70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.8g / 29%
Węglowodany
61.7g / 46%
Tłuszcze
15.5g / 25%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

(0)
31min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Małże
300  g
Czarny makaron spaghetti
4  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
2  ząbków
250  g
Pomidory krojone z puszki
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  łyżeczka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.8 g
Węglowodany
61.71 g
Tłuszcze
15.53 g
Wartość energetyczna
545.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie bój się eksperymentować w kuchni, czarne spaghetti z mątwy z małżami smakuje tak samo wyjatkowo, jak wygląda! O oryginalny smak zadbają małże, które idealnie komponują się z aromatycznym czosnkiem i pomidorami. Kiedy zmieszasz pachnące czarne spaghetti z owocami morza, na stole pojawi się danie, jak z najlepszej restauracji!
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
5 min
Małże dokładnie oczyść.
Krok 2
15 min
Na patelnię wlej kilka łyżek oliwy i dodaj oczyszczone małże. Jak tylko wszystkie muszle się otworzą, wyłącz płomień. Wyrzuć muszle, które się nie otwierają. Wyjmij wnętrza z większości otwartych muszli, kilka zostaw w całości. Odłóż je na bok razem z odsączonym sokiem z patelni powstałym podczas smażenia.
Krok 3
10 min
Pokrojone ząbki czosnku przełóż na patelnię i podsmaż na oliwie, dodając pomidory. Po chwili dodaj sos ze smażenia małży o przyprawę MAGGI w płynie. Zagotuj osoloną wodę na makaron i gotuj go do miękkości.
Krok 4
1 min
Dodaj małże do sosu pomidorowego i wymieszaj go ugotowanym makaronem. Tak przygotowane spaghetti z małżami posyp posiekaną natką pietruszki.
Czarne spaghetti z mątwy z małżami

Krok 1 z 4

Małże dokładnie oczyść.

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

Krok 2 z 4

Na patelnię wlej kilka łyżek oliwy i dodaj oczyszczone małże. Jak tylko wszystkie muszle się otworzą, wyłącz płomień. Wyrzuć muszle, które się nie otwierają. Wyjmij wnętrza z większości otwartych muszli, kilka zostaw w całości. Odłóż je na bok razem z odsączonym sokiem z patelni powstałym podczas smażenia.

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

Krok 3 z 4

Pokrojone ząbki czosnku przełóż na patelnię i podsmaż na oliwie, dodając pomidory. Po chwili dodaj sos ze smażenia małży o przyprawę MAGGI w płynie. Zagotuj osoloną wodę na makaron i gotuj go do miękkości.

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

Krok 4 z 4

Dodaj małże do sosu pomidorowego i wymieszaj go ugotowanym makaronem. Tak przygotowane spaghetti z małżami posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika