Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szparagi z sosem holenderskim

(0)
44min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżek
Ser parmezan
450  g
Szparagi
25  ml
Sok z cytryny
250  g
Masło
2 
Żółtko
4  łyżek
Białe wino
trochę
Pieprz biały
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.16 g
Węglowodany
5.67 g
Tłuszcze
56.38 g
Wartość energetyczna
550.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
5 min
Masło roztop na średnim ogniu, zagotuj i zdejmij szumowinę łyżką cedzakową.
Krok 2
5 min
Żółtka i wino wstaw do większego naczynia z wodą.
Krok 3
5 min
Masę ubijaj na puszystą pianę, cały czas podgrzewając.
Krok 4
3 min
Wlewaj po kropli odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką.
Krok 5
2 min
Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Krok 6
5 min
Szparagi oczyść, odkrój zdrewniałe końcówki.
Krok 7
2 min
Zagotuj 2 l wody i rozpuść w niej kostki bulionowe.
Krok 8
2 min
Gotuj szparagi w bulionie 1-2 minuty tak, aby zachowały jędrność.
Krok 9
5 min
Wyjmij z wody i gorące polewaj przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Całość posyp startym parmezanem.
Krok 10
10 min
Zapiecz w piekarniku.
Szparagi z sosem holenderskim

Krok 1 z 10

Masło roztop na średnim ogniu, zagotuj i zdejmij szumowinę łyżką cedzakową.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 2 z 10

Żółtka i wino wstaw do większego naczynia z wodą.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 3 z 10

Masę ubijaj na puszystą pianę, cały czas podgrzewając.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 4 z 10

Wlewaj po kropli odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 5 z 10

Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 6 z 10

Szparagi oczyść, odkrój zdrewniałe końcówki.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 7 z 10

Zagotuj 2 l wody i rozpuść w niej kostki bulionowe.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 8 z 10

Gotuj szparagi w bulionie 1-2 minuty tak, aby zachowały jędrność.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 9 z 10

Wyjmij z wody i gorące polewaj przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Całość posyp startym parmezanem.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 10 z 10

Zapiecz w piekarniku.

Klasyk dla wielbicieli szparagowych specjałów: szparagi z sosem holenderskim. Sos - z ubijanych na parze żółtek z winem, zmieszanych z klarowanym masłem - nie należy może do najprostszych, ale... krok po kroku, na pewno damy radę ;) Warto się postarać, bo zapiekane pod takim sosem szparagi, ugotowane wcześniej w esencjonalnym Bulionie warzywnym WINIARY, to naprawdę wyjątkowy przysmak! Podajemy ze świeżą bagietką i lodową sałatą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha