Placek z cukinii
80min
Łatwy
1 trochę
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1
Cebula
2 ząbków
Czosnek
5 plastrów
Boczek wędzony
500 g
Cukinia
200 g
Ser feta
200 g
Twaróg półtłusty
3 łyżek
Parmezan
1 trochę
Szczypiorek
150 g
Mąka
6
Jajko
1 trochę
Jogurt naturalny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
20.99 g
Węglowodany
27.11 g
Tłuszcze
21.61 g
Wartość energetyczna
387.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i boczek. Podsmaż przez 5 minut, aż boczek będzie złocisty i wysmaży się na apetyczne skwareczki.
Krok 3
10 min
W misce wymieszaj startą na grubych oczkach cukinię, fetę, biały ser, ser typu parmezan, szczypiorek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
W oddzielnej misce wymieszaj jajka z mąką i dodaj do masy cukiniowej.
Krok 5
45 min
Wyłóż masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz przez ok. 45 minut.
Krok 6
5 min
Serwuj z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i jogurtu.
Jeśli uwielbiasz tradycyjne placki ziemniaczane, nie może Cię ominąć placek z cukinią pieczony w piekarniku i podawany z sosem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Placek z cukinią wyrasta pulchny, pachnie skwarkami i podsmażoną cebulką, a ser feta, parmezan i twarożek doskonale go uzupełniają. Gotowy placek z cukinii możesz posypać dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze 0