Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placek po węgiersku

0
125 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Mięso wieprzowe gulaszowe
1 paczka
WINIARY POMYSŁ NA... gulasz paprykowy
1 
Papryka czerwona
5 
Pieczarki
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
900 g
Ziemniaki
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
743.63 kcal
Węglowodany
126.67 g
Tłuszcze
17.13 g
Białko
22.86 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
0 min
Przygotuj gulasz:
Krok 2
0 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 3
4 min
Mięso na gulasz umyj a następnie pokrój w średnią kostkę.
Krok 4
3 min
Paprykę umyj i wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę o bokach mniej więcej 1cm. Pieczarki również umyj i pokrój w grubsze półplasterki.
Krok 5
2 min
Mięso, paprykę i pieczarki wrzuć do woreczka i delikatnie wymieszaj.
Krok 6
5 min
W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania Pomysłu na... oraz łyżkę koncentratu pomidorowego, dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem i warzywami. Woreczek zamknij czerwoną zapinką i delikatnie obracając równomiernie rozprowadź przyprawę po zawartości.
Krok 7
90 min
Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na najniższym poziomie przez 90 minut.
Krok 8
0 min
W międzyczasie przygotuj placki ziemniaczane:
Krok 9
10 min
Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka). Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki.
Krok 10
2 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 11
6 min
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaży na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.
Krok 12
2 min
Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Krok 13
1 min
Kiedy gulasz jest gotowy wyjmij go z piekarnika, rozetnij woreczek i ostrożnie przelej zawartość do naczynia żaroodpornego.
Krok 14
0 min
Placki podawaj polane gulaszem, z łyżką kwaśnej śmietany oraz posypane natką pietruszki.
Placek po węgiersku

Krok 1 z 14

Przygotuj gulasz:

Placek po węgiersku

Krok 2 z 14

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Placek po węgiersku

Krok 3 z 14

Mięso na gulasz umyj a następnie pokrój w średnią kostkę.

Placek po węgiersku

Krok 4 z 14

Paprykę umyj i wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę o bokach mniej więcej 1cm. Pieczarki również umyj i pokrój w grubsze półplasterki.

Placek po węgiersku

Krok 5 z 14

Mięso, paprykę i pieczarki wrzuć do woreczka i delikatnie wymieszaj.

Placek po węgiersku

Krok 6 z 14

W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania Pomysłu na... oraz łyżkę koncentratu pomidorowego, dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem i warzywami. Woreczek zamknij czerwoną zapinką i delikatnie obracając równomiernie rozprowadź przyprawę po zawartości.

Placek po węgiersku

Krok 7 z 14

Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na najniższym poziomie przez 90 minut.

Placek po węgiersku

Krok 8 z 14

W międzyczasie przygotuj placki ziemniaczane:

Placek po węgiersku

Krok 9 z 14

Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka). Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki.

Placek po węgiersku

Krok 10 z 14

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Placek po węgiersku

Krok 11 z 14

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaży na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.

Placek po węgiersku

Krok 12 z 14

Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Placek po węgiersku

Krok 13 z 14

Kiedy gulasz jest gotowy wyjmij go z piekarnika, rozetnij woreczek i ostrożnie przelej zawartość do naczynia żaroodpornego.

Placek po węgiersku

Krok 14 z 14

Placki podawaj polane gulaszem, z łyżką kwaśnej śmietany oraz posypane natką pietruszki.

Placek po węgiersku stanowi smakowite, sycące danie, które często pojawia się w kartach restauracyjnych menu. Podbija podniebienia nie tylko miłośników ziemniaczanych potraw. Mieszanka mięsa z warzywami i aromatycznymi przyprawami powoduje, że placek węgierski stanowi pożywny posiłek na jesień i zimę. Do mięsa gulaszowego dodaj WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy – dzięki temu stanie się ono bardziej soczyste.

Nasz przepis na placek po węgiersku nie jest wymagający, choć przygotowanie całości zajmie około 2 godziny. Mięso na gulasz umyj i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i również pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Oczyszczone pieczarki pokrój w grubsze półplasterki. Wszystkie składniki wrzuć do woreczka i wymieszaj.

W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody i dodaj przyprawy z dolnej części opakowania Pomysłu na… z łyżką koncentratu pomidorowego. Wymieszaj i dodaj do woreczka z mięsem. Zamknij go zapinką i rozprowadź w nim przyprawę na warzywach i mięsie, po czym ułóż woreczek w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz bez przykrycia przez około 1,5 godziny.

W tym czasie przygotuj tradycyjne placki ziemniaczane. Zadbaj o to, by były dość duże. Po usmażeniu odsącz je papierowym ręcznikiem. Gdy gulasz będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika. Placki podawaj polane gulaszem, z kleksem kwaśnej śmietany. Całość przyprósz posiekaną natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika