Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Roladki z indyka
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
29.6g / 27%
Węglowodany
4.9g / 5%
Tłuszcze
33g / 68%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Roladki z indyka

+

Roladki z indyka

Wróć

Roladki z indyka

(0)
2 godz
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Filet z indyka
3  łyżek
Olej słonecznikowy
trochę
Sól i pieprz
1  łyżka
Oliwa
1  łyżka
Masło
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Siekany tymianek
0.5  kg
Pieczarki
50  g
Suszone podgrzybki
0.5  pęczek
Natka pietruszki
100  g
Tarty parmezan
100  g
Chudy wędzony boczek (w plastrach)
5  łyżek
Białe wino
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.56 g
Węglowodany
4.94 g
Tłuszcze
33.03 g
Wartość energetyczna
435.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Roladki z indyka to danie, które możesz podać na obiad - na ciepło, bądź na śniadanie lub kolację - na ciepło. Delikatne i lekkie roladki z indyka nadają się też jako przekąska i pięknie zaprezentują się na świątecznym czy imprezowym stole. Spróbuj ich z Sosem Tatarskim WINIARY!

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso opłucz, osusz i połóż na desce. Przykryj je papierem do pieczenia i roztłucz tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Zdejmij papier, a następnie dopraw mięso solą, pieprzem i natrzyj je łyżką oleju.
  • Krok 2

    5 min
    Osobno przygotuj nadzienie – na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Wsyp drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i tymianek. Smaż całość przez 2 minuty.
  • Krok 3

    25 min
    Po tym czasie dołóż pokrojone w plasterki pieczarki oraz namoczone i posiekane podgrzybki. Smaż około 25 minut, aż grzyby odparują i się zrumienią. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Przełóż nadzienie do oddzielnej miski i poczekaj, aż wystygnie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    20 min
    Przygotowany wcześniej filet połóż na desce (gładką stroną do dołu). Na wierzchu rozłóż nadzienie. Zwiń w roladę i zepnij wykałaczkami. Na roladzie, położonej łączeniem do dołu, układaj zachodzące na siebie plasterki boczku. Podwiń je pod spód rolady. Włóż do naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do dołu. Posmaruj 2 łyżkami oleju i zalej 5 łyżkami białego wina (lub wody).
  • Krok 5

    50 min
    Piecz roladę przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Krok 6

    5 min
    Przed pokrojeniem mięsa odczekaj co najmniej 5 minut i wyciągnij wykałaczki.
  • Krok 7

    5 min
    Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.
Roladki z indyka

Krok 1 z 7

Mięso opłucz, osusz i połóż na desce. Przykryj je papierem do pieczenia i roztłucz tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Zdejmij papier, a następnie dopraw mięso solą, pieprzem i natrzyj je łyżką oleju.

Roladki z indyka

Krok 2 z 7

Osobno przygotuj nadzienie – na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Wsyp drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i tymianek. Smaż całość przez 2 minuty.

Roladki z indyka

Krok 3 z 7

Po tym czasie dołóż pokrojone w plasterki pieczarki oraz namoczone i posiekane podgrzybki. Smaż około 25 minut, aż grzyby odparują i się zrumienią. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Przełóż nadzienie do oddzielnej miski i poczekaj, aż wystygnie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Roladki z indyka

Krok 4 z 7

Przygotowany wcześniej filet połóż na desce (gładką stroną do dołu). Na wierzchu rozłóż nadzienie. Zwiń w roladę i zepnij wykałaczkami. Na roladzie, położonej łączeniem do dołu, układaj zachodzące na siebie plasterki boczku. Podwiń je pod spód rolady. Włóż do naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do dołu. Posmaruj 2 łyżkami oleju i zalej 5 łyżkami białego wina (lub wody).

Roladki z indyka

Krok 5 z 7

Piecz roladę przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Roladki z indyka

Krok 6 z 7

Przed pokrojeniem mięsa odczekaj co najmniej 5 minut i wyciągnij wykałaczki.

Roladki z indyka

Krok 7 z 7

Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Burger wołowy z pieczonymi ziemniaczkami

    Burger wołowy z pieczonymi ziemniaczkami

    1 godz 17 min Średni
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

    Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

    3 godz 51 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu