Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

1
175 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
50 dag
Jabłka
1 szklanka
Kasza jaglana
1 Płaska łyżka
Masło
1 łyżka
Likier pomarańczowy
2 szklanek
Woda
1 łyżka
Cukier
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
5.69 g
Wartość energetyczna
249.27 kcal
Białko
5.02 g
Węglowodany
38.38 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

175 min
Krok 1
10 min
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szklanki wody, rozgotować.
Krok 2
5 min
Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Odłożyć do stężenia.
Krok 3
35 min
Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier wanilinowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
Krok 4
3 min
Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić.
Krok 5
1 min
Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.
Krok 6
120 min
Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Krok 7
1 min
Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.
Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

Krok 1 z 7

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szklanki wody, rozgotować.

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

Krok 2 z 7

Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Odłożyć do stężenia.

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

Krok 3 z 7

Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier wanilinowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać.

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

Krok 4 z 7

Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić.

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

Krok 5 z 7

Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

Krok 6 z 7

Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

Krok 7 z 7

Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką to propozycja dla tych, którym zamarzyła się smaczna odmiana od ciężkich, kremowych mas lub biszkoptowych spodów. Kasza jaglana jest łagodna i delikatna w smaku. Dzięki tej właściwości kaszy torcik nabierze wyjątkowego aromatu poprzez owocowe dodatki: np. sezonowe truskawki, czereśnie, wiśnie, jagody. Wypróbuj nasz pyszny przepis.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika