Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz grzybowy

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Bulion na żeberkach WINIARY
20  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie całe
2  ząbków
Czosnek
6  g
Mąka pszenna
100  ml
Śmietana 18%
trochę
Ocet
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.2 g
Węglowodany
5.79 g
Tłuszcze
5.89 g
Wartość energetyczna
86.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Do tego barszczu dodamy znacznie więcej, niż przysłowiowe dwa grzyby, bo to specjalny biały barszcz grzybowy. Gotujemy go na aromatycznym Bulionie na żeberkach WINIARY, który doprawiamy cebulą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy dodajemy ugotowane, posiekane grzyby, śmietanę, sok cytrynowy i oczywiście majeranek. Podajemy z tostem z ciemnego, pełnoziarnistego chleba z masłem.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    15 min
    Grzyby namocz.
  • Krok 2

    5 min
    Bulion rozpuść w 1l wrzątku, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
  • Krok 3

    30 min
    Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Wyjmij przyprawy i grzyby.
  • Krok 5

    3 min
    Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do wywaru.
  • Krok 6

    8 min
    Mąkę rozprowadź w małej ilości wody i zagęść zupę, zagotuj.
  • Krok 7

    2 min
    Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i majerankiem.
Barszcz grzybowy

Krok 1 z 7

Grzyby namocz.

Barszcz grzybowy

Krok 2 z 7

Bulion rozpuść w 1l wrzątku, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.

Barszcz grzybowy

Krok 3 z 7

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Barszcz grzybowy

Krok 4 z 7

Wyjmij przyprawy i grzyby.

Barszcz grzybowy

Krok 5 z 7

Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do wywaru.

Barszcz grzybowy

Krok 6 z 7

Mąkę rozprowadź w małej ilości wody i zagęść zupę, zagotuj.

Barszcz grzybowy

Krok 7 z 7

Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i majerankiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Obiad
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Zima
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek wegetariański

    3 godz 43 min Łatwy
  • Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Rosyjska solianka

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu