Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Carbonara z boczkiem i awokado

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti Carbonara
250  g
Makaron, np. linguine lub fettuccine
150  g
Boczek
1 
Dojrzałe awokado
30  g
Ser parmezan lub inny dojrzewający
1  łyżka
Oliwa z oliwek
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.8 g
Węglowodany
103.5 g
Tłuszcze
67.85 g
Wartość energetyczna
1139.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
18 min
Awokado obierz i rozgnieć widelcem. Boczek pokrój w kostkę, a następnie obsmaż na patelni, aż stanie się rumiany. Zawartość opakowania z sosem wymieszaj z wodą i wlej na patelnię. Gotuj całość ok. 5min. Po tym czasie dodaj awokado oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2
10 min
W międzyczasie makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
Krok 3
2 min
Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.
Carbonara z boczkiem i awokado

Krok 1 z 3

Awokado obierz i rozgnieć widelcem. Boczek pokrój w kostkę, a następnie obsmaż na patelni, aż stanie się rumiany. Zawartość opakowania z sosem wymieszaj z wodą i wlej na patelnię. Gotuj całość ok. 5min. Po tym czasie dodaj awokado oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Carbonara z boczkiem i awokado

Krok 2 z 3

W międzyczasie makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.

Carbonara z boczkiem i awokado

Krok 3 z 3

Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.

Klasyczna carbonara nie może obejść się bez żółtka. W tej zaskakującej wersji przepisu jednak go nie znajdziesz! Kremowość i gęstość nadaje daniu dojrzałe awokado. Carbonara z boczkiem i awokado to pyszny sposób na sycący obiad po włosku. Przyjemnie słony i chrupiący boczek sprawi, że pochłoniesz to danie szybciej niż zajmie Ci jego przygotowanie. Całość tuż przed podaniem koniecznie wykończ szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika