimy, gorący makaron zetnie jajka, co nie jest pożądanym efektem. Na szczęście cienkie nitki makaronu spaghetti szybko tracą temperaturę i nie trzeba czekać długo.

Idealnym serem do tego dania będzie Pecorino Romano, ale można go zastąpić parmezanem lub innym twardym włoskim serem.

Spaghetti carbonara to potrawa, która wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ występuje w wielu odmianach, w niektórych np. dodaje się śmietanę albo wykorzystuje tylko żółtka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika