Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

0
132 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
1 kostka
Margaryna
1 szklanka
Cukier
3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 płaskich łyżek
Kwaśna śmietana
6 
Żółtko
6 
Białko
3 płaskich łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

132 min
Krok 1
5 min
Przygotować wszystkie składniki na ciasto.
Krok 2
5 min
Śliwki pozbawić pestek i sprawdzić czy są zdrowe (bez robaków). Następnie odłożyć je na chwilę do lodówki.
Krok 3
10 min
CIASTO: do miski dać margarynę (miękką), przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto.
Krok 4
5 min
Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5
10 min
Drugą połowę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao.
Krok 6
3 min
Śliwki wyłożyć na ciasto w brytfannie.
Krok 7
12 min
Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany).
Krok 8
5 min
Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Przykryć śliwki.
Krok 9
5 min
Dwa oddzielne ciasta (żółty i czarny) rwać (skubać) kawałkami i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
Krok 10
2 min
Posypać cukrem pudrem.
Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 1 z 10

Przygotować wszystkie składniki na ciasto.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 2 z 10

Śliwki pozbawić pestek i sprawdzić czy są zdrowe (bez robaków). Następnie odłożyć je na chwilę do lodówki.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 3 z 10

CIASTO: do miski dać margarynę (miękką), przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 4 z 10

Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 5 z 10

Drugą połowę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 6 z 10

Śliwki wyłożyć na ciasto w brytfannie.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 7 z 10

Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany).

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 8 z 10

Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Przykryć śliwki.

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 9 z 10

Dwa oddzielne ciasta (żółty i czarny) rwać (skubać) kawałkami i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..

Skubaniec czyli placek ze śliwami

Krok 10 z 10

Posypać cukrem pudrem.

Skubaniec, czyli placek ze śliwkami to doskonały sposób na smakowity deser. Sprawdzi się idealnie podczas niedzielnych, leniwych dni, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego po obiedzie, albo kiedy chciałabyś poczęstować czymś smacznym swoich gości. Koniecznie sprawdź nasz przepis na skubańca!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika