Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz grzybowy

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kostek
Bulion na żeberkach WINIARY
20 g
Suszone grzyby
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
3 kulek
Ziele angielskie całe
2 ząbków
Czosnek
6 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
100 ml
Śmietana 18%
1 trochę
Ocet
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.2 g
Wartość energetyczna
86.93 kcal
Węglowodany
5.79 g
Tłuszcze
5.89 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
15 min
Grzyby namocz.
Krok 2
5 min
Bulion rozpuść w 1l wrzątku, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
Krok 3
30 min
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 4
2 min
Wyjmij przyprawy i grzyby.
Krok 5
3 min
Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do wywaru.
Krok 6
3 min
Mąkę rozprowadź w małej ilości wody i zagęść zupę, zagotuj.
Krok 7
2 min
Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i majerankiem.
Barszcz grzybowy

Krok 1 z 7

Grzyby namocz.

Barszcz grzybowy

Krok 2 z 7

Bulion rozpuść w 1l wrzątku, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.

Barszcz grzybowy

Krok 3 z 7

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Barszcz grzybowy

Krok 4 z 7

Wyjmij przyprawy i grzyby.

Barszcz grzybowy

Krok 5 z 7

Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do wywaru.

Barszcz grzybowy

Krok 6 z 7

Mąkę rozprowadź w małej ilości wody i zagęść zupę, zagotuj.

Barszcz grzybowy

Krok 7 z 7

Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i majerankiem.

Do tego barszczu dodamy znacznie więcej, niż przysłowiowe dwa grzyby, bo to specjalny biały barszcz grzybowy. Gotujemy go na aromatycznym Bulionie na żeberkach WINIARY, który doprawiamy cebulą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy dodajemy ugotowane, posiekane grzyby, śmietanę, sok cytrynowy i oczywiście majeranek. Podajemy z tostem z ciemnego, pełnoziarnistego chleba z masłem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika