Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj gulasz:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mięso gulaszowe pokrój w średnią kostkę i włóż do woreczka z górnej części opakowania.
W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania, dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem. Woreczek zamknij czerwoną zapinką i delikatnie obracając równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.
Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na najniższym poziomie przez 90 minut.
W międzyczasie przygotuj placki:
Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka). Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaży na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.
Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Kiedy gulasz jest gotowy wyjmij go z piekarnika, rozetnij woreczek i ostrożnie przelej zawartość do naczynia żaroodpornego.
Placki podawaj polane gulaszem, posypane natką, a jeśli lubisz – z dodatkiem kleksa kwaśnej śmietany.