Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Skubaniec czyli placek ze śliwami
Dodaj do CookBook

Skubaniec czyli placek ze śliwami

(0)
2 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  opakowań
Kisiel o smaku truskawkowym WINIARY
1  kostka
Margaryna
1  szklanka
Cukier
3  szklanek
Mąka pszenna
3  łyżek
Kwaśna śmietana
6 
Żółtko
6 
Białko
1  szklanka
Cukier
3  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1  kg
Śliwki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.6 g
Wartość energetyczna
314 kcal
Tłuszcze
12.5 g
Białko
4.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Skubaniec, czyli placek ze śliwkami to doskonały sposób na smakowity deser. Sprawdzi się idealnie podczas niedzielnych, leniwych dni, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego po obiedzie, albo kiedy chciałabyś poczęstować czymś smacznym swoich gości. Koniecznie sprawdź nasz przepis na skubańca!

Przygotowanie

132 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotować wszystkie składniki na ciasto.
  • Krok 2

    5 min
    Śliwki pozbawić pestek i sprawdzić czy są zdrowe (bez robaków). Następnie odłożyć je na chwilę do lodówki.
  • Krok 3

    10 min
    CIASTO: do miski dać margarynę (miękką), przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto.
  • Krok 4

    5 min
    Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    10 min
    Drugą połowę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao.
  • Krok 6

    3 min
    Śliwki wyłożyć na ciasto w brytfannie.
  • Krok 7

    12 min
    Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany).
  • Krok 8

    5 min
    Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Przykryć śliwki.
  • Krok 9

    5 min
    Dwa oddzielne ciasta (żółty i czarny) rwać (skubać) kawałkami i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
  • Krok 10

    2 min
    Posypać cukrem pudrem.
Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 1 z 10

Przygotować wszystkie składniki na ciasto.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 2 z 10

Śliwki pozbawić pestek i sprawdzić czy są zdrowe (bez robaków). Następnie odłożyć je na chwilę do lodówki.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 3 z 10

CIASTO: do miski dać margarynę (miękką), przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 4 z 10

Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 5 z 10

Drugą połowę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 6 z 10

Śliwki wyłożyć na ciasto w brytfannie.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 7 z 10

Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany).

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 8 z 10

Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Przykryć śliwki.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 9 z 10

Dwa oddzielne ciasta (żółty i czarny) rwać (skubać) kawałkami i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 10 z 10

Posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
22
00
00
00

Opinie

4

Mariola

Ja z pytaniem . Czy cukier dzieli sie na 2 części ?
Anonim (niezweryfikowany) 03/21/2021-04:35 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Mariola

Ja z pytaniem -cukier podzielić na 2 części ?
Anonim (niezweryfikowany) 03/21/2021-04:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu