Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placek z cukinii

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
5 plastrów
Boczek wędzony
500 g
Cukinia
200 g
Ser feta
200 g
Twaróg półtłusty
3 łyżek
Parmezan
1 trochę
Szczypiorek
150 g
Mąka
6 
Jajko
1 trochę
Jogurt naturalny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.99 g
Tłuszcze
21.61 g
Węglowodany
27.11 g
Wartość energetyczna
387.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i boczek. Podsmaż przez 5 minut, aż boczek będzie złocisty i wysmaży się na apetyczne skwareczki.
Krok 3
10 min
W misce wymieszaj startą na grubych oczkach cukinię, fetę, biały ser, ser typu parmezan, szczypiorek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
W oddzielnej misce wymieszaj jajka z mąką i dodaj do masy cukiniowej.
Krok 5
45 min
Wyłóż masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz przez ok. 45 minut.
Krok 6
5 min
Serwuj z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i jogurtu.
Placek z cukinii

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Placek z cukinii

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i boczek. Podsmaż przez 5 minut, aż boczek będzie złocisty i wysmaży się na apetyczne skwareczki.

Placek z cukinii

Krok 3 z 6

W misce wymieszaj startą na grubych oczkach cukinię, fetę, biały ser, ser typu parmezan, szczypiorek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Placek z cukinii

Krok 4 z 6

W oddzielnej misce wymieszaj jajka z mąką i dodaj do masy cukiniowej.

Placek z cukinii

Krok 5 z 6

Wyłóż masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz przez ok. 45 minut.

Placek z cukinii

Krok 6 z 6

Serwuj z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i jogurtu.

Jeśli uwielbiasz tradycyjne placki ziemniaczane, nie może Cię ominąć placek z cukinią pieczony w piekarniku i podawany z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Placek z cukinią wyrasta pulchny, pachnie skwarkami i podsmażoną cebulką, a ser feta, parmezan i twarożek doskonale go uzupełniają. Gotowy placek z cukinii możesz posypać dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika