
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Skubaniec czyli placek ze śliwami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
10 minKrok 4
5 minKrok 5
10 minKrok 6
3 minKrok 7
12 minKrok 8
5 minKrok 9
5 minKrok 10
2 minKrok 1 z 10
Przygotować wszystkie składniki na ciasto.
Krok 2 z 10
Śliwki pozbawić pestek i sprawdzić czy są zdrowe (bez robaków). Następnie odłożyć je na chwilę do lodówki.
Krok 3 z 10
CIASTO: do miski dać margarynę (miękką), przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto.
Krok 4 z 10
Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5 z 10
Drugą połowę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao.
Krok 6 z 10
Śliwki wyłożyć na ciasto w brytfannie.
Krok 7 z 10
Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany).
Krok 8 z 10
Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Przykryć śliwki.
Krok 9 z 10
Dwa oddzielne ciasta (żółty i czarny) rwać (skubać) kawałkami i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
Krok 10 z 10
Posypać cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2