Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka grecka - przepis
Dodaj do CookBook

Sałatka grecka - przepis

(1)
13 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pomidory
2 
Ogórek
0.5 
Cebula
12 
Czarne oliwki
250  g
Ser feta
trochę
Pieprz czarny
4  łyżek
Oliwa z oliwek
3  łyżeczek
Oregano
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14 g
Wartość energetyczna
340.2 kcal
Tłuszcze
28.3 g
Białko
10.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie musisz jechać do Grecji, by cieszyć się smakami tamtejszej kuchni! Sałatka grecka to połączenie świeżych warzyw, których smak podkreśla słony ser feta wraz z przyprawami i ziołami. Sałatka grecka to smakowity dodatek do dań mięsnych, pieczeni oraz dań z grilla. Docenią ją również osoby dbające o linię. Przygotowanie 4 porcji sałatki greckiej nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Taką sałatkę możesz nie tylko wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych, ale też potraktować ją jako samodzielną przekąskę, którą spałaszujesz na przerwie w pracy lub w szkole.

Sałatka grecka w kraju pochodzenia zwana jest Horiatiki. W języku greckim oznacza to dosłownie wiejską sałatkę, ponieważ zgodnie z zamysłem na to danie, powinna być przygotowana ze świeżych, wiejskich składników pochodzących prosto z ogródka. Polacy bardzo często przygotowują rozmaite wariacje na temat greckiej sałatki, na pierwszym miejscu dodając sałatę, która mimo nazwy nie wchodzi w skład tego dania. Jedynie słuszny przepis na sałatkę grecką zawiera pomidory, ogórki, czerwoną cebulę i oliwki oraz plaster oryginalnego sera feta. Dodatek oliwy, pieprzu i suszonego oregano podbije smak świeżych warzyw i zabierze nas w kulinarną podróż na skąpane w słońcu greckie wyspy.

Przygotowanie sałatki greckiej jest bardzo proste. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które na co dzień nie pojawiają się w kuchni. Na początku dokładnie myjemy wszystkie warzywa, a następnie przystępujemy do ich krojenia. Zaczynamy od pomidorów, które pozbawiamy szypułek i kroimy w ósemki. Kolejno zabieramy się za ogórki, od których oddzielamy oba końce, a następnie szatkujemy na średnio grube plasterki. Cebulę kroimy w plasterki lub w piórka, a oliwki dzielimy na pół lub wrzucamy w całości na wierzch sałatki. Na samym szczycie umieszczamy plaster sera feta. Tak stworzoną sałatkę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i przechodzimy do przygotowania sosu.

Sos do sałatki greckiej składa się jedynie z dwóch składników – oliwy z oliwek i suszonego oregano. 4 łyżki oliwy mieszamy z 3 łyżeczkami oregano i powstałą mieszanką polewamy naszą sałatkę grecką. Sałatkę możemy zjeść od razu po przygotowaniu lub lekko schłodzić w lodówce przed podaniem jej gościom. Za wzorem prawdziwych Greków wraz z sałatką grecką zaserwujmy świeże pieczywo. Mieszkańcy Hellady, gdy zjedzą do końca swoje greckie sałatki, maczają kawałek chleba w pozostałej na dnie naczynia oliwie. Pieczywo namoczone w oliwie przesiąkniętej smakiem fety i warzyw smakuje niesamowicie i stanowi doskonałe zwieńczenie greckiej uczty.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

13 min
  • Krok 1

    1 min
    Pomidora umyj i usuń szypułki, pokrój na ósemki.
  • Krok 2

    10 min
    Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Jeśli chcesz – przekrój oliwki na pół.
  • Krok 3

    2 min
    Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem, posyp suszonym oregano i polej oliwą z oliwek.
Sałatka grecka - przepis

Krok 1 z 3

Pomidora umyj i usuń szypułki, pokrój na ósemki.

Sałatka grecka - przepis

Krok 2 z 3

Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Jeśli chcesz – przekrój oliwki na pół.

Sałatka grecka - przepis

Krok 3 z 3

Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem, posyp suszonym oregano i polej oliwą z oliwek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

4

Kacper

Zdjęcie sałatki, która nie powstała z tego przepisu
Anonim (niezweryfikowany) 07/31/2023-01:47 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Brunch
  • Dodatek
  • Grill
  • Kuchnia grecka
  • Lato
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Przekąski
  • Sałatka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Warstwowa sałatka gyros - przepis

    Warstwowa sałatka gyros - przepis

    45 min Łatwy
  • Kotlety schabowe z frytkownicy beztłuszczowej z sałatką z pomidorów

    Kotlety schabowe z frytkownicy beztłuszczowej z sałatką z pomidorów

    35 min Łatwy
  • Sałatka z paluszkami krabowymi, ananasem i żółtym serem

    Sałatka z paluszkami krabowymi, ananasem i żółtym serem

    37 min Łatwy
  • Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    49 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu