Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli uwielbiasz tradycyjne placki ziemniaczane, nie może Cię ominąć placek z cukinią pieczony w piekarniku i podawany z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Placek z cukinią wyrasta pulchny, pachnie skwarkami i podsmażoną cebulką, a ser feta, parmezan i twarożek doskonale go uzupełniają. Gotowy placek z cukinii możesz posypać dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i boczek. Podsmaż przez 5 minut, aż boczek będzie złocisty i wysmaży się na apetyczne skwareczki.
W misce wymieszaj startą na grubych oczkach cukinię, fetę, biały ser, ser typu parmezan, szczypiorek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
W oddzielnej misce wymieszaj jajka z mąką i dodaj do masy cukiniowej.
Wyłóż masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz przez ok. 45 minut.
Serwuj z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i jogurtu.