Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Sałatka grecka - przepis

Sałatka grecka - przepis

(1)
13min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pomidory
2 
Ogórek
0.5 
Cebula
12 
Czarne oliwki
250  g
Ser feta
trochę
Pieprz czarny
4  łyżek
Oliwa z oliwek
3  łyżeczek
Oregano
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.8 g
Węglowodany
13.95 g
Tłuszcze
28.26 g
Wartość energetyczna
340.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie musisz jechać do Grecji, by cieszyć się smakami tamtejszej kuchni! Sałatka grecka to połączenie świeżych warzyw, których smak podkreśla słony ser feta wraz z przyprawami i ziołami. Sałatka grecka to smakowity dodatek do dań mięsnych, pieczeni oraz dań z grilla. Docenią ją również osoby dbające o linię. Przygotowanie 4 porcji sałatki greckiej nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Taką sałatkę możesz nie tylko wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych, ale też potraktować ją jako samodzielną przekąskę, którą spałaszujesz na przerwie w pracy lub w szkole.

Sałatka grecka w kraju pochodzenia zwana jest Horiatiki. W języku greckim oznacza to dosłownie wiejską sałatkę, ponieważ zgodnie z zamysłem na to danie, powinna być przygotowana ze świeżych, wiejskich składników pochodzących prosto z ogródka. Polacy bardzo często przygotowują rozmaite wariacje na temat greckiej sałatki, na pierwszym miejscu dodając sałatę, która mimo nazwy nie wchodzi w skład tego dania. Jedynie słuszny przepis na sałatkę grecką zawiera pomidory, ogórki, czerwoną cebulę i oliwki oraz plaster oryginalnego sera feta. Dodatek oliwy, pieprzu i suszonego oregano podbije smak świeżych warzyw i zabierze nas w kulinarną podróż na skąpane w słońcu greckie wyspy.

Przygotowanie sałatki greckiej jest bardzo proste. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które na co dzień nie pojawiają się w kuchni. Na początku dokładnie myjemy wszystkie warzywa, a następnie przystępujemy do ich krojenia. Zaczynamy od pomidorów, które pozbawiamy szypułek i kroimy w ósemki. Kolejno zabieramy się za ogórki, od których oddzielamy oba końce, a następnie szatkujemy na średnio grube plasterki. Cebulę kroimy w plasterki lub w piórka, a oliwki dzielimy na pół lub wrzucamy w całości na wierzch sałatki. Na samym szczycie umieszczamy plaster sera feta. Tak stworzoną sałatkę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i przechodzimy do przygotowania sosu.

Sos do sałatki greckiej składa się jedynie z dwóch składników – oliwy z oliwek i suszonego oregano. 4 łyżki oliwy mieszamy z 3 łyżeczkami oregano i powstałą mieszanką polewamy naszą sałatkę grecką. Sałatkę możemy zjeść od razu po przygotowaniu lub lekko schłodzić w lodówce przed podaniem jej gościom. Za wzorem prawdziwych Greków wraz z sałatką grecką zaserwujmy świeże pieczywo. Mieszkańcy Hellady, gdy zjedzą do końca swoje greckie sałatki, maczają kawałek chleba w pozostałej na dnie naczynia oliwie. Pieczywo namoczone w oliwie przesiąkniętej smakiem fety i warzyw smakuje niesamowicie i stanowi doskonałe zwieńczenie greckiej uczty.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

13 min
  • Krok 1

    1 min
    Pomidora umyj i usuń szypułki, pokrój na ósemki.
  • Krok 2

    10 min
    Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Jeśli chcesz – przekrój oliwki na pół.
  • Krok 3

    2 min
    Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem, posyp suszonym oregano i polej oliwą z oliwek.
Sałatka grecka - przepis

Krok 1 z 3

Pomidora umyj i usuń szypułki, pokrój na ósemki.

Sałatka grecka - przepis

Krok 2 z 3

Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Jeśli chcesz – przekrój oliwki na pół.

Sałatka grecka - przepis

Krok 3 z 3

Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem, posyp suszonym oregano i polej oliwą z oliwek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
g grzegorz

haha ale śmieszne

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Dodatek
  • Grill
  • Kuchnia grecka
  • Lato
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Sałatka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kolorowa sałatka

    Kolorowa sałatka

    20 min Łatwy
  • Sałatka z makaronu, kurczaka i marynowanych buraczków

    Sałatka z makaronu, kurczaka i marynowanych buraczków

    34 min Łatwy
  • Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

    Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

    25 min Łatwy
  • Sałatka z rzymską sałatą i papryką

    Sałatka z rzymską sałatą i papryką

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu