Sałatka grecka
13min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.8 g
Węglowodany
13.95 g
Tłuszcze
28.26 g
Wartość energetyczna
340.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
13 min
Krok 1
1 min
Pomidora umyj i usuń szypułki, pokrój na ósemki.
Krok 2
10 min
Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Jeśli chcesz – przekrój oliwki na pół.
Krok 3
2 min
Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem, posyp suszonym oregano i polej oliwą z oliwek.
Nie musisz jechać do Grecji, by cieszyć się smakami tamtejszej kuchni! Grecka sałatka to połączenie świeżych warzyw, których smak podkreśla słony ser feta wraz z przyprawami i ziołami. Jest to doskonały dodatek do dań mięsnych, pieczeni, ale świetnie sprawdzi się też na grillach. Docenią ją również osoby dbające o linię. Przygotowanie 4 porcji nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Taką sałatkę możesz nie tylko wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych, ale też potraktować ją jako samodzielną przekąskę w upalny dzień. Zabierz ją do pracy lub do szkoły.
Komentarze 0