Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

(1)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest paulinapj

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
4 
Jajko
0.75  szklanka
Cukier
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.25  szklanka
Olej
0.25  szklanka
Woda
1  słoik
Dżem porzeczkowy
2  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
400  ml
Śmietana 36%
2  opakowań
Usztywniacz do śmietany
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.25 g
Węglowodany
25.6 g
Tłuszcze
14.87 g
Wartość energetyczna
246.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną jest świetnym sposobem na świętowanie lata. Wykorzystaj sezon na porzeczki w pełni i stwórz zachwycające ciasto. Jeśli nie masz świeżych owoców porzeczki, możesz sięgnąć po domowy dżem. Kruchy spód ciasta powstanie na bazie Proszku do pieczenia WINIARY.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
  • Krok 2

    5 min
    Olej wymieszać z wodą. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy z żółtek dodać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia mieszając.
  • Krok 3

    5 min
    Wlać wodę z olejem. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • Krok 4

    45 min
    Ciasto przelać do formy, piec z nagrzanym piekarniku 40-45 minut, wystudzić.
  • Krok 5

    5 min
    Do śmietany wsypać usztywniacze. Ubić na sztywno. Ciasto rozkroić na dwa krążki.
  • Krok 6

    5 min
    Pierwszy krążek posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć połowę śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę śmietany i rozsmarować.
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 1 z 6

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 2 z 6

Olej wymieszać z wodą. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy z żółtek dodać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia mieszając.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 3 z 6

Wlać wodę z olejem. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 4 z 6

Ciasto przelać do formy, piec z nagrzanym piekarniku 40-45 minut, wystudzić.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 5 z 6

Do śmietany wsypać usztywniacze. Ubić na sztywno. Ciasto rozkroić na dwa krążki.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 6 z 6

Pierwszy krążek posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć połowę śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę śmietany i rozsmarować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dwukolorowa babka na oleju

    Dwukolorowa babka na oleju

    1 godz 20 min Łatwy
  • Murzynek gotowany

    Murzynek gotowany

    1 godz 12 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Sernik z murzynkiem i polewą czekoladową

    Sernik z murzynkiem i polewą czekoladową

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu