Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Oryginalne spaghetti carbonara
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
11.7g / 10%
Węglowodany
37.1g / 31%
Tłuszcze
30.2g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Oryginalne spaghetti carbonara

+

Oryginalne spaghetti carbonara

Wróć

Oryginalne spaghetti carbonara

(11)
45min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Marcin

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Makaron spaghetti
75  g
Boczek
2 
Jajko
20  g
Ser pecorino romano
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.67 g
Węglowodany
37.14 g
Tłuszcze
30.18 g
Wartość energetyczna
456.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kuchnię włoską można opisać dwoma słowami – jest pyszna i prosta! Włosi z kilku podstawowych składników są w stanie wyczarować wspaniałe potrawy. Dokładnie takie jest dobrze znane spaghetti carbonara. Tutaj w wersji oryginalnej – bez dodatku śmietany.

Jak zrobić spaghetti carbonara ? Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Do miski wbij 2 jajka i rozmieszaj. Dodaj starty ser, sól i pieprz. Pokrój boczek i przysmaż go na patelni. Gdy będzie gotowy, zestaw go z ognia, a papierowym ręcznikiem zbierz ostrożnie nadmiar tłuszczu.

Odcedź ugotowany makaron i przełóż go na patelnię z boczkiem. Wymieszaj, odczekaj około 2 minut, po czym dodaj jajeczny sos. Wymieszaj ponownie i wyłóż na talerze. Posyp serem i oprósz pieprzem.

Aby prawidłowo przyrządzić spaghetti carbonara , niezwykle istotne jest, by przed wylaniem sosu na makaron odczekać, aż makaron przestygnie. Jeśli tego nie zrobimy, gorący makaron zetnie jajka, co nie jest pożądanym efektem. Na szczęście cienkie nitki makaronu spaghetti szybko tracą temperaturę i nie trzeba czekać długo.

Idealnym serem do tego dania będzie Pecorino Romano, ale można go zastąpić parmezanem lub innym twardym włoskim serem.

Spaghetti carbonara to potrawa, która wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ występuje w wielu odmianach, w niektórych np. dodaje się śmietanę albo wykorzystuje tylko żółtka.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Nastaw osoloną wodę na makaron (około 1 litr na 100 g). Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj spaghetti i gotuj na małym ogniu aż będzie al dente.
  • Krok 2

    10 min
    W między czasie przygotuj sos. Do miski wbij jajka i rozmieszaj na jednolitą masę. Dodaj 2-3 łyżki stołowe startego sera. Dodaj sól oraz świeżo mielony pieprz i wymieszaj. Nie dodawaj śmietany! Sos i tak będzie pyszny i kremowy.
  • Krok 3

    10 min
    Boczek pokrój na spore kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj mięso. Smaż aż będzie rumiane, tak jak lubisz. Następnie odstaw patelnię z ognia i zbież nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
  • Krok 4

    2 min
    W tym momencie makaron powinien już być gotowy. Odlej wodę i przełóż makaron na patelnię, na której znajduje się boczek.
  • Krok 5

    5 min
    Wymieszaj dokładnie makaron z boczkiem. I odczekaj ok 2 minuty żeby spaghetti nieco przestygło. Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę.
  • Krok 6

    5 min
    Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem.
  • Krok 7

    3 min
    Wyłóż spaghetti na talerze i obficie posyp tartym serem Pecorino Romano, parmezanem lub innym twardym włoskim serem. Dodaj pieprzu do smaku.
Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 1 z 7

Nastaw osoloną wodę na makaron (około 1 litr na 100 g). Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj spaghetti i gotuj na małym ogniu aż będzie al dente.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 2 z 7

W między czasie przygotuj sos. Do miski wbij jajka i rozmieszaj na jednolitą masę. Dodaj 2-3 łyżki stołowe startego sera. Dodaj sól oraz świeżo mielony pieprz i wymieszaj. Nie dodawaj śmietany! Sos i tak będzie pyszny i kremowy.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 3 z 7

Boczek pokrój na spore kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj mięso. Smaż aż będzie rumiane, tak jak lubisz. Następnie odstaw patelnię z ognia i zbież nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 4 z 7

W tym momencie makaron powinien już być gotowy. Odlej wodę i przełóż makaron na patelnię, na której znajduje się boczek.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 5 z 7

Wymieszaj dokładnie makaron z boczkiem. I odczekaj ok 2 minuty żeby spaghetti nieco przestygło. Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 6 z 7

Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem.

Oryginalne spaghetti carbonara

Krok 7 z 7

Wyłóż spaghetti na talerze i obficie posyp tartym serem Pecorino Romano, parmezanem lub innym twardym włoskim serem. Dodaj pieprzu do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
P Piotr

45min? To danie nie powinno zająć więcej jak 20

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Deszczowy dzień
  • Dla dwojga
  • Drugie danie
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Randka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tanie gotowanie
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Weekend
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pad thai z kurczakiem

    Pad thai z kurczakiem

    36 min
  • Maccheroni all’Amatriciana

    Maccheroni all’Amatriciana

    30 min Łatwy
  • Makaron z jajkiem i serem

    Makaron z jajkiem i serem

    15 min Łatwy
  • Tofu z pastą paprykową po azjatycku

    Tofu z pastą paprykową po azjatycku

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu