Placki ziemniaczane z gulaszem
70min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
41.7 g
Węglowodany
29.06 g
Tłuszcze
22.05 g
Wartość energetyczna
483.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
1 min
Przygotuj gulasz:
Krok 2
15 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mięso gulaszowe pokrój w średnią kostkę i włóż do woreczka z górnej części opakowania.
Krok 3
5 min
W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania, dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem. Woreczek zamknij czerwoną zapinką i delikatnie obracając równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.
Krok 4
5 min
Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na najniższym poziomie przez 90 minut.
Krok 5
0 min
W międzyczasie przygotuj placki:
Krok 6
15 min
Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka). Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki.
Krok 7
5 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 8
20 min
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaży na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.
Krok 9
0 min
Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Krok 10
1 min
Kiedy gulasz jest gotowy wyjmij go z piekarnika, rozetnij woreczek i ostrożnie przelej zawartość do naczynia żaroodpornego.
Krok 11
3 min
Placki podawaj polane gulaszem, posypane natką, a jeśli lubisz – z dodatkiem kleksa kwaśnej śmietany.
Jeśli lubisz obiady jednodaniowe, to placki ziemniaczane z gulaszem będą potrawą, która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przygotowanie tego dania zabierze trochę czasu, jednak warto go zainwestować, gdyż efekt końcowy jest naprawdę smakowity! Mięso gulaszowe przyrządź z WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy, a przekonasz się, że cały obiad nabierze niepowtarzalnego aromatu.
Komentarze 0