Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz wiosenny z botwinką
Barszcz wiosenny z botwinką
Barszcz wiosenny z botwinką
Barszcz wiosenny z botwinką
Barszcz wiosenny z botwinką
Barszcz wiosenny z botwinką

Barszcz wiosenny z botwinką

(0)
25min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Duża botwinka z buraczkami
3 
Młode ziemniaki
1  l
Woda
3  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
0.5  szklanka
Kwaśna śmietana
0.5  pęczek
Koperek posiekany
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Cukier
1  gałązka
Świeży lubczyk
4 
Jajko ugotowane na twardo
1  puszka
Mała puszka czerwonej fasoli kidney
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.78 g
Węglowodany
12.55 g
Tłuszcze
5.53 g
Wartość energetyczna
110.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz wiosenny z botwinką to w mojej kuchni to znak, że mamy wiosnę w pełni, z całym jej dobrobytem w postaci nowalijek, świeżych sadzonek ziół ogrodowych, wiosennego dżdżu, którym pachnie powietrze.

Barszcz wiosenny kocham za jego głęboki nasycony kolor. Zdarza się, że barszcz straci go, ale sok z cytryny przywróci jego barwę. Zamiast soku z cytryny można dodać szczyptę gotowego kwasku cytrynowego. Słyszałam, że można po ugotowaniu dodać do garnka z zupą surowego obranego buraka. Ale nigdy nie próbowałam, nie było potrzeby, sok z cytryny zawsze pomagał, a moim zdaniem jest nieodzowny do barszczu, bo dodaje potrzebnej kwaskowości, która świetnie kontrastuje ze słodyczą buraków. Jak zupa jest mało słodka, dodaję łyżeczkę cukru. Barszcz wiosenny musi być słodko-kwaśny.

Gotując barszcz wiosenny zrezygnowałam z czosnku, ziela angielskiego i listka laurowego, te przyprawy, choć świetnie pasują do barszczu, mogły odebrać mojemu wiosenny charakter. Za to koniecznie musiałam dodać świeżo posiekany koperek, a do gotowania – gałązkę świeżego lubczyku prosto z ogródka. Świeże zioła bardzo pasują do takiego młodego barszczu, zamiast koperku można dodać natkę pietruszki, a nawet ozdobić zupę na talerzach listkami świeżej mięty lub melisy, które pasują nie tylko do chłodników lub listkami szpinaku baby.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    6 min
    Botwinkę dokładnie płuczę, listek po listku, żeby nie zostały w niej drobinki piasku. Listki siekam (jeśli macie ochotę, możecie do zupy wykorzystać też łodyżki), buraczki obieram i kroję w kostkę.
  • Krok 2

    15 min
    Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Do gorącego wywaru dodaję pokrojone w kostkę buraczki, ziemniaki i listki (listki można dodać 10 minut przed końcem gotowania, ja dodałam już na początku, by mieć pewność, że będą miękkie i moje dzieci nie potraktują ich jak wrogów), doprowadzam do wrzenia i gotuję na słabej mocy płyty do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
  • Krok 3

    2 min
    Po zestawieniu z płyty dodaję łyżeczkę soku z cytryny, doprawiam do smaku cukrem i solą, dodaję zahartowaną śmietanę.
  • Krok 4

    1 min
    Przed podaniem posypuję zupę na talerzach świeżo posiekanym koperkiem.
  • Krok 5

    1 min
    Barszcz wiosenny można podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub jajkiem w koszulce – po przepis na jajka w koszulkach zapraszam tutaj.
Barszcz wiosenny z botwinką

Krok 1 z 5

Botwinkę dokładnie płuczę, listek po listku, żeby nie zostały w niej drobinki piasku. Listki siekam (jeśli macie ochotę, możecie do zupy wykorzystać też łodyżki), buraczki obieram i kroję w kostkę.

Barszcz wiosenny z botwinką

Krok 2 z 5

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Do gorącego wywaru dodaję pokrojone w kostkę buraczki, ziemniaki i listki (listki można dodać 10 minut przed końcem gotowania, ja dodałam już na początku, by mieć pewność, że będą miękkie i moje dzieci nie potraktują ich jak wrogów), doprowadzam do wrzenia i gotuję na słabej mocy płyty do miękkości warzyw, ok. 15 minut.

Barszcz wiosenny z botwinką

Krok 3 z 5

Po zestawieniu z płyty dodaję łyżeczkę soku z cytryny, doprawiam do smaku cukrem i solą, dodaję zahartowaną śmietanę.

Barszcz wiosenny z botwinką

Krok 4 z 5

Przed podaniem posypuję zupę na talerzach świeżo posiekanym koperkiem.

Barszcz wiosenny z botwinką

Krok 5 z 5

Barszcz wiosenny można podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub jajkiem w koszulce – po przepis na jajka w koszulkach zapraszam tutaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik litewski

    Chłodnik litewski

    21 min Łatwy
  • Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

    Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

    34 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z botwinką

    Zupa wiosenna z botwinką

    31 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu