Placek z orzechami, jabłkami i rodzynkami
1 godz 15 min
Łatwy
1
łyżeczka
2
szklanek
Mąka
1
szklanka
Cukier
3
Jajko
0.5
kostka
Margaryna
1
łyżeczka
Soda oczyszczona
6
10
dag
Rodzynki
110
g
Orzechy włoskie
.
Wartości odżywcze
Białko
6.91 g
Węglowodany
50.71 g
Tłuszcze
15.68 g
Wartość energetyczna
352.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
10 min
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, orzechy posiekać.
Krok 2
10 min
Jajka ubić z cukrem, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz margarynę.
Krok 3
5 min
Na koniec dodać orzechy, rodzynki i jabłka. Delikatnie wymieszać.
Krok 4
50 min
Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Pyszny placek z orzechami, jabłkami i rodzynkami to smakowita propozycja, która pomoże przechytrzyć jesienną szarugę! Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy, że ubijesz jajka z cukrem, dodasz mąkę wymieszaną z Proszkiem do pieczenia WINIARY i sodą oraz margarynę, a całość połączysz ze słodkimi jabłkami, rodzynkami i orzechami. I gotowe! Aromatyczne ciasto rozniesie po domu piękny zapach pieczonych jabłek i orzechów i umili domownikom jesienne popołudnia.
Komentarze 2