
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
10 minKrok 3
10 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
2 minKrok 7
2 minKrok 8
0 minKrok 9
5 minKrok 10
10 minKrok 11
2 minKrok 12
5 minKrok 13
1 minKrok 1 z 13
Dwa skrzydełka kurczaka umyć.
Krok 2 z 13
Skrzydełka włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, zagotować, zdjąć "szum", zmniejszyć gaz.
Krok 3 z 13
Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Posolić. Gotować do miękkości mięsa. Odstawić z gazu.
Krok 4 z 13
Buraki upiec wcześniej w rękawie do pieczenia - pół godziny. Sprawdzić, czy są miękkie (te podłużne prędzej się pieką). Jeśli nie, dopiec. Ostudzić. Obrać ze skórki i potrzeć na drobnych oczkach tarki.
Krok 5 z 13
Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Włożyć potarte buraki. Można je jeszcze bardziej zblendować, aby zupa była aksamitna.
Krok 6 z 13
Wlać koncentrat barszczu Winiary. Zamieszać, przegotować. Nie wlewać od razu 5 - 6 łyżek, tylko partiami i próbować, czy jest już pożądany smak.
Krok 7 z 13
Wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Krok 8 z 13
Można dodać, jeśli lubimy, kilka łyżek śmietany 12 %.
Krok 9 z 13
W czasie robienia zupy obrać ziemniaki, umyć i pokroić na drobne kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować. Zdjąć "szum" i gotować do miękkości. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę.
Krok 10 z 13
Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek, by się dobrze zrumienił.
Krok 11 z 13
Drobno pokroić natkę pietruszki.
Krok 12 z 13
Do ziemniaków dodać śmietanę, boczek z wytopionym tłuszczem i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, dosolić. Jeśli puree jest za rzadkie, postawić na chwilkę na gazie, aby odparowało.
Krok 13 z 13
Barszcz wylać na talerz. Podawać w jednym talerzu z ziemniakami lub na osobnym. Można dodać skrzydełko kurczaka. Smacznego !
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0