Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

(0)
1 godz 10 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
160  g
Cukier
95  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
95  g
Mąka ziemniaczana
150  ml
Woda
1 
Limonka
100  g
Cukier
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
100  ml
Śmietana 36%
150  g
Serek mascarpone
0.5  kubek
Truskawki
400  ml
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.24 g
Węglowodany
58.09 g
Tłuszcze
14.4 g
Wartość energetyczna
388.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowałem proste ciasto, które w domowym zaciszu, bez problemu upiecze każdy z Was. Jest nie tylko proste, ale przede wszystkim niezwykle dobre :) Delikatny biszkopt nasączony orzeźwiającym ponczem, przełożony aksamitnym kremem budyniowym ze świeżymi truskawkami to doskonały sposób na wiosenną dawkę słodkiej przyjemności. Mam nadzieję, że i Wy się o tym przekonacie :)

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    1 min
    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki pozostaw suche. Piekarnik nastaw na 180°C z funkcją pieczenia góra dół.
  • Krok 2

    4 min
    Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę zaczynając od najmniejszych obrotów do największych.Cały czas miksując dodawaj do ubitej piany po jednej łyżce cukru. Za każdym razem odczekaj aż cukier się rozpuści.
  • Krok 3

    1 min
    Kiedy masa będzie jasna i lśniąca dodaj kolejno żółtka.
  • Krok 4

    4 min
    Wyłącz mikser i przesiej mąkę w 2-3 partiach mieszając delikatnie silikonową łopatką. Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  • Krok 5

    30 min
    Biszkopt wstaw do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudź przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce.
  • Krok 6

    1 min
    Aby uzyskać idealnie równy wierzch ciasta należy studzić je na papierze do pieczenia odwrócone do góry nogami.
  • Krok 7

    4 min
    Wystudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Następnie przygotuj poncz.
  • Krok 8

    7 min
    W rondelku umieść cukier, wrzątek oraz sok i skórkę z limonki. Całość gotuj przez ok. 5-7 minut. Pozostaw do wystudzenia. Gotowym ponczem nasącz blaty ciasta.
  • Krok 9

    2 min
    Truskawki umyj pod bieżącą wodą i osusz na sicie. Kiedy owoce wyschną z części z nich usuń szypułki. Odstaw na bok.
  • Krok 10

    5 min
    Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przykryj go folią spożywczą tak, aby szczelnie zakrywała powierzchnię budyniu. Całość schłodź w lodówce.
  • Krok 11

    1 min
    Następnie w misie miksera umieść mascarpone oraz schłodzony budyń i dokładnie połącz przy pomocy łopaty.
  • Krok 12

    5 min
    W drugim naczyniu umieść kremówkę i ubij ją na sztywno. Obie masy dokładnie połącz.
  • Krok 13

    3 min
    Dolny (nasączony) biszkopt pokryj cienką warstwą kremu. Na środku blatu ułóż połówki truskawek a wokół nich wyłóż krem.
  • Krok 14

    1 min
    Całość przykryj drugim nasączonym blatem i ozdób go resztą kremu przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o otworze dużej gwiazdy.
  • Krok 15

    1 min
    Całość udekoruj połówkami świeżych truskawek.
Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 1 z 15

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki pozostaw suche. Piekarnik nastaw na 180°C z funkcją pieczenia góra dół.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 2 z 15

Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę zaczynając od najmniejszych obrotów do największych.Cały czas miksując dodawaj do ubitej piany po jednej łyżce cukru. Za każdym razem odczekaj aż cukier się rozpuści.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 3 z 15

Kiedy masa będzie jasna i lśniąca dodaj kolejno żółtka.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 4 z 15

Wyłącz mikser i przesiej mąkę w 2-3 partiach mieszając delikatnie silikonową łopatką. Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 5 z 15

Biszkopt wstaw do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudź przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 6 z 15

Aby uzyskać idealnie równy wierzch ciasta należy studzić je na papierze do pieczenia odwrócone do góry nogami.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 7 z 15

Wystudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Następnie przygotuj poncz.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 8 z 15

W rondelku umieść cukier, wrzątek oraz sok i skórkę z limonki. Całość gotuj przez ok. 5-7 minut. Pozostaw do wystudzenia. Gotowym ponczem nasącz blaty ciasta.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 9 z 15

Truskawki umyj pod bieżącą wodą i osusz na sicie. Kiedy owoce wyschną z części z nich usuń szypułki. Odstaw na bok.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 10 z 15

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przykryj go folią spożywczą tak, aby szczelnie zakrywała powierzchnię budyniu. Całość schłodź w lodówce.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 11 z 15

Następnie w misie miksera umieść mascarpone oraz schłodzony budyń i dokładnie połącz przy pomocy łopaty.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 12 z 15

W drugim naczyniu umieść kremówkę i ubij ją na sztywno. Obie masy dokładnie połącz.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 13 z 15

Dolny (nasączony) biszkopt pokryj cienką warstwą kremu. Na środku blatu ułóż połówki truskawek a wokół nich wyłóż krem.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 14 z 15

Całość przykryj drugim nasączonym blatem i ozdób go resztą kremu przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o otworze dużej gwiazdy.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 15 z 15

Całość udekoruj połówkami świeżych truskawek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik budyniowy

    Sernik budyniowy

    2 godz 59 min Średni
  • Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

    Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

    2 godz 9 min Łatwy
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

    Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

    2 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu