Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

0
77 min
Łatwy

Składniki

-
3 3 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Buraki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Por
0.25 
Seler
1 
Liść laurowy
2 kulek
Ziele angielskie
2 kawałków
Pieprz czarny
1 trochę
Sól
2 
Skrzydełka z kurczaka
1 Płaska łyżka
Natka pietruszki
4 
Ziemniaki
20 dag
Boczek
4 łyżek
Śmietana 12%
1 Płaska łyżka
Pietruszka
1 Płaska łyżka
Olej rzepakowy
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.31 g
Białko
17.79 g
Wartość energetyczna
926.42 kcal
Tłuszcze
80.98 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

77 min
Krok 1
5 min
Dwa skrzydełka kurczaka umyć.
Krok 2
10 min
Skrzydełka włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, zagotować, zdjąć "szum", zmniejszyć gaz.
Krok 3
10 min
Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Posolić. Gotować do miękkości mięsa. Odstawić z gazu.
Krok 4
15 min
Buraki upiec wcześniej w rękawie do pieczenia - pół godziny. Sprawdzić, czy są miękkie (te podłużne prędzej się pieką). Jeśli nie, dopiec. Ostudzić. Obrać ze skórki i potrzeć na drobnych oczkach tarki.
Krok 5
5 min
Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Włożyć potarte buraki. Można je jeszcze bardziej zblendować, aby zupa była aksamitna.
Krok 6
2 min
Wlać koncentrat barszczu Winiary. Zamieszać, przegotować. Nie wlewać od razu 5 - 6 łyżek, tylko partiami i próbować, czy jest już pożądany smak.
Krok 7
2 min
Wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Krok 8
0 min
Można dodać, jeśli lubimy, kilka łyżek śmietany 12 %.
Krok 9
10 min
W czasie robienia zupy obrać ziemniaki, umyć i pokroić na drobne kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować. Zdjąć "szum" i gotować do miękkości. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę.
Krok 10
10 min
Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek, by się dobrze zrumienił.
Krok 11
2 min
Drobno pokroić natkę pietruszki.
Krok 12
5 min
Do ziemniaków dodać śmietanę, boczek z wytopionym tłuszczem i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, dosolić. Jeśli puree jest za rzadkie, postawić na chwilkę na gazie, aby odparowało.
Krok 13
1 min
Barszcz wylać na talerz. Podawać w jednym talerzu z ziemniakami lub na osobnym. Można dodać skrzydełko kurczaka. Smacznego !
Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 1 z 13

Dwa skrzydełka kurczaka umyć.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 2 z 13

Skrzydełka włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, zagotować, zdjąć "szum", zmniejszyć gaz.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 3 z 13

Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Posolić. Gotować do miękkości mięsa. Odstawić z gazu.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 4 z 13

Buraki upiec wcześniej w rękawie do pieczenia - pół godziny. Sprawdzić, czy są miękkie (te podłużne prędzej się pieką). Jeśli nie, dopiec. Ostudzić. Obrać ze skórki i potrzeć na drobnych oczkach tarki.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 5 z 13

Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Włożyć potarte buraki. Można je jeszcze bardziej zblendować, aby zupa była aksamitna.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 6 z 13

Wlać koncentrat barszczu Winiary. Zamieszać, przegotować. Nie wlewać od razu 5 - 6 łyżek, tylko partiami i próbować, czy jest już pożądany smak.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 7 z 13

Wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 8 z 13

Można dodać, jeśli lubimy, kilka łyżek śmietany 12 %.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 9 z 13

W czasie robienia zupy obrać ziemniaki, umyć i pokroić na drobne kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować. Zdjąć "szum" i gotować do miękkości. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 10 z 13

Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek, by się dobrze zrumienił.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 11 z 13

Drobno pokroić natkę pietruszki.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 12 z 13

Do ziemniaków dodać śmietanę, boczek z wytopionym tłuszczem i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, dosolić. Jeśli puree jest za rzadkie, postawić na chwilkę na gazie, aby odparowało.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 13 z 13

Barszcz wylać na talerz. Podawać w jednym talerzu z ziemniakami lub na osobnym. Można dodać skrzydełko kurczaka. Smacznego !

Jest to proste (a proste jest najlepsze!) i chyba już zapomniane danie z kuchni mojej Babci.
Dobre na słotne i zimne dni. Służy za cały obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika