Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

(0)
1 godz 10 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
160  g
Cukier
95  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
95  g
Mąka ziemniaczana
150  ml
Woda
1 
Limonka
100  g
Cukier
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
100  ml
Śmietana 36%
150  g
Serek mascarpone
0.5  kubek
Truskawki
400  ml
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.24 g
Węglowodany
58.09 g
Tłuszcze
14.4 g
Wartość energetyczna
388.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowałem proste ciasto, które w domowym zaciszu, bez problemu upiecze każdy z Was. Jest nie tylko proste, ale przede wszystkim niezwykle dobre :) Delikatny biszkopt nasączony orzeźwiającym ponczem, przełożony aksamitnym kremem budyniowym ze świeżymi truskawkami to doskonały sposób na wiosenną dawkę słodkiej przyjemności. Mam nadzieję, że i Wy się o tym przekonacie :)

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    1 min
    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki pozostaw suche. Piekarnik nastaw na 180°C z funkcją pieczenia góra dół.
  • Krok 2

    4 min
    Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę zaczynając od najmniejszych obrotów do największych.Cały czas miksując dodawaj do ubitej piany po jednej łyżce cukru. Za każdym razem odczekaj aż cukier się rozpuści.
  • Krok 3

    1 min
    Kiedy masa będzie jasna i lśniąca dodaj kolejno żółtka.
  • Krok 4

    4 min
    Wyłącz mikser i przesiej mąkę w 2-3 partiach mieszając delikatnie silikonową łopatką. Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  • Krok 5

    30 min
    Biszkopt wstaw do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudź przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce.
  • Krok 6

    1 min
    Aby uzyskać idealnie równy wierzch ciasta należy studzić je na papierze do pieczenia odwrócone do góry nogami.
  • Krok 7

    4 min
    Wystudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Następnie przygotuj poncz.
  • Krok 8

    7 min
    W rondelku umieść cukier, wrzątek oraz sok i skórkę z limonki. Całość gotuj przez ok. 5-7 minut. Pozostaw do wystudzenia. Gotowym ponczem nasącz blaty ciasta.
  • Krok 9

    2 min
    Truskawki umyj pod bieżącą wodą i osusz na sicie. Kiedy owoce wyschną z części z nich usuń szypułki. Odstaw na bok.
  • Krok 10

    5 min
    Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przykryj go folią spożywczą tak, aby szczelnie zakrywała powierzchnię budyniu. Całość schłodź w lodówce.
  • Krok 11

    1 min
    Następnie w misie miksera umieść mascarpone oraz schłodzony budyń i dokładnie połącz przy pomocy łopaty.
  • Krok 12

    5 min
    W drugim naczyniu umieść kremówkę i ubij ją na sztywno. Obie masy dokładnie połącz.
  • Krok 13

    3 min
    Dolny (nasączony) biszkopt pokryj cienką warstwą kremu. Na środku blatu ułóż połówki truskawek a wokół nich wyłóż krem.
  • Krok 14

    1 min
    Całość przykryj drugim nasączonym blatem i ozdób go resztą kremu przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o otworze dużej gwiazdy.
  • Krok 15

    1 min
    Całość udekoruj połówkami świeżych truskawek.
Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 1 z 15

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki pozostaw suche. Piekarnik nastaw na 180°C z funkcją pieczenia góra dół.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 2 z 15

Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę zaczynając od najmniejszych obrotów do największych.Cały czas miksując dodawaj do ubitej piany po jednej łyżce cukru. Za każdym razem odczekaj aż cukier się rozpuści.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 3 z 15

Kiedy masa będzie jasna i lśniąca dodaj kolejno żółtka.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 4 z 15

Wyłącz mikser i przesiej mąkę w 2-3 partiach mieszając delikatnie silikonową łopatką. Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 5 z 15

Biszkopt wstaw do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudź przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 6 z 15

Aby uzyskać idealnie równy wierzch ciasta należy studzić je na papierze do pieczenia odwrócone do góry nogami.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 7 z 15

Wystudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Następnie przygotuj poncz.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 8 z 15

W rondelku umieść cukier, wrzątek oraz sok i skórkę z limonki. Całość gotuj przez ok. 5-7 minut. Pozostaw do wystudzenia. Gotowym ponczem nasącz blaty ciasta.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 9 z 15

Truskawki umyj pod bieżącą wodą i osusz na sicie. Kiedy owoce wyschną z części z nich usuń szypułki. Odstaw na bok.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 10 z 15

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przykryj go folią spożywczą tak, aby szczelnie zakrywała powierzchnię budyniu. Całość schłodź w lodówce.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 11 z 15

Następnie w misie miksera umieść mascarpone oraz schłodzony budyń i dokładnie połącz przy pomocy łopaty.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 12 z 15

W drugim naczyniu umieść kremówkę i ubij ją na sztywno. Obie masy dokładnie połącz.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 13 z 15

Dolny (nasączony) biszkopt pokryj cienką warstwą kremu. Na środku blatu ułóż połówki truskawek a wokół nich wyłóż krem.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 14 z 15

Całość przykryj drugim nasączonym blatem i ozdób go resztą kremu przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o otworze dużej gwiazdy.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Krok 15 z 15

Całość udekoruj połówkami świeżych truskawek.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik budyniowy

    2 godz 59 min Średni
  • Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

    2 godz 9 min Łatwy
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

    2 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu