Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane

1
30 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

90 dag
Ziemniaki
1 
Cebula
1 
Jajko
45 g
Mąka pszenna
1 szczypta
Sól
1 trochę
Pieprz
1 łyżka
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.64 g
Węglowodany
51.28 g
Tłuszcze
6.73 g
Wartość energetyczna
303.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki obieramy płuczemy. cebulę obieramy. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce do ziemniaków (najmniejsze oczka)
Krok 2
1 min
Dodajemy jajko i mąkę pszenną - 3 duże łyżki.
Krok 3
1 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4
1 min
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy ok 2 łyżki masy na jednego placka
Krok 5
6 min
Smażymy na złoto, 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 6
1 min
Podajemy z ulubionym dodatkiem bądź same.
Placki ziemniaczane

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy płuczemy. cebulę obieramy. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce do ziemniaków (najmniejsze oczka)

Placki ziemniaczane

Krok 2 z 6

Dodajemy jajko i mąkę pszenną - 3 duże łyżki.

Placki ziemniaczane

Krok 3 z 6

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Placki ziemniaczane

Krok 4 z 6

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy ok 2 łyżki masy na jednego placka

Placki ziemniaczane

Krok 5 z 6

Smażymy na złoto, 2-3 minuty z każdej strony.

Placki ziemniaczane

Krok 6 z 6

Podajemy z ulubionym dodatkiem bądź same.

Pomysł na danie bardzo proste, ale i czasochłonne. Placki ziemniaczane przyrządzamy ze startych ziemniaków, mąki i jajka. Całość mieszamy na jednolitą masę, a następnie placki ziemniaczane smażymy na rumiano. Najlepiej podawać je tuż po usmażeniu, bo są wtedy przyjemnie chrupiące. Placki ziemniaczane smakują tak samo dobrze podane na słono, np. z gulaszem, jak i na słodko, np. z cukrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika