Placek po węgiersku
2 godz 5 min
Łatwy
600
g
Mięso wieprzowe gulaszowe
1
opakowanie
1
Papryka czerwona
5
Pieczarki
1
łyżka
Koncentrat pomidorowy
900
g
Ziemniaki
1
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
22.86 g
Węglowodany
126.67 g
Tłuszcze
17.13 g
Wartość energetyczna
743.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
125 min
Krok 1
0 min
Przygotuj gulasz:
Krok 2
0 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 3
4 min
Mięso na gulasz umyj a następnie pokrój w średnią kostkę.
Krok 4
3 min
Paprykę umyj i wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę o bokach mniej więcej 1cm. Pieczarki również umyj i pokrój w grubsze półplasterki.
Krok 5
2 min
Mięso, paprykę i pieczarki wrzuć do woreczka i delikatnie wymieszaj.
Krok 6
5 min
W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania Pomysłu na... oraz łyżkę koncentratu pomidorowego, dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem i warzywami. Woreczek zamknij czerwoną zapinką i delikatnie obracając równomiernie rozprowadź przyprawę po zawartości.
Krok 7
90 min
Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na najniższym poziomie przez 90 minut.
Krok 8
0 min
W międzyczasie przygotuj placki ziemniaczane:
Krok 9
10 min
Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka). Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki.
Krok 10
2 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 11
6 min
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaży na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.
Krok 12
2 min
Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Krok 13
1 min
Kiedy gulasz jest gotowy wyjmij go z piekarnika, rozetnij woreczek i ostrożnie przelej zawartość do naczynia żaroodpornego.
Krok 14
0 min
Placki podawaj polane gulaszem, z łyżką kwaśnej śmietany oraz posypane natką pietruszki.
Placek po węgiersku stanowi smakowite, sycące danie, które często pojawia się w kartach restauracyjnych menu. Podbija podniebienia nie tylko miłośników ziemniaczanych potraw. Mieszanka mięsa z warzywami i aromatycznymi przyprawami powoduje, że placek węgierski stanowi pożywny posiłek na jesień i zimę. Do mięsa gulaszowego dodaj WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy – dzięki temu stanie się ono bardziej soczyste.
Nasz przepis na placek po węgiersku nie jest wymagający, choć przygotowanie całości zajmie około 2 godziny. Mięso na gulasz umyj i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i również pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Oczyszczone pieczarki pokrój w grubsze półplasterki. Wszystkie składniki wrzuć do woreczka i wymieszaj.
W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody i dodaj przyprawy z dolnej części opakowania Pomysłu na… z łyżką koncentratu pomidorowego. Wymieszaj i dodaj do woreczka z mięsem. Zamknij go zapinką i rozprowadź w nim przyprawę na warzywach i mięsie, po czym ułóż woreczek w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz bez przykrycia przez około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotuj tradycyjne placki ziemniaczane. Zadbaj o to, by były dość duże. Po usmażeniu odsącz je papierowym ręcznikiem. Gdy gulasz będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika. Placki podawaj polane gulaszem, z kleksem kwaśnej śmietany. Całość przyprósz posiekaną natką pietruszki.
Nasz przepis na placek po węgiersku nie jest wymagający, choć przygotowanie całości zajmie około 2 godziny. Mięso na gulasz umyj i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i również pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Oczyszczone pieczarki pokrój w grubsze półplasterki. Wszystkie składniki wrzuć do woreczka i wymieszaj.
W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody i dodaj przyprawy z dolnej części opakowania Pomysłu na… z łyżką koncentratu pomidorowego. Wymieszaj i dodaj do woreczka z mięsem. Zamknij go zapinką i rozprowadź w nim przyprawę na warzywach i mięsie, po czym ułóż woreczek w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz bez przykrycia przez około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotuj tradycyjne placki ziemniaczane. Zadbaj o to, by były dość duże. Po usmażeniu odsącz je papierowym ręcznikiem. Gdy gulasz będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika. Placki podawaj polane gulaszem, z kleksem kwaśnej śmietany. Całość przyprósz posiekaną natką pietruszki.
Komentarze 0