Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Placek po węgiersku stanowi smakowite, sycące danie, które często pojawia się w kartach restauracyjnych menu. Podbija podniebienia nie tylko miłośników ziemniaczanych potraw. Mieszanka mięsa z warzywami i aromatycznymi przyprawami powoduje, że placek węgierski stanowi pożywny posiłek na jesień i zimę. Do mięsa gulaszowego dodaj WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy – dzięki temu stanie się ono bardziej soczyste.
Nasz przepis na placek po węgiersku nie jest wymagający, choć przygotowanie całości zajmie około 2 godziny. Mięso na gulasz umyj i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i również pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Oczyszczone pieczarki pokrój w grubsze półplasterki. Wszystkie składniki wrzuć do woreczka i wymieszaj.
W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody i dodaj przyprawy z dolnej części opakowania Pomysłu na… z łyżką koncentratu pomidorowego. Wymieszaj i dodaj do woreczka z mięsem. Zamknij go zapinką i rozprowadź w nim przyprawę na warzywach i mięsie, po czym ułóż woreczek w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz bez przykrycia przez około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotuj tradycyjne placki ziemniaczane. Zadbaj o to, by były dość duże. Po usmażeniu odsącz je papierowym ręcznikiem. Gdy gulasz będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika. Placki podawaj polane gulaszem, z kleksem kwaśnej śmietany. Całość przyprósz posiekaną natką pietruszki.
Przygotuj gulasz:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Mięso na gulasz umyj a następnie pokrój w średnią kostkę.
Paprykę umyj i wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę o bokach mniej więcej 1cm. Pieczarki również umyj i pokrój w grubsze półplasterki.
Mięso, paprykę i pieczarki wrzuć do woreczka i delikatnie wymieszaj.
W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania Pomysłu na... oraz łyżkę koncentratu pomidorowego, dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem i warzywami. Woreczek zamknij czerwoną zapinką i delikatnie obracając równomiernie rozprowadź przyprawę po zawartości.
Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na najniższym poziomie przez 90 minut.
W międzyczasie przygotuj placki ziemniaczane:
Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka). Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaży na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.
Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Kiedy gulasz jest gotowy wyjmij go z piekarnika, rozetnij woreczek i ostrożnie przelej zawartość do naczynia żaroodpornego.
Placki podawaj polane gulaszem, z łyżką kwaśnej śmietany oraz posypane natką pietruszki.
Piotr