Ciasto z konfiturą
373min
Łatwy
1 łyżeczka
2 opakowań
1 opakowanie
3 szklanek
Mąka
4 szklanek
Mleko
250 g
Margaryna
2
Żółtko
2 łyżek
Śmietana 18%
1
Jajko
0.75 szklanka
Cukier puder
300 g
Konfitura wiśniowa
.
Wartości odżywcze
Białko
3.28 g
Węglowodany
19.66 g
Tłuszcze
6.31 g
Wartość energetyczna
144.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
373 min
Krok 1
15 min
Mąkę zagnieć z cukrem, margaryną, żółtkami, jajkiem, śmietaną i Proszkiem do pieczenia. Podziel na dwie części i rozwałkuj.
Krok 2
3 min
Jedną część wyłóż do wysmarowanej blachy. Rozprowadź konfiturę wiśniową na cieście.
Krok 3
7 min
Budynie rozprowadź w szklance mleka, pozostałe mleko zagotuj z Cukrem wanilinowym, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund, cały czas mieszając.
Krok 4
3 min
Budyń wyłóż na konfiturę, na wierzch połóż drugą część rozwałkowanego ciasta.
Krok 5
45 min
Piecz przez 45 minut w temp. 180°C.
Krok 6
300 min
Zostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki na 5 godzin.
Kawałki domowego ciasta z konfiturą wiśniową i Budyniem śmietankowym WINIARY, posypanego cukrem pudrem, podawaj do kawy, herbaty lub innego ciepłego napoju. Do upieczenia ciasta z konfiturą możesz wykorzystać domowe przetwory z dowolnych owoców (np. leśnych), a także ulubiony smak budyniu. Każdą porcję ciasta możesz dodatkowo ozdobić łyżeczką konfitury - niekoniecznie takiej samej, jaka została użyta w słodkim wypieku.
Komentarze 0