Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim

(0)
44min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  kostek
WINIARY Bulion warzywny
2  łyżek
Ser parmezan
450  g
Szparagi
25  ml
Sok z cytryny
250  g
Masło
2 
Żółtko
4  łyżek
Białe wino
trochę
Pieprz biały
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.16 g
Węglowodany
5.67 g
Tłuszcze
56.38 g
Wartość energetyczna
550.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyk dla wielbicieli szparagowych specjałów: szparagi z sosem holenderskim. Sos - z ubijanych na parze żółtek z winem, zmieszanych z klarowanym masłem - nie należy może do najprostszych, ale... krok po kroku, na pewno damy radę ;) Warto się postarać, bo zapiekane pod takim sosem szparagi, ugotowane wcześniej w esencjonalnym Bulionie warzywnym WINIARY, to naprawdę wyjątkowy przysmak! Podajemy ze świeżą bagietką i lodową sałatą.

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    5 min
    Masło roztop na średnim ogniu, zagotuj i zdejmij szumowinę łyżką cedzakową.
  • Krok 2

    5 min
    Żółtka i wino wstaw do większego naczynia z wodą.
  • Krok 3

    5 min
    Masę ubijaj na puszystą pianę, cały czas podgrzewając.
  • Krok 4

    3 min
    Wlewaj po kropli odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką.
  • Krok 5

    2 min
    Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Szparagi oczyść, odkrój zdrewniałe końcówki.
  • Krok 7

    2 min
    Zagotuj 2 l wody i rozpuść w niej kostki bulionowe.
  • Krok 8

    2 min
    Gotuj szparagi w bulionie 1-2 minuty tak, aby zachowały jędrność.
  • Krok 9

    5 min
    Wyjmij z wody i gorące polewaj przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Całość posyp startym parmezanem.
  • Krok 10

    10 min
    Zapiecz w piekarniku.
Szparagi z sosem holenderskim

Krok 1 z 10

Masło roztop na średnim ogniu, zagotuj i zdejmij szumowinę łyżką cedzakową.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 2 z 10

Żółtka i wino wstaw do większego naczynia z wodą.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 3 z 10

Masę ubijaj na puszystą pianę, cały czas podgrzewając.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 4 z 10

Wlewaj po kropli odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 5 z 10

Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 6 z 10

Szparagi oczyść, odkrój zdrewniałe końcówki.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 7 z 10

Zagotuj 2 l wody i rozpuść w niej kostki bulionowe.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 8 z 10

Gotuj szparagi w bulionie 1-2 minuty tak, aby zachowały jędrność.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 9 z 10

Wyjmij z wody i gorące polewaj przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Całość posyp startym parmezanem.

Szparagi z sosem holenderskim

Krok 10 z 10

Zapiecz w piekarniku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jacek

Wszystko OK. tylko te kostki bulionowe masakra.......

Winiary
Expert

Jacku, możesz też zrobić bez kostek, zastępując je lekkim wywarem warzywnym (taki wywar na szparagach potem można wykorzystać do innej zupy) lub osoloną wodą. Przepis jest tylko inspiracją :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Uroczystość
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka po benedyktyńsku

    Jajka po benedyktyńsku

    35 min Łatwy
  • Krem ze szparagów z parmezanem

    Krem ze szparagów z parmezanem

    45 min Łatwy
  • Makaron z krewetkami i szparagami

    Makaron z krewetkami i szparagami

    2 godz 10 min Łatwy
  • Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

    Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

    4 godz 50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu