Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nalewka z czarnej porzeczki to trunek, na który czeka się długo, ale zdecydowanie jest on tego warty! Owoce czarnej porzeczki zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie wódkę zlewamy, a owoce łączymy z cukrem i ponownie odstawiamy – tym razem na tydzień. W ostatnim kroku łączymy zlaną wcześniej wódkę z syropem z owoców i cukru, a całość odstawiamy na kilka miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka z z czarnej porzeczki jest gotowa do degustacji.
Przygotowanie
30270 min
Krok 1
10 min
Owoce dokładnie płuczemy. Obieramy z kiści. Przygotowane owoce przesypujemy do dużego słoja.
Krok 2
5 min
Następnie owoce czarnej porzeczki zalewamy wódką, tak by były zanurzone.
Krok 3
20160 min
Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce.
Krok 4
5 min
Następnie po tym czasie wódkę zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem.
Krok 5
10080 min
Odstawiamy na tydzień.
Krok 6
10 min
Kiedy cukier zamieni się w syrop, zlewamy go i mieszamy ze zlaną wcześniej wódką. Gotową nalewkę odstawiamy na kilka miesięcy w ciemne, chłodne miejsce, aby się przegryzła.
Krok 1
z
6
Owoce dokładnie płuczemy. Obieramy z kiści. Przygotowane owoce przesypujemy do dużego słoja.
Krok 2
z
6
Następnie owoce czarnej porzeczki zalewamy wódką, tak by były zanurzone.
Krok 3
z
6
Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce.
Krok 4
z
6
Następnie po tym czasie wódkę zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem.
Krok 5
z
6
Odstawiamy na tydzień.
Krok 6
z
6
Kiedy cukier zamieni się w syrop, zlewamy go i mieszamy ze zlaną wcześniej wódką. Gotową nalewkę odstawiamy na kilka miesięcy w ciemne, chłodne miejsce, aby się przegryzła.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
E
Ewelina
Co mam zrobić jeśli cukier nie chce się rozpuścić
Winiary
Expert
Ewelino, możesz poczekać trochę dłużej i co jakiś czas zamieszać słojem. Ewentualnie możesz też dolać nieco wódki (tej wcześniej zlanej), żeby zwiększyć ilość płynu.
f
fryzol
autorzy -popatrzcie na tytuł i na przepis-składniki!
Komentarze 2