Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu
2 godz 41 min
.
Wartości odżywcze
Białko
1.28 g
Węglowodany
41.78 g
Tłuszcze
0.58 g
Wartość energetyczna
167.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
161 min
Krok 1
5 min
Maliny dokładnie opłukać i przebrać.
Krok 2
5 min
Owoce zasypać połową cukru.
Krok 3
10 min
Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wycisnąć sok.
Krok 4
6 min
Do garnka wlać wodę, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, dosypać pozostały cukier i zagotować.
Krok 5
10 min
Do powstałego syropu dodawać kolejno maliny. Gotować na małym ogniu.
Krok 6
120 min
Dodać kwiatostany czarnego bzu i całość smażyć przez kolejne 2 godziny – aż syrop odparuje i uzyskamy bardziej gęstą konfiturę. Nie będzie ona jednak tak gęsta jak np. powidła śliwkowe.
Krok 7
5 min
Gotowy dżem przelać do słoiczków, ew. zawekować.
Choć nie wszyscy przepadają za pestkami, konfitury z malin mają grono swoich wiernych fanów. W zimie herbata z niczym innym nie będzie smakowała tak dobrze. Jeśli pestki stanowią duży problem, można przecedzić je na sicie. Warto jednak mieć na uwadze ich dobroczynne właściwości – stanowią doskonałe źródło pektyny, a także w sposób naturalny zagęszczają owocową konfiturę, dzięki czemu można do niej dodać nieco mniej cukru.
Komentarze 0