Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Torcik pietruszkowy na pewno zachwyci Twoich gości oryginalnym smakiem. Jest przepyszny i wygląda uroczo :)
Przygotowanie
110 min
Krok 1
60 min
Ciasto: Cukier miksujemy z olejem na puszystą masę. Następnie do powstałej masy dodajemy 5 żółtek i ponownie miksujemy.<br/>Dodajemy startą pietruszkę, mąkę ryżową oraz owsianą, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy. Miksujemy.<br/>Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia składników.<br/>Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.<br/>Tak przygotowaną masę pietruszkową wlewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy je ok. 45 min. w 175 stopniach Celsjusza.<br/>Po upieczeniu wystudzone blaty przekrajmy na 2 części. Najlepiej przekrawać je następnego dnia, gdyż ciasto bardziej "dojrzeje" i będzie łatwiejsze do przekrojenia.<br/>Każdą część ciasta można naponczować np. mocną herbatą, przełożyć kremem budyniowym Winiary i udekorować wg uznania.
Krok 2
40 min
Krem:<br/>Szklankę mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. <br/>Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozdrobniony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
Krok 3
10 min
Krem odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekładamy nim blaty pietruszkowe. Dekorujemy wierzch ciasta według uznania, np. ulubionymi owocami.
Krok 1
z
3
Ciasto: Cukier miksujemy z olejem na puszystą masę. Następnie do powstałej masy dodajemy 5 żółtek i ponownie miksujemy.<br/>Dodajemy startą pietruszkę, mąkę ryżową oraz owsianą, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy. Miksujemy.<br/>Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia składników.<br/>Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.<br/>Tak przygotowaną masę pietruszkową wlewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy je ok. 45 min. w 175 stopniach Celsjusza.<br/>Po upieczeniu wystudzone blaty przekrajmy na 2 części. Najlepiej przekrawać je następnego dnia, gdyż ciasto bardziej "dojrzeje" i będzie łatwiejsze do przekrojenia.<br/>Każdą część ciasta można naponczować np. mocną herbatą, przełożyć kremem budyniowym Winiary i udekorować wg uznania.
Krok 2
z
3
Krem:<br/>Szklankę mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. <br/>Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozdrobniony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
Krok 3
z
3
Krem odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekładamy nim blaty pietruszkowe. Dekorujemy wierzch ciasta według uznania, np. ulubionymi owocami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0