Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

0
3 godz 13 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  g
Śliwki (inne niż węgierki, np. renklody)
500  g
Morele
300  g
Cukier
50  ml
Amaretto

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.05 g
Węglowodany
38.87 g
Tłuszcze
0.35 g
Wartość energetyczna
155.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

193 min
Krok 1
5 min
Śliwki oraz morele umyć, usunąć pestki, pokroić na połówki.
Krok 2
60 min
Owoce umieścić w dużym rondlu, zasypać cukrem i zostawić na ok. godzinę, aby zaczęły puszczać sok.
Krok 3
120 min
Następnie smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Krok 4
3 min
Pod koniec gotowania dodać likier amaretto.
Krok 5
5 min
Gotową konfiturę z owoców przełożyć do słoików.
Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

Krok 1 z 5

Śliwki oraz morele umyć, usunąć pestki, pokroić na połówki.

Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

Krok 2 z 5

Owoce umieścić w dużym rondlu, zasypać cukrem i zostawić na ok. godzinę, aby zaczęły puszczać sok.

Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

Krok 3 z 5

Następnie smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania dodać likier amaretto.

Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

Krok 5 z 5

Gotową konfiturę z owoców przełożyć do słoików.

A gdyby tak móc odtwarzać rzymskie wakacje przez cały rok? Słoneczne morele i likier amaretto otulone delikatnym ciastem w formie śniadaniowego rogalika, do tego filiżanka cappucino… I nawet najciemniejsze poranki nie będą nam straszne! Uwaga: przepis jedynie dla dużych łasuchów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika