Gulasz jagnięcy to pomysł na smaczny, lekkostrawny obiad dla całej rodziny, który posmakuje wszystkim fanom mięsnych dań. Sprawdzi się jako niedzielny posiłek, ale możesz też przygotować ten gulasz dla gości na rodzinne uroczystości lub spotkania ze znajomymi – z pewnością będą zadowoleni i poproszą o dokładkę. Gulasz jagnięcy z warzywami przygotowany według poniższego przepisu to idealny przykład dania jednogarnkowego. Składniki mięsne i warzywne gotują się w jednym naczyniu, dzięki czemu powstaje wyjątkowa mieszanka smaków i aromatów.
Głównym składnikiem tego gulaszu jest jagnięcina, która ma łagodny smak, jest chudym mięsem, a po ugotowaniu lub duszeniu pozostaje krucha. Jest też źródłem wielu cennych witamin i minerałów.
Nasz gulasz z jagnięciny dobrze smakuje nie tylko z cukinią, cebulą, ziemniakami i rzepą, ale też z innymi warzywami – możesz wykorzystać sezonowe produkty lub te, które akurat masz w swojej kuchni. Dodatkiem do niego mogą być też domowe pikle lub kiszonki oraz gotowane ziemniaki albo kasza – w zależności od tego, co lubisz Ty i twoi bliscy. To proste, jednogarnkowe danie, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zobacz nasz przepis i zrób z nami ten aromatyczny gulasz z jagnięciny.
Idealną przyprawą do tego dania jest kostka rosołowa Winiary. Możesz jednak wzbogacić smak, dodając także czosnek granulowany, mieloną paprykę, pieprz albo wino. Gulasz z jagnięciny z warzywami to przepis na delikatne mięso, jednak, jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pokusić się o drobne modyfikacje bazowej receptury.
Polecane przepisy
Gulasz grzybowy
Farsz do langosza - gulasz po zbójnicku
Placki ziemniaczane z gulaszem