Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pietruszkowy dorsz z puree z bobu
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
29.7g / 27%
Węglowodany
19.7g / 17%
Tłuszcze
27.9g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

+

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

Wróć

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

(0)
1 godz 1 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mysza75

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Bób
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Jogurt grecki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2 
Dorsz
1  pęczek
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Olej
trochę
Sól
2  łyżek
Starty parmezan
trochę
Przyprawa do ryb
1 
Cytryna
1 
Papryczka chili
trochę
Pieprz
trochę
Sos Czosnkowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.75 g
Węglowodany
19.7 g
Tłuszcze
27.94 g
Wartość energetyczna
443.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lekki, szybki i jaki dobry obiad z bobem, dorszem, natką pietruszki i pysznym zimnym sosem ziołowym. Puree z bobu jest delikatne i maślane, ryba soczysta. Obiad zrobimy w 30 minut.

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    10 min
    Pure:Bób gotuję pięć minut w osolonej wodzie, podczas gotowania sprawdzam jego twardość, nie ma być rozgotowany. Odcedzam, przelewam zimną wodą, i obieram. Kilka ziaren zostawiam do dekoracji. Do bobu dodaję masło, jogurt, sól, pieprz i miksuję blenderem.
  • Krok 2

    25 min
    Ryba:Dorsza myję, osuszam, filetuję i posypuję solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 15 minut do lodówki.
  • Krok 3

    25 min
    Natkę pietruszki kroję, przekładam do pojemnika, dodaję ser i miksuję blenderem, dolewam stopniowo olej. Na końcu doprawiam solą, pieprzem. Kawałki ryb przekładam do naczynia do zapiekania, smaruję pastą pietruszkową. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni potem zmniejszam do 170 stopni i wstawiam naczynie i piekę około 10-15 minut. Moja ryba była cienka, jak za długo będziemy piec wysuszy się.
  • Krok 4

    1 min
    Rybę podaję z sosem ziołowym, pure, cytryną, ziarnami bobu, posypuję zmielonym chili.
Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

Krok 1 z 4

Składniki: Bób, Masło, Jogurt grecki, Sól, Pieprz

Pure:Bób gotuję pięć minut w osolonej wodzie, podczas gotowania sprawdzam jego twardość, nie ma być rozgotowany. Odcedzam, przelewam zimną wodą, i obieram. Kilka ziaren zostawiam do dekoracji. Do bobu dodaję masło, jogurt, sól, pieprz i miksuję blenderem.

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

Krok 2 z 4

Ryba:Dorsza myję, osuszam, filetuję i posypuję solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 15 minut do lodówki.

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

Krok 3 z 4

Natkę pietruszki kroję, przekładam do pojemnika, dodaję ser i miksuję blenderem, dolewam stopniowo olej. Na końcu doprawiam solą, pieprzem. Kawałki ryb przekładam do naczynia do zapiekania, smaruję pastą pietruszkową. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni potem zmniejszam do 170 stopni i wstawiam naczynie i piekę około 10-15 minut. Moja ryba była cienka, jak za długo będziemy piec wysuszy się.

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

Krok 4 z 4

Rybę podaję z sosem ziołowym, pure, cytryną, ziarnami bobu, posypuję zmielonym chili.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

    Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

    1 godz 50 min Łatwy
  • Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

    Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

    1 godz 30 min Średni
  • Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

    Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu