Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, sięgnij po nasz przepis na placek z agrestem albo z morelami i kruszonką. To ciasto polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz je przygotować na co dzień lub na rodzinne przyjęcie – każdy z chęcią zje kawałek. A może nawet poprosi o dokładkę? Lepiej być na to przygotowanym.
Jeśli do tej pory pieczenie ciast kojarzyło Ci się z czymś skomplikowanym i czasochłonnym, ten placek pomoże Ci zmienić zdanie. Przygotujesz go bez żadnego wysiłku, w dodatku nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Zaletą tego przepisu jest też to, że możesz wykorzystać dowolne owoce, my polecamy agrest lub morele. Ale jeśli masz pod ręką borówki, nektarynki czy śliwki – też możesz je dodać. Ciasto będzie smakować nieco inaczej, ale wtedy nic się nie zmarnuje. Chrupiąca kruszonka podkreśla smak domowego wypieku i dodaje mu charakteru. Jeśli chcesz urozmaicić smak ciasta – dodaj do niego odrobinę cynamonu lub przypraw korzennych. Taki placek będzie w sam raz na jesienne lub zimowe popołudnia.
Czy już czas na deser? Doskonale się składa, bo my już mamy ochotę na kawałek takiego domowego ciasta. Wypróbuj ten przepis, a zapach pieczonego ciasta szybko rozniesie się po całym domu.
Przygotowanie
65 min
Krok 1
10 min
Do miksera wbij jajka i dodaj cukier oraz cukier wanilinowy WINIARY. Utrzyj na puszystą masę. Dodaj Majonez Dekoracyjny, ciągle mieszając masę jajeczną. Na końcu dodaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia WINIARY i całość wymieszaj krótko do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 2
2 min
Foremkę wysmaruj masłem lub innym tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremki i wyrównaj. Na wierzchu ułóż umyty i oczyszczony agrest, a całość posyp kruszonką.
Kruszonka
2 min
Zimne masło (70g) pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj cukier puder (70g) oraz mąkę (150 g) i krótko wymieszaj do uzyskania grudkowatej kruszonki.
Krok 3
50 min
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C i piecz ok. 45-60 min lub do suchego patyczka.
Krok 4
1 min
Upieczone ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Krok 1
z
5
Do miksera wbij jajka i dodaj cukier oraz cukier wanilinowy WINIARY. Utrzyj na puszystą masę. Dodaj Majonez Dekoracyjny, ciągle mieszając masę jajeczną. Na końcu dodaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia WINIARY i całość wymieszaj krótko do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 2
z
5
Foremkę wysmaruj masłem lub innym tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremki i wyrównaj. Na wierzchu ułóż umyty i oczyszczony agrest, a całość posyp kruszonką.
Kruszonka
z
5
Zimne masło (70g) pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj cukier puder (70g) oraz mąkę (150 g) i krótko wymieszaj do uzyskania grudkowatej kruszonki.
Krok 3
z
5
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C i piecz ok. 45-60 min lub do suchego patyczka.
Krok 4
z
5
Upieczone ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0