Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Torcik z kaszy jaglanej z galaretką to propozycja dla tych, którym zamarzyła się smaczna odmiana od ciężkich, kremowych mas lub biszkoptowych spodów. Kasza jaglana jest łagodna i delikatna w smaku. Dzięki tej właściwości kaszy torcik nabierze wyjątkowego aromatu poprzez owocowe dodatki: np. sezonowe truskawki, czereśnie, wiśnie, jagody. Wypróbuj nasz pyszny przepis.
Przygotowanie
175 min
Krok 1
10 min
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szklanki wody, rozgotować.
Krok 2
5 min
Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Odłożyć do stężenia.
Krok 3
35 min
Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier wanilinowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
Krok 4
3 min
Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić.
Krok 5
1 min
Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.
Krok 6
120 min
Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Krok 7
1 min
Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.
Krok 1
z
7
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szklanki wody, rozgotować.
Krok 2
z
7
Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Odłożyć do stężenia.
Krok 3
z
7
Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier wanilinowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
Krok 4
z
7
Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić.
Krok 5
z
7
Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.
Krok 6
z
7
Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Krok 7
z
7
Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0