Skubaniec czyli placek ze śliwami
2 godz 12 min
Łatwy
2
łyżeczek
2
opakowań
1
kostka
Margaryna
1
szklanka
Cukier
3
szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3
płaskich łyżek
Kwaśna śmietana
6
Żółtko
6
Białko
3
płaskich łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
132 min
Krok 1
5 min
Przygotować wszystkie składniki na ciasto.
Krok 2
5 min
Śliwki pozbawić pestek i sprawdzić czy są zdrowe (bez robaków). Następnie odłożyć je na chwilę do lodówki.
Krok 3
10 min
CIASTO: do miski dać margarynę (miękką), przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto.
Krok 4
5 min
Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5
10 min
Drugą połowę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao.
Krok 6
3 min
Śliwki wyłożyć na ciasto w brytfannie.
Krok 7
12 min
Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany).
Krok 8
5 min
Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Przykryć śliwki.
Krok 9
5 min
Dwa oddzielne ciasta (żółty i czarny) rwać (skubać) kawałkami i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
Krok 10
2 min
Posypać cukrem pudrem.
Skubaniec, czyli placek ze śliwkami to doskonały sposób na smakowity deser. Sprawdzi się idealnie podczas niedzielnych, leniwych dni, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego po obiedzie, albo kiedy chciałabyś poczęstować czymś smacznym swoich gości. Koniecznie sprawdź nasz przepis na skubańca!
Komentarze 2