Szparagi z sosem holenderskim
44min
Łatwy
4
kostek
2
łyżek
Ser parmezan
450
g
Szparagi
25
ml
Sok z cytryny
250
g
Masło
2
Żółtko
4
łyżek
Białe wino
trochę
Pieprz biały
trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
6.16 g
Węglowodany
5.67 g
Tłuszcze
56.38 g
Wartość energetyczna
550.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
44 min
Krok 1
5 min
Masło roztop na średnim ogniu, zagotuj i zdejmij szumowinę łyżką cedzakową.
Krok 2
5 min
Żółtka i wino wstaw do większego naczynia z wodą.
Krok 3
5 min
Masę ubijaj na puszystą pianę, cały czas podgrzewając.
Krok 4
3 min
Wlewaj po kropli odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką.
Krok 5
2 min
Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Krok 6
5 min
Szparagi oczyść, odkrój zdrewniałe końcówki.
Krok 7
2 min
Zagotuj 2 l wody i rozpuść w niej kostki bulionowe.
Krok 8
2 min
Gotuj szparagi w bulionie 1-2 minuty tak, aby zachowały jędrność.
Krok 9
5 min
Wyjmij z wody i gorące polewaj przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Całość posyp startym parmezanem.
Krok 10
10 min
Zapiecz w piekarniku.
Klasyk dla wielbicieli szparagowych specjałów: szparagi z sosem holenderskim. Sos - z ubijanych na parze żółtek z winem, zmieszanych z klarowanym masłem - nie należy może do najprostszych, ale... krok po kroku, na pewno damy radę ;) Warto się postarać, bo zapiekane pod takim sosem szparagi, ugotowane wcześniej w esencjonalnym Bulionie warzywnym WINIARY, to naprawdę wyjątkowy przysmak! Podajemy ze świeżą bagietką i lodową sałatą.
Komentarze 0