Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Roladki z indyka
Dodaj do CookBook

Roladki z indyka

(0)
2 godz
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Filet z indyka
3  łyżek
Olej słonecznikowy
trochę
Sól i pieprz
1  łyżka
Oliwa
1  łyżka
Masło
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Siekany tymianek
0.5  kg
Pieczarki
50  g
Suszone podgrzybki
0.5  pęczek
Natka pietruszki
100  g
Tarty parmezan
100  g
Chudy wędzony boczek (w plastrach)
5  łyżek
Białe wino
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.9 g
Wartość energetyczna
436 kcal
Tłuszcze
33 g
Białko
29.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie masz pomysłu na wyjątkowe danie obiadowe? Zdecyduj się na roladki z indyka! To danie, obok którego nie należy przechodzić obojętnie, ponieważ jest na tyle uniwersalne, iż może Ci posłużyć również na uroczystościach rodzinnych i domowych spotkaniach ze znajomymi. Roladki są proste i szybkie do przygotowania, a ich wspaniały smak sprawi, że goście nie będą chcieli wstać od stołu!


Roladki z indyka - niecodzienny smak, mnogość rozwiązań

Roladki z indyka z piekarnika nie będą dla Ciebie zbyt dużym wyzwaniem kulinarnym, więc śmiało możesz się na nie zdecydować przynajmniej kilka razy w miesiącu. To gwarancja niecodziennego smaku i wyśmienitego aromatu. Co istotniejsze, roladki zdołasz zaserwować na kilka różnych sposobów, m.in. z ziemniakami, frytkami, grecką sałatką lub też ryżem i kaszą. Wiele zależy od tego, kto będzie miał ich skosztować. Jeśli mają to być osoby dorosłe, pomyśl o dodaniu do potrawy odrobiny białego wina, natomiast jeśli podasz je dzieciom, zrezygnuj oczywiście z alkoholu, ale pomyśl za to o pieczonych ziemniaczkach. Roladki z indyka z pieczarkami mogą w sobie zawierać m.in. cebulę, marchewkę, ser czy też czosnek. Świetnie smakują z sosem tatarskim WINIARY! Przypraw je kolendrą, oregano, bazylią, majerankiem czy też siekanym tymiankiem.


Roladki z indyka z piekarnika - atrakcyjna i smakowita forma przekąski

Roladki z indyka mogą się u Ciebie pojawić nie tylko na stole obiadowym, ale też w formie atrakcyjnej i smakowitej ciepłej (imprezowej) przekąski. Bardzo często miłośnicy indyka goszczą je również na świątecznych stołach. To Ty decydujesz o tym, w którym konkretnie momencie zdecydujesz się na roladki z indyka z piekarnika. Z ich pomocą na pewno zaskoczysz zaproszonych gości oraz wymagającą rodzinę i zaprezentujesz się im z jak najlepszej strony kulinarnej. Chcesz zabłysnąć przed najważniejszą osobą w swoim życiu i zorganizować smakowitą oraz romantyczną randkę? Roladki z indyka z pieczarkami okażą się optymalnym wyborem, więc czym prędzej skompletuj wszystkie niezbędne składniki i przyprawy, a następnie udaj się do kuchni i zabierz się za sprawne przygotowanie roladek. Roladki za każdym razem będą delikatne, lekkie i soczyste. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z instrukcjami i poradami zawartymi w przepisie, a po drodze nie przytrafią Ci się żadne nieoczekiwane sytuacje. Jeśli tylko zechcesz, roladki możesz też zaserwować w ramach zimnej przekąski śniadaniowej lub w porze wieczorowej - na kolację. Z łatwością zabierzesz je również do pracy.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso opłucz, osusz i połóż na desce. Przykryj je papierem do pieczenia i roztłucz tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Zdejmij papier, a następnie dopraw mięso solą, pieprzem i natrzyj je łyżką oleju.
  • Krok 2

    5 min
    Osobno przygotuj nadzienie – na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Wsyp drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i tymianek. Smaż całość przez 2 minuty.
  • Krok 3

    25 min
    Po tym czasie dołóż pokrojone w plasterki pieczarki oraz namoczone i posiekane podgrzybki. Smaż około 25 minut, aż grzyby odparują i się zrumienią. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Przełóż nadzienie do oddzielnej miski i poczekaj, aż wystygnie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    20 min
    Przygotowany wcześniej filet połóż na desce (gładką stroną do dołu). Na wierzchu rozłóż nadzienie. Zwiń w roladę i zepnij wykałaczkami. Na roladzie, położonej łączeniem do dołu, układaj zachodzące na siebie plasterki boczku. Podwiń je pod spód rolady. Włóż do naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do dołu. Posmaruj 2 łyżkami oleju i zalej 5 łyżkami białego wina (lub wody).
  • Krok 5

    50 min
    Piecz roladę przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Krok 6

    5 min
    Przed pokrojeniem mięsa odczekaj co najmniej 5 minut i wyciągnij wykałaczki.
  • Krok 7

    5 min
    Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.
Roladki z indyka

Krok 1 z 7

Mięso opłucz, osusz i połóż na desce. Przykryj je papierem do pieczenia i roztłucz tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Zdejmij papier, a następnie dopraw mięso solą, pieprzem i natrzyj je łyżką oleju.

Roladki z indyka

Krok 2 z 7

Osobno przygotuj nadzienie – na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Wsyp drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i tymianek. Smaż całość przez 2 minuty.

Roladki z indyka

Krok 3 z 7

Po tym czasie dołóż pokrojone w plasterki pieczarki oraz namoczone i posiekane podgrzybki. Smaż około 25 minut, aż grzyby odparują i się zrumienią. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Przełóż nadzienie do oddzielnej miski i poczekaj, aż wystygnie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Roladki z indyka

Krok 4 z 7

Przygotowany wcześniej filet połóż na desce (gładką stroną do dołu). Na wierzchu rozłóż nadzienie. Zwiń w roladę i zepnij wykałaczkami. Na roladzie, położonej łączeniem do dołu, układaj zachodzące na siebie plasterki boczku. Podwiń je pod spód rolady. Włóż do naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do dołu. Posmaruj 2 łyżkami oleju i zalej 5 łyżkami białego wina (lub wody).

Roladki z indyka

Krok 5 z 7

Piecz roladę przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Roladki z indyka

Krok 6 z 7

Przed pokrojeniem mięsa odczekaj co najmniej 5 minut i wyciągnij wykałaczki.

Roladki z indyka

Krok 7 z 7

Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z polędwicy z grilla ze szparagami

    Roladki z polędwicy z grilla ze szparagami

    55 min Łatwy
  • Ziołowe roladki z grillowanego bakłażana

    Ziołowe roladki z grillowanego bakłażana

    31 min Łatwy
  • Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    20 min Łatwy
  • Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu