Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym
Dodaj do CookBook

Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Olej
200  g
Cukier
5 
Jajko
500  g
Pietruszka
200  g
Mąka ryżowa
150  g
Mąka owsiana
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
trochę
Skórka z pomarańczy
4  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  szklanka
Napoje, herbata zielona, gotowa do picia, niesłodzona
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
800  ml
Mleko
2  płaskich łyżek
Mąka pszenna
200  g
Masło
7  płaskich łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
59.8 g
Wartość energetyczna
440.1 kcal
Tłuszcze
18.8 g
Białko
9.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Torcik pietruszkowy na pewno zachwyci Twoich gości oryginalnym smakiem. Jest przepyszny i wygląda uroczo :)

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    60 min
    Ciasto: Cukier miksujemy z olejem na puszystą masę. Następnie do powstałej masy dodajemy 5 żółtek i ponownie miksujemy.<br/>Dodajemy startą pietruszkę, mąkę ryżową oraz owsianą, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy. Miksujemy.<br/>Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia składników.<br/>Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.<br/>Tak przygotowaną masę pietruszkową wlewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy je ok. 45 min. w 175 stopniach Celsjusza.<br/>Po upieczeniu wystudzone blaty przekrajmy na 2 części. Najlepiej przekrawać je następnego dnia, gdyż ciasto bardziej "dojrzeje" i będzie łatwiejsze do przekrojenia.<br/>Każdą część ciasta można naponczować np. mocną herbatą, przełożyć kremem budyniowym Winiary i udekorować wg uznania.
  • Krok 2

    40 min
    Krem:<br/>Szklankę mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. <br/>Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozdrobniony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
  • Krok 3

    10 min
    Krem odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekładamy nim blaty pietruszkowe. Dekorujemy wierzch ciasta według uznania, np. ulubionymi owocami.
Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

Krok 1 z 3

Ciasto: Cukier miksujemy z olejem na puszystą masę. Następnie do powstałej masy dodajemy 5 żółtek i ponownie miksujemy.<br/>Dodajemy startą pietruszkę, mąkę ryżową oraz owsianą, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy. Miksujemy.<br/>Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia składników.<br/>Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.<br/>Tak przygotowaną masę pietruszkową wlewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy je ok. 45 min. w 175 stopniach Celsjusza.<br/>Po upieczeniu wystudzone blaty przekrajmy na 2 części. Najlepiej przekrawać je następnego dnia, gdyż ciasto bardziej "dojrzeje" i będzie łatwiejsze do przekrojenia.<br/>Każdą część ciasta można naponczować np. mocną herbatą, przełożyć kremem budyniowym Winiary i udekorować wg uznania.

Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

Krok 2 z 3

Krem:<br/>Szklankę mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. <br/>Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozdrobniony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).

Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

Krok 3 z 3

Krem odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekładamy nim blaty pietruszkowe. Dekorujemy wierzch ciasta według uznania, np. ulubionymi owocami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Torcik z kaszy jaglanej z galaretką - bez pieczenia

    Torcik z kaszy jaglanej z galaretką - bez pieczenia

    2 godz 55 min Łatwy
  • Torcik morelowy bez pieczenia

    Torcik morelowy bez pieczenia

    2 godz 35 min Łatwy
  • Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    1 godz 10 min Średni
  • Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    15 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu