Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki

(3)
504 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest KatarzynaJ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Czarne porzeczki
700  ml
Wódka
500  g
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.22 g
Węglowodany
19.22 g
Tłuszcze
0.1 g
Wartość energetyczna
129.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nalewka z czarnej porzeczki to trunek, na który czeka się długo, ale zdecydowanie jest on tego warty! Owoce czarnej porzeczki zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie wódkę zlewamy, a owoce łączymy z cukrem i ponownie odstawiamy – tym razem na tydzień. W ostatnim kroku łączymy zlaną wcześniej wódkę z syropem z owoców i cukru, a całość odstawiamy na kilka miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka z z czarnej porzeczki jest gotowa do degustacji.

Przygotowanie

30270 min
  • Krok 1

    10 min
    Owoce dokładnie płuczemy. Obieramy z kiści. Przygotowane owoce przesypujemy do dużego słoja.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie owoce czarnej porzeczki zalewamy wódką, tak by były zanurzone.
  • Krok 3

    20160 min
    Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie po tym czasie wódkę zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem.
  • Krok 5

    10080 min
    Odstawiamy na tydzień.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy cukier zamieni się w syrop, zlewamy go i mieszamy ze zlaną wcześniej wódką. Gotową nalewkę odstawiamy na kilka miesięcy w ciemne, chłodne miejsce, aby się przegryzła.
Nalewka z czarnej porzeczki

Krok 1 z 6

Owoce dokładnie płuczemy. Obieramy z kiści. Przygotowane owoce przesypujemy do dużego słoja.

Nalewka z czarnej porzeczki

Krok 2 z 6

Następnie owoce czarnej porzeczki zalewamy wódką, tak by były zanurzone.

Nalewka z czarnej porzeczki

Krok 3 z 6

Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce.

Nalewka z czarnej porzeczki

Krok 4 z 6

Następnie po tym czasie wódkę zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem.

Nalewka z czarnej porzeczki

Krok 5 z 6

Odstawiamy na tydzień.

Nalewka z czarnej porzeczki

Krok 6 z 6

Kiedy cukier zamieni się w syrop, zlewamy go i mieszamy ze zlaną wcześniej wódką. Gotową nalewkę odstawiamy na kilka miesięcy w ciemne, chłodne miejsce, aby się przegryzła.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
f fryzol

autorzy -popatrzcie na tytuł i na przepis-składniki!

Winiary
Expert

Dziękujemy i przepraszamy - poprawiliśmy błąd!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sok z jeżyn

    Sok z jeżyn

    33 min Łatwy
  • Kompot z agrestu i porzeczek

    Kompot z agrestu i porzeczek

    30 min Łatwy
  • Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

    Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

    2 godz 34 min Łatwy
  • Kiełbasa myśliwska z dzika

    Kiełbasa myśliwska z dzika

    2 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu