Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pizza cztery sery, zwana również "Quattro Formaggi" to prawdziwa uczta dla fanów sera i wariacji na temat włoskiej pizzy. To jedna z tych potraw, która jest znana i lubiana nie tylko we Włoszech, ale też w wielu innych krajach na całym świecie. Jeśli też uwielbiasz to danie, spróbuj przygotować pizzę 4 sery we własnym domu. To wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Pizza cztery sery – pyszne danie dla fanów serów
Pizza 4 sery łączy w sobie delikatny spód, kremowy sos pomidorowy i bogactwo aromatycznych i wyrazistych w smaku serów. W zależności od regionu i preferencji kucharza, wybierane są różne sery, które za każdym razem tworzą unikalną kompozycję. Możesz wykorzystać np. mozzarellę, gorgonzolę, parmezan, taleggio czy ser provolone. To właśnie one sprawiają, że to danie jest tak wciągające, a rozpuszczony ser przyjemnie ciągnie się przy każdym kęsie. Pizza cztery sery to prawdziwy smak Włoch w każdym kawałku.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak smakuje pizza 4 sery przepis na nią już czeka. Sprawdź, jak łatwo przygotujesz ten włoski przysmak dla siebie i swoich bliskich. Życzymy wam smacznego!
Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zamieszaj. Zrób wgłębienie na środku, wlej wodę i olej. Dobrze zagnieć i rozwałkuj wałkiem, tworząc gładkie ciasto.
Nasmaruj tłuszczem formę do pizzy (średnią) i przełóż na nią ciasto. Surowe ciasto polej sosem pomidorowym, dodaj pokrojony w paski ser provolone, ser gorgonzola w małych kawałkach, starty ser mozzarella i na koniec posyp startym parmezanem. Wierzch posyp suszonym oregano.
Pizzę piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Czas może się nieco różnić w zależności od piekarnika. Ciasto powinno być zarumienione.