Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Spaghetti po bolońsku
Dodaj do CookBook

Spaghetti po bolońsku

(0)
22 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mięso mielone
200  g
Makaron spaghetti
75  g
Ser żółty
1  opakowanie
WINIARY Pomysł na Spaghetti po Bolońsku
trochę
Bazylia świeża
1  łyżka
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
62.3 g
Wartość energetyczna
574.7 kcal
Tłuszcze
21 g
Białko
35 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Włoskie dania coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. To jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni, którą znajdziemy niemal na całym świecie. Ale żeby zjeść ten włoski specjał z makaronem wcale nie trzeba jechać do Włoch czy iść do restauracji, która specjalizuje się w tego typu daniach. Możesz je zrobić także w swojej kuchni. My dziś przedstawiamy pomysł na proste, szybkie i co najważniejsze – smaczne spaghetti po bolońsku. Chcesz przygotować je z nami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Spaghetti bolognese to typowo włoskie, a dokładniej bolońskie danie z bardzo długą historią, która sięga aż do średniowiecza. Podstawą tej potrawy jest odpowiednio przygotowany ciepły sos. Powinien on gotować się długo i powoli, żeby wszystkie smaki dokładnie się połączyły, a konsystencja była jednolita. Głównym składnikiem sosu bolognese jest mięso – najlepiej wykorzystać kilka rodzajów mięsa, żeby nadać głębokiego i zróżnicowanego smaku. Tradycyjnie wykorzystywano tu wieprzowinę, wołowinę, mortadelę lub boczek krojony w drobne kawałki, dziś najczęściej zjemy tę potrawę zrobioną z mięsa mielonego. Do tego dodaje się warzywa – marchewki, seler, por, a także nieco oliwy, czerwone wino i pomidory. Całość powinna się gotować nie mniej niż 2 godziny. Tuż przed podaniem sosu z makaronem, posypuje się całość tartym serem. W oryginalnej wersji to danie czasochłonne, które wymaga nieco cierpliwości.

Nasze spaghetti po bolońsku to wariacja na temat tej potrawy i jednocześnie jej szybsza alternatywa. Zrobisz ją w niecałe pół godziny. Nie potrzebujesz zbyt wiele czasu ani trudno dostępnych składników, a przygotowanie nie sprawi Ci żadnych trudności. Sekretem tego dania jest WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku, które podkreśla smak całego posiłku. Wystarczy, że podsmażysz mięso mielone z odrobiną tłuszczu, a potem dodasz na patelnię WINIARY POMYSŁ NA… i masz gotowy sos. Teraz pozostaje tylko ugotować makaron – do naszego przepisu wybraliśmy spaghetti, ale Ty możesz użyć dowolnego makaronu, jaki akurat masz w domu. Na koniec zostaje już tylko połączyć sos z ugotowanym makaronem, a całość posypać startym serem. Jeśli lubisz, możesz też udekorować to danie świeżymi ziołami, np. posiekaną bazylią, pietruszką albo oregano. Taki obiad świetnie sprawdzi się na co dzień, gdy chcesz przygotować coś smacznego, ale nie chcesz spędzić zbyt wiele czasu w kuchni.

Szukasz jeszcze innych pomysłów na proste, smaczne obiady, których ugotowanie nie zajmuje wiele czasu? Świetnie się składa, bo na stronie WINIARY znajdziesz wiele kulinarnych inspiracji, które urozmaicą Twoje codzienne menu.

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    8 min
    300 g mięsa mielonego lekko podsmażyć (około 8 minut) na niewielkiej ilości oleju.
  • Krok 2

    5 min
    Do podsmażonego mięsa wlej 250 ml zimnej wody i wsyp zawartość torebki Pomysł na..., po czym dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  • Krok 3

    8 min
    Duś bez przykrycia na małym ogniu przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj z makaronem i startym serem.
Spaghetti po bolońsku

Krok 1 z 4

300 g mięsa mielonego lekko podsmażyć (około 8 minut) na niewielkiej ilości oleju.

Spaghetti po bolońsku

Krok 2 z 4

Do podsmażonego mięsa wlej 250 ml zimnej wody i wsyp zawartość torebki Pomysł na..., po czym dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Spaghetti po bolońsku

Krok 3 z 4

Duś bez przykrycia na małym ogniu przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.

Spaghetti po bolońsku

Krok 4 z 4

Podawaj z makaronem i startym serem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Spaghetti carbonara - oryginalny przepis

    Spaghetti carbonara - oryginalny przepis

    24 min Łatwy
  • Spaghetti  z owocami morza w pomidorach

    Spaghetti z owocami morza w pomidorach

    50 min Łatwy
  • Spaghetti Puttanesca

    Spaghetti Puttanesca

    27 min Łatwy
  • Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu