Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest gosen

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Olej
200  g
Cukier
5 
Jajko
500  g
Pietruszka
200  g
Mąka ryżowa
150  g
Mąka owsiana
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
trochę
Skórka z pomarańczy
4  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  szklanka
Napoje, herbata zielona, gotowa do picia, niesłodzona
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
800  ml
Mleko
2  płaskich łyżek
Mąka pszenna
200  g
Masło
7  płaskich łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.73 g
Węglowodany
59.75 g
Tłuszcze
18.8 g
Wartość energetyczna
440.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Torcik pietruszkowy na pewno zachwyci Twoich gości oryginalnym smakiem. Jest przepyszny i wygląda uroczo :)

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    60 min
    Ciasto: Cukier miksujemy z olejem na puszystą masę. Następnie do powstałej masy dodajemy 5 żółtek i ponownie miksujemy.<br/>Dodajemy startą pietruszkę, mąkę ryżową oraz owsianą, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy. Miksujemy.<br/>Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia składników.<br/>Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.<br/>Tak przygotowaną masę pietruszkową wlewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy je ok. 45 min. w 175 stopniach Celsjusza.<br/>Po upieczeniu wystudzone blaty przekrajmy na 2 części. Najlepiej przekrawać je następnego dnia, gdyż ciasto bardziej "dojrzeje" i będzie łatwiejsze do przekrojenia.<br/>Każdą część ciasta można naponczować np. mocną herbatą, przełożyć kremem budyniowym Winiary i udekorować wg uznania.
  • Krok 2

    40 min
    Krem:<br/>Szklankę mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. <br/>Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozdrobniony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
  • Krok 3

    10 min
    Krem odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekładamy nim blaty pietruszkowe. Dekorujemy wierzch ciasta według uznania, np. ulubionymi owocami.
Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

Krok 1 z 3

Ciasto: Cukier miksujemy z olejem na puszystą masę. Następnie do powstałej masy dodajemy 5 żółtek i ponownie miksujemy.<br/>Dodajemy startą pietruszkę, mąkę ryżową oraz owsianą, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy. Miksujemy.<br/>Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia składników.<br/>Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.<br/>Tak przygotowaną masę pietruszkową wlewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy je ok. 45 min. w 175 stopniach Celsjusza.<br/>Po upieczeniu wystudzone blaty przekrajmy na 2 części. Najlepiej przekrawać je następnego dnia, gdyż ciasto bardziej "dojrzeje" i będzie łatwiejsze do przekrojenia.<br/>Każdą część ciasta można naponczować np. mocną herbatą, przełożyć kremem budyniowym Winiary i udekorować wg uznania.

Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

Krok 2 z 3

Krem:<br/>Szklankę mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. <br/>Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozdrobniony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).

Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

Krok 3 z 3

Krem odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekładamy nim blaty pietruszkowe. Dekorujemy wierzch ciasta według uznania, np. ulubionymi owocami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    1 godz 45 min Łatwy
  • Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    1 godz 30 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

    Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

    1 godz 55 min Łatwy
  • Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu