Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest eee

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżek
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
4 
Buraki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Por
0.25 
Seler
1 
Liść laurowy
2  kulek
Ziele angielskie
2  kulek
Pieprz
2 
Skrzydełka z kurczaka
1  łyżka
Natka pietruszki
4 
Ziemniaki
200  g
Boczek wędzony
4  łyżek
Śmietana 12%
1  łyżka
Natka pietruszki
1  łyżka
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.75 g
Węglowodany
35.03 g
Tłuszcze
26.55 g
Wartość energetyczna
486.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jest to proste ( a proste jest najlepsze !) i chyba już zapomniane: danie z kuchni mojej Babci. Dobre na słotne i zimne dni. Służy za cały obiad.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    3 min
    Dwa skrzydełka kurczaka umyć.
  • Krok 2

    10 min
    Skrzydełka włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, zagotować, zdjąć "szum", zmniejszyć gaz.
  • Krok 3

    10 min
    Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Posolić. Gotować do miękkości mięsa. Odstawić z gazu.
  • Krok 4

    5 min
    Buraki upiec wcześniej w rękawie do pieczenia - pół godziny. Sprawdzić, czy są miękkie (te podłużne prędzej się pieką). Jeśli nie, dopiec. Ostudzić. Obrać ze skórki i potrzeć na drobnych oczkach tarki.
  • Krok 5

    5 min
    Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Włożyć potarte buraki. Można je jeszcze bardziej zblendować, aby zupa była aksamitna.
  • Krok 6

    2 min
    Wlać koncentrat barszczu Winiary. Zamieszać, przegotować. Nie wlewać od razu 5 - 6 łyżek, tylko partiami i próbować, czy jest już pożądany smak.
  • Krok 7

    2 min
    Wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  • Krok 8

    0 min
    Można dodać, jeśli lubimy, kilka łyżek śmietany 12 %.
  • Krok 9

    5 min
    W czasie robienia zupy obrać ziemniaki, umyć i pokroić na drobne kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować. Zdjąć "szum" i gotować do miękkości. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę.
  • Krok 10

    10 min
    Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek, by się dobrze zrumienił.
  • Krok 11

    2 min
    Drobno pokroić natkę pietruszki.
  • Krok 12

    5 min
    Do ziemniaków dodać śmietanę, boczek z wytopionym tłuszczem i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, dosolić. Jeśli puree jest za rzadkie, postawić na chwilkę na gazie, aby odparowało.
  • Krok 13

    1 min
    Barszcz wylać na talerz. Podawać w jednym talerzu z ziemniakami lub na osobnym. Można dodać skrzydełko kurczaka. Smacznego !
Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 1 z 13

Dwa skrzydełka kurczaka umyć.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 2 z 13

Skrzydełka włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, zagotować, zdjąć "szum", zmniejszyć gaz.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 3 z 13

Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Posolić. Gotować do miękkości mięsa. Odstawić z gazu.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 4 z 13

Buraki upiec wcześniej w rękawie do pieczenia - pół godziny. Sprawdzić, czy są miękkie (te podłużne prędzej się pieką). Jeśli nie, dopiec. Ostudzić. Obrać ze skórki i potrzeć na drobnych oczkach tarki.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 5 z 13

Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Włożyć potarte buraki. Można je jeszcze bardziej zblendować, aby zupa była aksamitna.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 6 z 13

Wlać koncentrat barszczu Winiary. Zamieszać, przegotować. Nie wlewać od razu 5 - 6 łyżek, tylko partiami i próbować, czy jest już pożądany smak.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 7 z 13

Wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 8 z 13

Można dodać, jeśli lubimy, kilka łyżek śmietany 12 %.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 9 z 13

W czasie robienia zupy obrać ziemniaki, umyć i pokroić na drobne kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować. Zdjąć "szum" i gotować do miękkości. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 10 z 13

Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek, by się dobrze zrumienił.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 11 z 13

Drobno pokroić natkę pietruszki.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 12 z 13

Do ziemniaków dodać śmietanę, boczek z wytopionym tłuszczem i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, dosolić. Jeśli puree jest za rzadkie, postawić na chwilkę na gazie, aby odparowało.

Barszcz z ziemniakami i z okrasą

Krok 13 z 13

Barszcz wylać na talerz. Podawać w jednym talerzu z ziemniakami lub na osobnym. Można dodać skrzydełko kurczaka. Smacznego !

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gotowany filet z kurczaka

    Gotowany filet z kurczaka

    55 min Łatwy
  • Szybki krupnik dla zabieganych

    Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

    Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

    1 godz 48 min Średni
  • Biały barszcz wielkanocny z chrzanem i boczkiem

    Biały barszcz wielkanocny z chrzanem i boczkiem

    2 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu