Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

0
30min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
WINIARY Pomysł na… Spaghetti Po Bolonsku
250  g
Makaron, np. papardelle
400  g
Surowa biała kiełbasa
1 
Marchewka
1  łodyga
Seler naciowy (opcjonalnie)
30  g
Ser parmezan lub inny dojrzewający
trochę
Oliwa do smażenia
trochę
Świeża bazylia
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Mąka do panierowania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
55.95 g
Węglowodany
117.23 g
Tłuszcze
58.21 g
Wartość energetyczna
1228.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
20 min
Marchewkę i seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę przetnij przy końcówce, a następnie wyciskaj z flaka, formując małe pulpeciki. Tak przygotowane oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się zarumienią, dodaj warzywa i smaż całość ok. 5 min. Zawartość opakowania sosu wymieszaj z wodą i dodaj na patelnię. Duś całość ok. 5-10 minut uważając, aby woda nadmiernie nie wyparowała. Pod koniec dodaj posiekaną bazylię i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 2
8 min
W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
Krok 3
2 min
Podawaj posypane serem i bazylią.
Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 1 z 3

Marchewkę i seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę przetnij przy końcówce, a następnie wyciskaj z flaka, formując małe pulpeciki. Tak przygotowane oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się zarumienią, dodaj warzywa i smaż całość ok. 5 min. Zawartość opakowania sosu wymieszaj z wodą i dodaj na patelnię. Duś całość ok. 5-10 minut uważając, aby woda nadmiernie nie wyparowała. Pod koniec dodaj posiekaną bazylię i dopraw solą oraz pieprzem.

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 2 z 3

W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 3 z 3

Podawaj posypane serem i bazylią.

Znasz białą kiełbasę głównie ze świąt wielkanocnych, w towarzystwie barszczu białego i żurku? Jest pyszna, prawda? Czemu by nie jeść jej częściej? Wprowadź surową białą kiełbasę na letniego grilla i do swojego codziennego menu. W prosty sposób, formując je w kuleczki i panierując w mące, przerobisz ją na pulpeciki - mięsną wkładkę do tego dania. Makaron z klopsikami z białej kiełbasy to sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny. Od gotowej, aromatycznej potrawy dzieli Cię tylko pół godziny przygotowań!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika