Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami to doskonały pomysł na jesienne menu. Tartę możesz nie tylko serwować podczas tradycyjnych posiłków i spotkań, ale możesz ją potraktować również jako posiłek, który możesz zabierać na wyjazdy i imprezy w terenie. Sprawdzi się doskonale w menu wszystkich wycieczek. Wypróbuj nasz przepis na tarte z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami przygotowana na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY!
Przygotowanie
111 min
Krok 1
51 min
Masło rozpuść, do lekko ostudzonego dodaj przesianą mąkę pszenną, cukier, żółtka i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki.
Krok 2
10 min
Po tym czasie rozpłaszcz ciasto wałkiem i włóż do formy o średnicy 28 cm w jednym kawałku. To co, odpadnie doklej ręcznie. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Krok 3
10 min
Przykryj formę okręgiem wyciętym z papieru do pieczenia i wysyp na niego fasolę. W ten sposób piecz ciasto przez 10 minut w temp 180 stopni.
Krok 4
15 min
Następnie zdejmij fasolę i piecz ciasto jeszcze 10-15 minut. Wystudź ciasto.
Krok 5
10 min
W tym czasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 6
5 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 7
10 min
Posmaruj tartę konfiturą, potem kremem budyniowym. Na koniec ozdób tartę jeżynami.
Krok 1
z
7
Masło rozpuść, do lekko ostudzonego dodaj przesianą mąkę pszenną, cukier, żółtka i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki.
Krok 2
z
7
Po tym czasie rozpłaszcz ciasto wałkiem i włóż do formy o średnicy 28 cm w jednym kawałku. To co, odpadnie doklej ręcznie. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Krok 3
z
7
Przykryj formę okręgiem wyciętym z papieru do pieczenia i wysyp na niego fasolę. W ten sposób piecz ciasto przez 10 minut w temp 180 stopni.
Krok 4
z
7
Następnie zdejmij fasolę i piecz ciasto jeszcze 10-15 minut. Wystudź ciasto.
Krok 5
z
7
W tym czasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 6
z
7
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 7
z
7
Posmaruj tartę konfiturą, potem kremem budyniowym. Na koniec ozdób tartę jeżynami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0