Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz z ziemniakami i z okrasą
Dodaj do CookBook

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżek
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
4 
Buraki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Por
0.25 
Seler
1 
Liść laurowy
2  kulek
Ziele angielskie
2  kulek
Pieprz
2 
Skrzydełka z kurczaka
1  łyżka
Natka pietruszki
4 
Ziemniaki
200  g
Boczek wędzony
4  łyżek
Śmietana 12%
1  łyżka
Natka pietruszki
1  łyżka
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35 g
Wartość energetyczna
486.3 kcal
Tłuszcze
26.5 g
Białko
22.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jest to proste ( a proste jest najlepsze !) i chyba już zapomniane: danie z kuchni mojej Babci. Dobre na słotne i zimne dni. Służy za cały obiad.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    3 min
    Dwa skrzydełka kurczaka umyć.
  • Krok 2

    10 min
    Skrzydełka włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, zagotować, zdjąć "szum", zmniejszyć gaz.
  • Krok 3

    10 min
    Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Posolić. Gotować do miękkości mięsa. Odstawić z gazu.
  • Krok 4

    5 min
    Buraki upiec wcześniej w rękawie do pieczenia - pół godziny. Sprawdzić, czy są miękkie (te podłużne prędzej się pieką). Jeśli nie, dopiec. Ostudzić. Obrać ze skórki i potrzeć na drobnych oczkach tarki.
  • Krok 5

    5 min
    Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Włożyć potarte buraki. Można je jeszcze bardziej zblendować, aby zupa była aksamitna.
  • Krok 6

    2 min
    Wlać koncentrat barszczu Winiary. Zamieszać, przegotować. Nie wlewać od razu 5 - 6 łyżek, tylko partiami i próbować, czy jest już pożądany smak.
  • Krok 7

    2 min
    Wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  • Krok 8

    0 min
    Można dodać, jeśli lubimy, kilka łyżek śmietany 12 %.
  • Krok 9

    5 min
    W czasie robienia zupy obrać ziemniaki, umyć i pokroić na drobne kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować. Zdjąć "szum" i gotować do miękkości. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę.
  • Krok 10

    10 min
    Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek, by się dobrze zrumienił.
  • Krok 11

    2 min
    Drobno pokroić natkę pietruszki.
  • Krok 12

    5 min
    Do ziemniaków dodać śmietanę, boczek z wytopionym tłuszczem i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, dosolić. Jeśli puree jest za rzadkie, postawić na chwilkę na gazie, aby odparowało.
  • Krok 13

    1 min
    Barszcz wylać na talerz. Podawać w jednym talerzu z ziemniakami lub na osobnym. Można dodać skrzydełko kurczaka. Smacznego !
Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 1 z 13

Dwa skrzydełka kurczaka umyć.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 2 z 13

Skrzydełka włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, zagotować, zdjąć "szum", zmniejszyć gaz.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 3 z 13

Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Posolić. Gotować do miękkości mięsa. Odstawić z gazu.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 4 z 13

Buraki upiec wcześniej w rękawie do pieczenia - pół godziny. Sprawdzić, czy są miękkie (te podłużne prędzej się pieką). Jeśli nie, dopiec. Ostudzić. Obrać ze skórki i potrzeć na drobnych oczkach tarki.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 5 z 13

Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Włożyć potarte buraki. Można je jeszcze bardziej zblendować, aby zupa była aksamitna.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 6 z 13

Wlać koncentrat barszczu Winiary. Zamieszać, przegotować. Nie wlewać od razu 5 - 6 łyżek, tylko partiami i próbować, czy jest już pożądany smak.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 7 z 13

Wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 8 z 13

Można dodać, jeśli lubimy, kilka łyżek śmietany 12 %.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 9 z 13

W czasie robienia zupy obrać ziemniaki, umyć i pokroić na drobne kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować. Zdjąć "szum" i gotować do miękkości. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 10 z 13

Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek, by się dobrze zrumienił.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 11 z 13

Drobno pokroić natkę pietruszki.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 12 z 13

Do ziemniaków dodać śmietanę, boczek z wytopionym tłuszczem i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, dosolić. Jeśli puree jest za rzadkie, postawić na chwilkę na gazie, aby odparowało.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 13 z 13

Barszcz wylać na talerz. Podawać w jednym talerzu z ziemniakami lub na osobnym. Można dodać skrzydełko kurczaka. Smacznego !

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu