Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Skubaniec czyli placek ze śliwami

Skubaniec czyli placek ze śliwami

(0)
2 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest gosia474747

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  opakowań
WINIARY KISIEL TRUSKAWKOWY Z CUKREM
1  kostka
Margaryna
1  szklanka
Cukier
3  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3  łyżek
Kwaśna śmietana
6 
Żółtko
6 
Białko
 
3  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1  kg
Śliwki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.83 g
Węglowodany
31.53 g
Tłuszcze
12.5 g
Wartość energetyczna
271.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Skubaniec, czyli placek ze śliwkami to doskonały sposób na smakowity deser. Sprawdzi się idealnie podczas niedzielnych, leniwych dni, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego po obiedzie, albo kiedy chciałabyś poczęstować czymś smacznym swoich gości. Koniecznie sprawdź nasz przepis na skubańca!

Przygotowanie

132 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotować wszystkie składniki na ciasto.
  • Krok 2

    5 min
    Śliwki pozbawić pestek i sprawdzić czy są zdrowe (bez robaków). Następnie odłożyć je na chwilę do lodówki.
  • Krok 3

    10 min
    CIASTO: do miski dać margarynę (miękką), przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto.
  • Krok 4

    5 min
    Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    10 min
    Drugą połowę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao.
  • Krok 6

    3 min
    Śliwki wyłożyć na ciasto w brytfannie.
  • Krok 7

    12 min
    Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany).
  • Krok 8

    5 min
    Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Przykryć śliwki.
  • Krok 9

    5 min
    Dwa oddzielne ciasta (żółty i czarny) rwać (skubać) kawałkami i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
  • Krok 10

    2 min
    Posypać cukrem pudrem.
Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 1 z 10

Przygotować wszystkie składniki na ciasto.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 2 z 10

Śliwki pozbawić pestek i sprawdzić czy są zdrowe (bez robaków). Następnie odłożyć je na chwilę do lodówki.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 3 z 10

CIASTO: do miski dać margarynę (miękką), przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 4 z 10

Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 5 z 10

Drugą połowę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 6 z 10

Śliwki wyłożyć na ciasto w brytfannie.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 7 z 10

Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany).

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 8 z 10

Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Przykryć śliwki.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 9 z 10

Dwa oddzielne ciasta (żółty i czarny) rwać (skubać) kawałkami i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 10 z 10

Posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Mariola

Ja z pytaniem . Czy cukier dzieli sie na 2 części ?

M Mariola

Ja z pytaniem -cukier podzielić na 2 części ?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

    Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

    1 godz 45 min Średni
  • Ciasto przekładane gotowanym serem

    Ciasto przekładane gotowanym serem

    2 godz 21 min Łatwy
  • Sernik cielaczek

    Sernik cielaczek

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu