Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szparagi z sosem holenderskim
Dodaj do CookBook

Szparagi z sosem holenderskim

(0)
44 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  kostek
WINIARY Bulion warzywny
2  łyżek
Ser parmezan
450  g
Szparagi
25  ml
Sok z cytryny
250  g
Masło
2 
Żółtko
4  łyżek
Białe wino
trochę
Pieprz biały
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.7 g
Wartość energetyczna
551 kcal
Tłuszcze
56.4 g
Białko
6.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyk dla wielbicieli szparagowych specjałów: szparagi z sosem holenderskim. Sos - z ubijanych na parze żółtek z winem, zmieszanych z klarowanym masłem - nie należy może do najprostszych, ale... krok po kroku, na pewno damy radę ;) Warto się postarać, bo zapiekane pod takim sosem szparagi, ugotowane wcześniej w esencjonalnym Bulionie warzywnym WINIARY, to naprawdę wyjątkowy przysmak! Podajemy ze świeżą bagietką i lodową sałatą.

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    5 min
    Masło roztop na średnim ogniu, zagotuj i zdejmij szumowinę łyżką cedzakową.
  • Krok 2

    5 min
    Żółtka i wino wstaw do większego naczynia z wodą.
  • Krok 3

    5 min
    Masę ubijaj na puszystą pianę, cały czas podgrzewając.
  • Krok 4

    3 min
    Wlewaj po kropli odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką.
  • Krok 5

    2 min
    Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Szparagi oczyść, odkrój zdrewniałe końcówki.
  • Krok 7

    2 min
    Zagotuj 2 l wody i rozpuść w niej kostki bulionowe.
  • Krok 8

    2 min
    Gotuj szparagi w bulionie 1-2 minuty tak, aby zachowały jędrność.
  • Krok 9

    5 min
    Wyjmij z wody i gorące polewaj przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Całość posyp startym parmezanem.
  • Krok 10

    10 min
    Zapiecz w piekarniku.
Szparagi z sosem holenderskim

Krok 1 z 10

Masło roztop na średnim ogniu, zagotuj i zdejmij szumowinę łyżką cedzakową.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 2 z 10

Żółtka i wino wstaw do większego naczynia z wodą.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 3 z 10

Masę ubijaj na puszystą pianę, cały czas podgrzewając.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 4 z 10

Wlewaj po kropli odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 5 z 10

Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 6 z 10

Szparagi oczyść, odkrój zdrewniałe końcówki.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 7 z 10

Zagotuj 2 l wody i rozpuść w niej kostki bulionowe.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 8 z 10

Gotuj szparagi w bulionie 1-2 minuty tak, aby zachowały jędrność.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 9 z 10

Wyjmij z wody i gorące polewaj przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Całość posyp startym parmezanem.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 10 z 10

Zapiecz w piekarniku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Uroczystość
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szparagi w boczku z grilla

    Szparagi w boczku z grilla

    26 min Łatwy
  • Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

    Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

    46 min Średni
  • Szparagi pieczone w cieście francuskim

    Szparagi pieczone w cieście francuskim

    1 godz 3 min Średni
  • Glazurowane szparagi z bułką tartą

    Glazurowane szparagi z bułką tartą

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu