Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Placek czekoladowy z wkładką kokosową
Dodaj do CookBook

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest marta*
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
7 
Jajko
5  płaskich łyżek
Mąka pszenna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
3  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1  szklanka
Cukier
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
0.5  łyżeczka
Soda oczyszczona
5 
Białko
65  g
Cukier
150  g
Wiórki kokosowe
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
500  ml
Mleko
5 
Żółtko
130  g
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5  płaskich łyżek
Mąka pszenna
1.5  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
trochę
Rodzynki
200  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
60.6 g
Wartość energetyczna
379.3 kcal
Tłuszcze
18 g
Białko
11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Placek czekoladowy z wkładką kokosową to bogate w smaku, słodkie i oryginalne ciasto. Spód i wierzch zrobione są z ciemnego, kakaowego biszkoptu, środek wypełnia kokosowa wkładka obłożona z dwóch stron masą z mleka, cukru i żółtek. Placek czekoladowy z wkładką kokosową jest propozycją dla prawdziwych wielbicieli słodkości!

Jak zrobić placek czekoladowy z wkładką kokosową? Przepis jest prosty i składa się z trzech części. Pierwsza to przepis na biszkopt kakaowy: ubij białka, dodaj cukier, żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Druga część przepisu to kokosowa wkładka. By ją przygotować, ubij białka, dodaj cukier, kokos, mąkę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.

Przyszedł czas na masę. W połowie mleka rozmieszaj cukry, mąkę i żółtka. Drugą połowę zagotuj. Następnie zimne mleko z dodatkami dodaj do gotującej się połowy. Ugotuj budyń. Po ostudzeniu utrzyj go z masłem. Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj kakao, do drugiej – rodzynki.

Przekrój biszkopt, jedna część posłuży jako spód ciasta, na nie połóż masę kakaową, następnie wkładkę kokosową, masę rodzynkową i drugą część kakaowego biszkopta. Oblej polewą i posyp wiórkami. Placek czekoladowy z wkładką kokosową gotowy!

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    10 min
    Biszkopt: białka ubić, dodać cukier, żółtka, obie mąki, kakao, proszek i sodę. Upiec biszkopt w temperaturze około 180*C.
  • Krok 2

    10 min
    Wkładka: ubić białka, dodać cukier potem kokos. Wymieszać z mąką i upiec wkładkę w 180*C około 20 minut. Ostudzić.
  • Krok 3

    5 min
    Masa: połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozmieszać: cukry, mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń i ostudzić.
  • Krok 4

    5 min
    Zimny budyń utrzeć z masłem. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, a do drugiej rodzynki.
  • Krok 5

    10 min
    Biszkopt przekroić na dwa placki. Na spód jeden ciemny biszkopt, na niego masa kakaowa. Taraz wkładka kokosowa. Na nią masa rodzynkowa. Na wierzch drugi biszkopt kakaowy.
  • Krok 6

    2 min
    Polać polewą i posypać wiórkami. Proporcje do tortownicy o średnicy około 27 cm.
Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 1 z 6

Biszkopt: białka ubić, dodać cukier, żółtka, obie mąki, kakao, proszek i sodę. Upiec biszkopt w temperaturze około 180*C.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 2 z 6

Wkładka: ubić białka, dodać cukier potem kokos. Wymieszać z mąką i upiec wkładkę w 180*C około 20 minut. Ostudzić.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 3 z 6

Masa: połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozmieszać: cukry, mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń i ostudzić.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 4 z 6

Zimny budyń utrzeć z masłem. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, a do drugiej rodzynki.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 5 z 6

Biszkopt przekroić na dwa placki. Na spód jeden ciemny biszkopt, na niego masa kakaowa. Taraz wkładka kokosowa. Na nią masa rodzynkowa. Na wierzch drugi biszkopt kakaowy.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 6 z 6

Polać polewą i posypać wiórkami. Proporcje do tortownicy o średnicy około 27 cm.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki placek drożdżowy

    Szybki placek drożdżowy

    1 godz 45 min Łatwy
  • Placek z cukinii

    Placek z cukinii

    1 godz 20 min Łatwy
  • Placek po węgiersku

    Placek po węgiersku

    2 godz 5 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu