Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka grecka

(1)
13min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pomidory
2 
Ogórek
0.5 
Cebula
12 
Czarne oliwki
250  g
Ser feta
trochę
Pieprz czarny
4  łyżek
Oliwa z oliwek
3  łyżeczek
Oregano

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.8 g
Węglowodany
13.95 g
Tłuszcze
28.26 g
Wartość energetyczna
340.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

13 min
Krok 1
1 min
Pomidora umyj i usuń szypułki, pokrój na ósemki.
Krok 2
10 min
Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Jeśli chcesz – przekrój oliwki na pół.
Krok 3
2 min
Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem, posyp suszonym oregano i polej oliwą z oliwek.
Sałatka grecka

Krok 1 z 3

Pomidora umyj i usuń szypułki, pokrój na ósemki.

Sałatka grecka

Krok 2 z 3

Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Jeśli chcesz – przekrój oliwki na pół.

Sałatka grecka

Krok 3 z 3

Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem, posyp suszonym oregano i polej oliwą z oliwek.

Nie musisz jechać do Grecji, by cieszyć się smakami tamtejszej kuchni! Grecka sałatka to połączenie świeżych warzyw, których smak podkreśla słony ser feta wraz z przyprawami i ziołami. Jest to doskonały dodatek do dań mięsnych, pieczeni, ale świetnie sprawdzi się też na grillach. Docenią ją również osoby dbające o linię. Przygotowanie 4 porcji nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Taką sałatkę możesz nie tylko wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych, ale też potraktować ją jako samodzielną przekąskę w upalny dzień. Zabierz ją do pracy lub do szkoły.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 03/30/2021 - 12:41 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha