Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest marta*

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
7 
Jajko
5  płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
3  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1  szklanka
Cukier
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
0.5  łyżeczka
Soda oczyszczona
5 
Białko
65  g
Cukier
150  g
Wiórki kokosowe
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
500  ml
Mleko
5 
Żółtko
130  g
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5  płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
trochę
Rodzynki
200  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.05 g
Węglowodany
60.57 g
Tłuszcze
18.04 g
Wartość energetyczna
379.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Placek czekoladowy z wkładką kokosową to bogate w smaku, słodkie i oryginalne ciasto. Spód i wierzch zrobione są z ciemnego, kakaowego biszkoptu, środek wypełnia kokosowa wkładka obłożona z dwóch stron masą z mleka, cukru i żółtek. Placek czekoladowy z wkładką kokosową jest propozycją dla prawdziwych wielbicieli słodkości!

Jak zrobić placek czekoladowy z wkładką kokosową? Przepis jest prosty i składa się z trzech części. Pierwsza to przepis na biszkopt kakaowy: ubij białka, dodaj cukier, żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia WINIARY i sodę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Druga część przepisu to kokosowa wkładka. By ją przygotować, ubij białka, dodaj cukier, kokos, mąkę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.

Przyszedł czas na masę. W połowie mleka rozmieszaj cukry, mąkę i żółtka. Drugą połowę zagotuj. Następnie zimne mleko z dodatkami dodaj do gotującej się połowy. Ugotuj budyń. Po ostudzeniu utrzyj go z masłem. Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj kakao, do drugiej – rodzynki.

Przekrój biszkopt, jedna część posłuży jako spód ciasta, na nie połóż masę kakaową, następnie wkładkę kokosową, masę rodzynkową i drugą część kakaowego biszkopta. Oblej polewą i posyp wiórkami. Placek czekoladowy z wkładką kokosową gotowy!

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    10 min
    Biszkopt: białka ubić, dodać cukier, żółtka, obie mąki, kakao, proszek i sodę. Upiec biszkopt w temperaturze około 180*C.
  • Krok 2

    10 min
    Wkładka: ubić białka, dodać cukier potem kokos. Wymieszać z mąką i upiec wkładkę w 180*C około 20 minut. Ostudzić.
  • Krok 3

    5 min
    Masa: połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozmieszać: cukry, mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń i ostudzić.
  • Krok 4

    5 min
    Zimny budyń utrzeć z masłem. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, a do drugiej rodzynki.
  • Krok 5

    10 min
    Biszkopt przekroić na dwa placki. Na spód jeden ciemny biszkopt, na niego masa kakaowa. Taraz wkładka kokosowa. Na nią masa rodzynkowa. Na wierzch drugi biszkopt kakaowy.
  • Krok 6

    2 min
    Polać polewą i posypać wiórkami. Proporcje do tortownicy o średnicy około 27 cm.
Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 1 z 6

Biszkopt: białka ubić, dodać cukier, żółtka, obie mąki, kakao, proszek i sodę. Upiec biszkopt w temperaturze około 180*C.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 2 z 6

Wkładka: ubić białka, dodać cukier potem kokos. Wymieszać z mąką i upiec wkładkę w 180*C około 20 minut. Ostudzić.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 3 z 6

Masa: połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozmieszać: cukry, mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń i ostudzić.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 4 z 6

Zimny budyń utrzeć z masłem. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, a do drugiej rodzynki.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 5 z 6

Biszkopt przekroić na dwa placki. Na spód jeden ciemny biszkopt, na niego masa kakaowa. Taraz wkładka kokosowa. Na nią masa rodzynkowa. Na wierzch drugi biszkopt kakaowy.

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Krok 6 z 6

Polać polewą i posypać wiórkami. Proporcje do tortownicy o średnicy około 27 cm.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto Cappuccino

    Ciasto Cappuccino

    1 godz 40 min Średni
  • Ciasto Lambada

    Ciasto Lambada

    1 godz 45 min Łatwy
  • Ciasto z jabłkami i masą budyniową

    Ciasto z jabłkami i masą budyniową

    2 godz 5 min Łatwy
  • Ciasto kryształek

    Ciasto kryształek

    16 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu