Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotować wszystkie składniki na ciasto.
Śliwki pozbawić pestek i sprawdzić czy są zdrowe (bez robaków). Następnie odłożyć je na chwilę do lodówki.
CIASTO: do miski dać margarynę (miękką), przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto.
Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
Drugą połowę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao.
Śliwki wyłożyć na ciasto w brytfannie.
Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany).
Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Przykryć śliwki.
Dwa oddzielne ciasta (żółty i czarny) rwać (skubać) kawałkami i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
Posypać cukrem pudrem.
Mariola