Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Roladki z indyka

0
120min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Filet z indyka
3 łyżek
Olej słonecznikowy
1 trochę
Sól i pieprz
1 łyżka
Oliwa
1 łyżka
Masło
1 
Cebula duża
1 ząbek
Czosnek
1 łyżeczka
Siekany tymianek
0.5 kg
Pieczarki
50 g
Suszone podgrzybki
0.5 pęczek
Natka pietruszki
100 g
Tarty parmezan
100 g
Chudy wędzony boczek (w plastrach)
5 łyżek
Białe wino

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.56 g
Węglowodany
4.94 g
Tłuszcze
33.03 g
Wartość energetyczna
435.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
10 min
Mięso opłucz, osusz i połóż na desce. Przykryj je papierem do pieczenia i roztłucz tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Zdejmij papier, a następnie dopraw mięso solą, pieprzem i natrzyj je łyżką oleju.
Krok 2
5 min
Osobno przygotuj nadzienie – na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Wsyp drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i tymianek. Smaż całość przez 2 minuty.
Krok 3
25 min
Po tym czasie dołóż pokrojone w plasterki pieczarki oraz namoczone i posiekane podgrzybki. Smaż około 25 minut, aż grzyby odparują i się zrumienią. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Przełóż nadzienie do oddzielnej miski i poczekaj, aż wystygnie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
20 min
Przygotowany wcześniej filet połóż na desce (gładką stroną do dołu). Na wierzchu rozłóż nadzienie. Zwiń w roladę i zepnij wykałaczkami. Na roladzie, położonej łączeniem do dołu, układaj zachodzące na siebie plasterki boczku. Podwiń je pod spód rolady. Włóż do naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do dołu. Posmaruj 2 łyżkami oleju i zalej 5 łyżkami białego wina (lub wody).
Krok 5
50 min
Piecz roladę przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Krok 6
5 min
Przed pokrojeniem mięsa odczekaj co najmniej 5 minut i wyciągnij wykałaczki.
Krok 7
5 min
Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.
Roladki z indyka

Krok 1 z 7

Mięso opłucz, osusz i połóż na desce. Przykryj je papierem do pieczenia i roztłucz tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Zdejmij papier, a następnie dopraw mięso solą, pieprzem i natrzyj je łyżką oleju.

Roladki z indyka

Krok 2 z 7

Osobno przygotuj nadzienie – na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Wsyp drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i tymianek. Smaż całość przez 2 minuty.

Roladki z indyka

Krok 3 z 7

Po tym czasie dołóż pokrojone w plasterki pieczarki oraz namoczone i posiekane podgrzybki. Smaż około 25 minut, aż grzyby odparują i się zrumienią. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Przełóż nadzienie do oddzielnej miski i poczekaj, aż wystygnie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Roladki z indyka

Krok 4 z 7

Przygotowany wcześniej filet połóż na desce (gładką stroną do dołu). Na wierzchu rozłóż nadzienie. Zwiń w roladę i zepnij wykałaczkami. Na roladzie, położonej łączeniem do dołu, układaj zachodzące na siebie plasterki boczku. Podwiń je pod spód rolady. Włóż do naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do dołu. Posmaruj 2 łyżkami oleju i zalej 5 łyżkami białego wina (lub wody).

Roladki z indyka

Krok 5 z 7

Piecz roladę przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Roladki z indyka

Krok 6 z 7

Przed pokrojeniem mięsa odczekaj co najmniej 5 minut i wyciągnij wykałaczki.

Roladki z indyka

Krok 7 z 7

Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.

Roladki z indyka to danie, które możesz podać na obiad - na ciepło, bądź na śniadanie lub kolację - na ciepło. Delikatne i lekkie roladki z indyka nadają się też jako przekąska i pięknie zaprezentują się na świątecznym czy imprezowym stole. Spróbuj ich z Sosem Tatarskim WINIARY!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika