Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

0
1 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest marta*
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

7 
Jajko
5  płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  Płaska łyżka
Mąka ziemniaczana
3  płaskich łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1  szklanka
Cukier
1  łyżeczka
0.5  łyżeczka
Soda oczyszczona
5 
Białko
5  płaskich łyżek
Cukier
15  porcji
Wiórki kokosowe
1  Płaska łyżka
Mąka ziemniaczana
500  ml
Mleko
5 
Żółtko
10  płaskich łyżek
Cukier
1  opakowanie
1.5  płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5  płaskich łyżek
Mąka ziemniaczana
trochę
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
trochę
Rodzynki
1  kostka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
10 min
Biszkopt: białka ubić, dodać cukier, żółtka, obie mąki, kakao, proszek i sodę. Upiec biszkopt w temperaturze około 180*C.
Krok 2
10 min
Wkładka: ubić białka, dodać cukier potem kokos. Wymieszać z mąką i upiec wkładkę w 180*C około 20 minut. Ostudzić.
Krok 3
5 min
Masa: połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozmieszać: cukry, mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń i ostudzić.
Krok 4
5 min
Zimny budyń utrzeć z masłem. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, a do drugiej rodzynki.
Krok 5
10 min
Biszkopt przekroić na dwa placki. Na spód jeden ciemny biszkopt, na niego masa kakaowa. Taraz wkładka kokosowa. Na nią masa rodzynkowa. Na wierzch drugi biszkopt kakaowy.
Krok 6
2 min
Polać polewą i posypać wiórkami. Proporcje do tortownicy o średnicy około 27 cm.
Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 1 z 6

Biszkopt: białka ubić, dodać cukier, żółtka, obie mąki, kakao, proszek i sodę. Upiec biszkopt w temperaturze około 180*C.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 2 z 6

Wkładka: ubić białka, dodać cukier potem kokos. Wymieszać z mąką i upiec wkładkę w 180*C około 20 minut. Ostudzić.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 3 z 6

Masa: połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozmieszać: cukry, mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń i ostudzić.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 4 z 6

Zimny budyń utrzeć z masłem. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, a do drugiej rodzynki.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 5 z 6

Biszkopt przekroić na dwa placki. Na spód jeden ciemny biszkopt, na niego masa kakaowa. Taraz wkładka kokosowa. Na nią masa rodzynkowa. Na wierzch drugi biszkopt kakaowy.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 6 z 6

Polać polewą i posypać wiórkami. Proporcje do tortownicy o średnicy około 27 cm.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową to bogate w smaku, słodkie i oryginalne ciasto. Spód i wierzch zrobione są z ciemnego, kakaowego biszkoptu, środek wypełnia kokosowa wkładka obłożona z dwóch stron masą z mleka, cukru i żółtek. Placek czekoladowy z wkładką kokosową jest propozycją dla prawdziwych wielbicieli słodkości!

Jak zrobić placek czekoladowy z wkładką kokosową? Przepis jest prosty i składa się z trzech części. Pierwsza to przepis na biszkopt kakaowy: ubij białka, dodaj cukier, żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia WINIARY i sodę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Druga część przepisu to kokosowa wkładka. By ją przygotować, ubij białka, dodaj cukier, kokos, mąkę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.

Przyszedł czas na masę. W połowie mleka rozmieszaj cukry, mąkę i żółtka. Drugą połowę zagotuj. Następnie zimne mleko z dodatkami dodaj do gotującej się połowy. Ugotuj budyń. Po ostudzeniu utrzyj go z masłem. Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj kakao, do drugiej – rodzynki.

Przekrój biszkopt, jedna część posłuży jako spód ciasta, na nie połóż masę kakaową, następnie wkładkę kokosową, masę rodzynkową i drugą część kakaowego biszkopta. Oblej polewą i posyp wiórkami. Placek czekoladowy z wkładką kokosową gotowy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika