Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane z gulaszem

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Wieprzowina surowa
1 paczka
WINIARY POMYSŁ NA... gulasz paprykowy
900 g
Ziemniaki
1 
Jajko
3 płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.06 g
Tłuszcze
22.05 g
Białko
41.7 g
Wartość energetyczna
483.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
1 min
Przygotuj gulasz:
Krok 2
15 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mięso gulaszowe pokrój w średnią kostkę i włóż do woreczka z górnej części opakowania.
Krok 3
5 min
W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania, dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem. Woreczek zamknij czerwoną zapinką i delikatnie obracając równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.
Krok 4
5 min
Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na najniższym poziomie przez 90 minut.
Krok 5
0 min
W międzyczasie przygotuj placki:
Krok 6
15 min
Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka). Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki.
Krok 7
5 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 8
20 min
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaży na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.
Krok 9
0 min
Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Krok 10
1 min
Kiedy gulasz jest gotowy wyjmij go z piekarnika, rozetnij woreczek i ostrożnie przelej zawartość do naczynia żaroodpornego.
Krok 11
3 min
Placki podawaj polane gulaszem, posypane natką, a jeśli lubisz – z dodatkiem kleksa kwaśnej śmietany.
Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 1 z 11

Przygotuj gulasz:

Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 2 z 11

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mięso gulaszowe pokrój w średnią kostkę i włóż do woreczka z górnej części opakowania.

Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 3 z 11

W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania, dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem. Woreczek zamknij czerwoną zapinką i delikatnie obracając równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.

Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 4 z 11

Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na najniższym poziomie przez 90 minut.

Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 5 z 11

W międzyczasie przygotuj placki:

Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 6 z 11

Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka). Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki.

Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 7 z 11

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 8 z 11

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaży na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.

Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 9 z 11

Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 10 z 11

Kiedy gulasz jest gotowy wyjmij go z piekarnika, rozetnij woreczek i ostrożnie przelej zawartość do naczynia żaroodpornego.

Placki ziemniaczane z gulaszem

Krok 11 z 11

Placki podawaj polane gulaszem, posypane natką, a jeśli lubisz – z dodatkiem kleksa kwaśnej śmietany.

Jeśli lubisz obiady jednodaniowe, to placki ziemniaczane z gulaszem będą potrawą, która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przygotowanie tego dania zabierze trochę czasu, jednak warto go zainwestować, gdyż efekt końcowy jest naprawdę smakowity! Mięso gulaszowe przyrządź z WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy, a przekonasz się, że cały obiad nabierze niepowtarzalnego aromatu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika