Torcik z kaszy jaglanej z galaretką
2 godz 55 min
Łatwy
1
opakowanie
1
łyżka
50
dag
1
szklanka
Kasza jaglana
1
Płaska łyżka
Masło
1
łyżka
Likier pomarańczowy
2
szklanek
Woda
1
łyżka
Cukier
trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
5.02 g
Węglowodany
38.38 g
Tłuszcze
5.69 g
Wartość energetyczna
249.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
175 min
Krok 1
10 min
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szklanki wody, rozgotować.
Krok 2
5 min
Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Odłożyć do stężenia.
Krok 3
35 min
Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier wanilinowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
Krok 4
3 min
Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić.
Krok 5
1 min
Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.
Krok 6
120 min
Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Krok 7
1 min
Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.
Torcik z kaszy jaglanej z galaretką to propozycja dla tych, którym zamarzyła się smaczna odmiana od ciężkich, kremowych mas lub biszkoptowych spodów. Kasza jaglana jest łagodna i delikatna w smaku. Dzięki tej właściwości kaszy torcik nabierze wyjątkowego aromatu poprzez owocowe dodatki: np. sezonowe truskawki, czereśnie, wiśnie, jagody. Wypróbuj nasz pyszny przepis.
Komentarze 0