Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Carbonara z boczkiem i awokado
Dodaj do CookBook

Carbonara z boczkiem i awokado

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti Carbonara
250  g
Makaron, np. linguine lub fettuccine
150  g
Boczek
1 
Dojrzałe awokado
30  g
Ser parmezan lub inny dojrzewający
1  łyżka
Oliwa z oliwek
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
104.7 g
Wartość energetyczna
829.9 kcal
Tłuszcze
29.6 g
Białko
37.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyczna carbonara nie może obejść się bez żółtka. W tej zaskakującej wersji przepisu jednak go nie znajdziesz! Kremowość i gęstość nadaje daniu dojrzałe awokado. Carbonara z boczkiem i awokado to pyszny sposób na sycący obiad po włosku. Przyjemnie słony i chrupiący boczek sprawi, że pochłoniesz to danie szybciej niż zajmie Ci jego przygotowanie. Całość tuż przed podaniem koniecznie wykończ szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    18 min
    Awokado obierz i rozgnieć widelcem. Boczek pokrój w kostkę, a następnie obsmaż na patelni, aż stanie się rumiany. Zawartość opakowania z sosem wymieszaj z wodą i wlej na patelnię. Gotuj całość ok. 5min. Po tym czasie dodaj awokado oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    10 min
    W międzyczasie makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
  • Krok 3

    2 min
    Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.
Carbonara z boczkiem i awokado

Krok 1 z 3

Awokado obierz i rozgnieć widelcem. Boczek pokrój w kostkę, a następnie obsmaż na patelni, aż stanie się rumiany. Zawartość opakowania z sosem wymieszaj z wodą i wlej na patelnię. Gotuj całość ok. 5min. Po tym czasie dodaj awokado oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Carbonara z boczkiem i awokado

Krok 2 z 3

W międzyczasie makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.

Carbonara z boczkiem i awokado

Krok 3 z 3

Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    2 godz 17 min Łatwy
  • Spaghetti carbonara

    Spaghetti carbonara

    45 min Łatwy
  • Carbonara z penne

    Carbonara z penne

    17 min Łatwy
  • Lasagne carbonara

    Lasagne carbonara

    46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu