Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu
Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu
Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu
Dodaj do CookBook

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

(0)
2 godz 41 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Maliny
350  g
Cukier
8 
Baldachimy kwiatów czarnego bzu
2 
Pomarańcze
400  mg
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.8 g
Wartość energetyczna
167.3 kcal
Tłuszcze
0.6 g
Białko
1.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć nie wszyscy przepadają za pestkami, konfitury z malin mają grono swoich wiernych fanów. W zimie herbata z niczym innym nie będzie smakowała tak dobrze. Jeśli pestki stanowią duży problem, można przecedzić je na sicie. Warto jednak mieć na uwadze ich dobroczynne właściwości – stanowią doskonałe źródło pektyny, a także w sposób naturalny zagęszczają owocową konfiturę, dzięki czemu można do niej dodać nieco mniej cukru.

Przygotowanie

161 min
  • Krok 1

    5 min
    Maliny dokładnie opłukać i przebrać.
  • Krok 2

    5 min
    Owoce zasypać połową cukru.
  • Krok 3

    10 min
    Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wycisnąć sok.
  • Krok 4

    6 min
    Do garnka wlać wodę, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, dosypać pozostały cukier i zagotować.
  • Krok 5

    10 min
    Do powstałego syropu dodawać kolejno maliny. Gotować na małym ogniu.
  • Krok 6

    120 min
    Dodać kwiatostany czarnego bzu i całość smażyć przez kolejne 2 godziny – aż syrop odparuje i uzyskamy bardziej gęstą konfiturę. Nie będzie ona jednak tak gęsta jak np. powidła śliwkowe.
  • Krok 7

    5 min
    Gotowy dżem przelać do słoiczków, ew. zawekować.
Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 1 z 7

Maliny dokładnie opłukać i przebrać.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 2 z 7

Owoce zasypać połową cukru.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 3 z 7

Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wycisnąć sok.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 4 z 7

Do garnka wlać wodę, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, dosypać pozostały cukier i zagotować.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 5 z 7

Do powstałego syropu dodawać kolejno maliny. Gotować na małym ogniu.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 6 z 7

Dodać kwiatostany czarnego bzu i całość smażyć przez kolejne 2 godziny – aż syrop odparuje i uzyskamy bardziej gęstą konfiturę. Nie będzie ona jednak tak gęsta jak np. powidła śliwkowe.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 7 z 7

Gotowy dżem przelać do słoiczków, ew. zawekować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z konfiturą wiśniową

    Ciasto z konfiturą wiśniową

    6 godz 13 min Łatwy
  • Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą

    Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą

    1 godz 50 min Łatwy
  • Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

    Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

    1 godz 51 min Łatwy
  • Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

    Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

    3 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu