Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Farfalle z pomidorkami, rucolą i sosem serowym

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Makaron Kokardki
400 g
Pomidory
100 g
Rukola
2 łyżek
Oliwa z oliwek
2 łyżek
Parmezan
50 ml
Śmietana 36%
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
15.73 g
Wartość energetyczna
434.15 kcal
Białko
15.46 g
Węglowodany
60.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
5 min
Pomidorki umyj i pokrój na połówki wzdłuż, a następnie przesmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek nie dłużej niż 1 minutę.
Krok 2
5 min
Na koniec smażenia dodaj opłukaną i osuszoną rukolę. Wymieszaj, dopraw solą i pozostaw z ciepłym miejscu.
Krok 3
5 min
Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania makaronu, zacznij przygotowywać Sos.
Krok 4
5 min
Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Podstaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.
Krok 5
2 min
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
2 min
Do gorącego sosu dodaj makaron. Pod koniec mieszania dodaj pomidorki z rukolą i bardzo delikatnie wymieszaj.
Krok 7
1 min
Przełóż na duży płaski talerz i posyp tartym serem.
Farfalle z pomidorkami, rucolą i sosem serowym

Krok 1 z 7

Pomidorki umyj i pokrój na połówki wzdłuż, a następnie przesmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek nie dłużej niż 1 minutę.

Farfalle z pomidorkami, rucolą i sosem serowym

Krok 2 z 7

Na koniec smażenia dodaj opłukaną i osuszoną rukolę. Wymieszaj, dopraw solą i pozostaw z ciepłym miejscu.

Farfalle z pomidorkami, rucolą i sosem serowym

Krok 3 z 7

Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania makaronu, zacznij przygotowywać Sos.

Farfalle z pomidorkami, rucolą i sosem serowym

Krok 4 z 7

Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Podstaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.

Farfalle z pomidorkami, rucolą i sosem serowym

Krok 5 z 7

Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Farfalle z pomidorkami, rucolą i sosem serowym

Krok 6 z 7

Do gorącego sosu dodaj makaron. Pod koniec mieszania dodaj pomidorki z rukolą i bardzo delikatnie wymieszaj.

Farfalle z pomidorkami, rucolą i sosem serowym

Krok 7 z 7

Przełóż na duży płaski talerz i posyp tartym serem.

Szybki, wegetariański obiad po włosku: farfalle z pomidorkami, rukolą i sosem serowym. Ugotowane al dente kokardki mieszamy z pysznym Sosem cztery sery z bazylią Italia i dodajemy przesmażone na oliwie pomidorki z rukolą. Porcje dania posypujemy tartym parmezanem, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Kto ma więcej czasu, może zapiec krótko całość w piekarniku, do zrumienienia się posypki z sera.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika