Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz grzybowy

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kostek
Bulion na żeberkach WINIARY
20  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie całe
2  ząbków
6  g
Mąka pszenna
100  ml
Śmietana 18%
trochę
Ocet
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.2 g
Węglowodany
5.79 g
Tłuszcze
5.89 g
Wartość energetyczna
86.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Do tego barszczu dodamy znacznie więcej, niż przysłowiowe dwa grzyby, bo to specjalny biały barszcz grzybowy. Gotujemy go na aromatycznym Bulionie na żeberkach WINIARY, który doprawiamy cebulą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy dodajemy ugotowane, posiekane grzyby, śmietanę, sok cytrynowy i oczywiście majeranek. Podajemy z tostem z ciemnego, pełnoziarnistego chleba z masłem.
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
15 min
Grzyby namocz.
Krok 2
5 min
Bulion rozpuść w 1l wrzątku, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
Krok 3
30 min
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 4
2 min
Wyjmij przyprawy i grzyby.
Krok 5
3 min
Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do wywaru.
Krok 6
8 min
Mąkę rozprowadź w małej ilości wody i zagęść zupę, zagotuj.
Krok 7
2 min
Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i majerankiem.
Barszcz grzybowy

Krok 1 z 7

Grzyby namocz.

Barszcz grzybowy

Krok 2 z 7

Bulion rozpuść w 1l wrzątku, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.

Barszcz grzybowy

Krok 3 z 7

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Barszcz grzybowy

Krok 4 z 7

Wyjmij przyprawy i grzyby.

Barszcz grzybowy

Krok 5 z 7

Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do wywaru.

Barszcz grzybowy

Krok 6 z 7

Mąkę rozprowadź w małej ilości wody i zagęść zupę, zagotuj.

Barszcz grzybowy

Krok 7 z 7

Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i majerankiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika