Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć nie wszyscy przepadają za pestkami, konfitury z malin mają grono swoich wiernych fanów. W zimie herbata z niczym innym nie będzie smakowała tak dobrze. Jeśli pestki stanowią duży problem, można przecedzić je na sicie. Warto jednak mieć na uwadze ich dobroczynne właściwości – stanowią doskonałe źródło pektyny, a także w sposób naturalny zagęszczają owocową konfiturę, dzięki czemu można do niej dodać nieco mniej cukru.
Przygotowanie
161 min
Krok 1
5 min
Maliny dokładnie opłukać i przebrać.
Krok 2
5 min
Owoce zasypać połową cukru.
Krok 3
10 min
Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wycisnąć sok.
Krok 4
6 min
Do garnka wlać wodę, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, dosypać pozostały cukier i zagotować.
Krok 5
10 min
Do powstałego syropu dodawać kolejno maliny. Gotować na małym ogniu.
Krok 6
120 min
Dodać kwiatostany czarnego bzu i całość smażyć przez kolejne 2 godziny – aż syrop odparuje i uzyskamy bardziej gęstą konfiturę. Nie będzie ona jednak tak gęsta jak np. powidła śliwkowe.
Krok 7
5 min
Gotowy dżem przelać do słoiczków, ew. zawekować.
Krok 1
z
7
Maliny dokładnie opłukać i przebrać.
Krok 2
z
7
Owoce zasypać połową cukru.
Krok 3
z
7
Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wycisnąć sok.
Krok 4
z
7
Do garnka wlać wodę, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, dosypać pozostały cukier i zagotować.
Krok 5
z
7
Do powstałego syropu dodawać kolejno maliny. Gotować na małym ogniu.
Krok 6
z
7
Dodać kwiatostany czarnego bzu i całość smażyć przez kolejne 2 godziny – aż syrop odparuje i uzyskamy bardziej gęstą konfiturę. Nie będzie ona jednak tak gęsta jak np. powidła śliwkowe.
Krok 7
z
7
Gotowy dżem przelać do słoiczków, ew. zawekować.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0