Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placek z cukinii

2
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżka
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
2  ząbków
5  plastrów
Boczek wędzony
500  g
Cukinia
200  g
Ser feta
200  g
Twaróg półtłusty
3  łyżek
Parmezan
trochę
Szczypiorek
150  g
Mąka
6 
Jajko
trochę
Jogurt naturalny
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.99 g
Węglowodany
27.11 g
Tłuszcze
21.61 g
Wartość energetyczna
387.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i boczek. Podsmaż przez 5 minut, aż boczek będzie złocisty i wysmaży się na apetyczne skwareczki.
Krok 3
10 min
W misce wymieszaj startą na grubych oczkach cukinię, fetę, biały ser, ser typu parmezan, szczypiorek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
W oddzielnej misce wymieszaj jajka z mąką i dodaj do masy cukiniowej.
Krok 5
45 min
Wyłóż masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz przez ok. 45 minut.
Krok 6
5 min
Serwuj z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i jogurtu.
Placek z cukinii

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Placek z cukinii

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i boczek. Podsmaż przez 5 minut, aż boczek będzie złocisty i wysmaży się na apetyczne skwareczki.

Placek z cukinii

Krok 3 z 6

W misce wymieszaj startą na grubych oczkach cukinię, fetę, biały ser, ser typu parmezan, szczypiorek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Placek z cukinii

Krok 4 z 6

W oddzielnej misce wymieszaj jajka z mąką i dodaj do masy cukiniowej.

Placek z cukinii

Krok 5 z 6

Wyłóż masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz przez ok. 45 minut.

Placek z cukinii

Krok 6 z 6

Serwuj z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i jogurtu.

Jeśli uwielbiasz tradycyjne placki ziemniaczane, nie może Cię ominąć placek z cukinią pieczony w piekarniku i podawany z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Placek z cukinią wyrasta pulchny, pachnie skwarkami i podsmażoną cebulką, a ser feta, parmezan i twarożek doskonale go uzupełniają. Gotowy placek z cukinii możesz posypać dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21g / 22%
Węglowodany
27.1g / 28%
Tłuszcze
21.6g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika