Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

(0)
2 godz 41 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Maliny
350  g
Cukier
8 
Baldachimy kwiatów czarnego bzu
2 
Pomarańcze
400  mg
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.28 g
Węglowodany
41.78 g
Tłuszcze
0.58 g
Wartość energetyczna
167.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

161 min
Krok 1
5 min
Maliny dokładnie opłukać i przebrać.
Krok 2
5 min
Owoce zasypać połową cukru.
Krok 3
10 min
Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wycisnąć sok.
Krok 4
6 min
Do garnka wlać wodę, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, dosypać pozostały cukier i zagotować.
Krok 5
10 min
Do powstałego syropu dodawać kolejno maliny. Gotować na małym ogniu.
Krok 6
120 min
Dodać kwiatostany czarnego bzu i całość smażyć przez kolejne 2 godziny – aż syrop odparuje i uzyskamy bardziej gęstą konfiturę. Nie będzie ona jednak tak gęsta jak np. powidła śliwkowe.
Krok 7
5 min
Gotowy dżem przelać do słoiczków, ew. zawekować.
Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 1 z 7

Maliny dokładnie opłukać i przebrać.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 2 z 7

Owoce zasypać połową cukru.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 3 z 7

Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wycisnąć sok.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 4 z 7

Do garnka wlać wodę, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, dosypać pozostały cukier i zagotować.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 5 z 7

Do powstałego syropu dodawać kolejno maliny. Gotować na małym ogniu.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 6 z 7

Dodać kwiatostany czarnego bzu i całość smażyć przez kolejne 2 godziny – aż syrop odparuje i uzyskamy bardziej gęstą konfiturę. Nie będzie ona jednak tak gęsta jak np. powidła śliwkowe.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Krok 7 z 7

Gotowy dżem przelać do słoiczków, ew. zawekować.

Choć nie wszyscy przepadają za pestkami, konfitury z malin mają grono swoich wiernych fanów. W zimie herbata z niczym innym nie będzie smakowała tak dobrze. Jeśli pestki stanowią duży problem, można przecedzić je na sicie. Warto jednak mieć na uwadze ich dobroczynne właściwości – stanowią doskonałe źródło pektyny, a także w sposób naturalny zagęszczają owocową konfiturę, dzięki czemu można do niej dodać nieco mniej cukru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha