Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
180  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
500  g
Agrest Zobacz naszą wskazówkę
160  g
Drobny cukier
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
4 
Jajka
1  szczypta
Sól
70  g
Cukier puder
70  g
Masło
150  g
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.83 g
Węglowodany
33.12 g
Tłuszcze
16.49 g
Wartość energetyczna
291.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, sięgnij po nasz przepis na placek z agrestem albo z morelami i kruszonką. To ciasto polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz je przygotować na co dzień lub na rodzinne przyjęcie – każdy z chęcią zje kawałek. A może nawet poprosi o dokładkę? Lepiej być na to przygotowanym.

Jeśli do tej pory pieczenie ciast kojarzyło Ci się z czymś skomplikowanym i czasochłonnym, ten placek pomoże Ci zmienić zdanie. Przygotujesz go bez żadnego wysiłku, w dodatku nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Zaletą tego przepisu jest też to, że możesz wykorzystać dowolne owoce, my polecamy agrest lub morele. Ale jeśli masz pod ręką borówki, nektarynki czy śliwki – też możesz je dodać. Ciasto będzie smakować nieco inaczej, ale wtedy nic się nie zmarnuje. Chrupiąca kruszonka podkreśla smak domowego wypieku i dodaje mu charakteru. Jeśli chcesz urozmaicić smak ciasta – dodaj do niego odrobinę cynamonu lub przypraw korzennych. Taki placek będzie w sam raz na jesienne lub zimowe popołudnia.

Czy już czas na deser? Doskonale się składa, bo my już mamy ochotę na kawałek takiego domowego ciasta. Wypróbuj ten przepis, a zapach pieczonego ciasta szybko rozniesie się po całym domu.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Do miksera wbij jajka i dodaj cukier oraz cukier wanilinowy WINIARY. Utrzyj na puszystą masę. Dodaj Majonez Dekoracyjny, ciągle mieszając masę jajeczną. Na końcu dodaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia WINIARY i całość wymieszaj krótko do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Krok 2

    2 min
    Foremkę wysmaruj masłem lub innym tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremki i wyrównaj. Na wierzchu ułóż umyty i oczyszczony agrest, a całość posyp kruszonką.
  • Kruszonka

    2 min
    Zimne masło (70g) pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj cukier puder (70g) oraz mąkę (150 g) i krótko wymieszaj do uzyskania grudkowatej kruszonki.
  • Krok 3

    50 min
    Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C i piecz ok. 45-60 min lub do suchego patyczka.
  • Krok 4

    1 min
    Upieczone ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

Krok 1 z 5

Do miksera wbij jajka i dodaj cukier oraz cukier wanilinowy WINIARY. Utrzyj na puszystą masę. Dodaj Majonez Dekoracyjny, ciągle mieszając masę jajeczną. Na końcu dodaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia WINIARY i całość wymieszaj krótko do uzyskania gładkiego ciasta.

Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

Krok 2 z 5

Foremkę wysmaruj masłem lub innym tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremki i wyrównaj. Na wierzchu ułóż umyty i oczyszczony agrest, a całość posyp kruszonką.

Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

Kruszonka z 5

Zimne masło (70g) pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj cukier puder (70g) oraz mąkę (150 g) i krótko wymieszaj do uzyskania grudkowatej kruszonki.

Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

Krok 3 z 5

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C i piecz ok. 45-60 min lub do suchego patyczka.

Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

Krok 4 z 5

Upieczone ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

  • Żeberka w sosie BBQ

    Żeberka w sosie BBQ

    1 godz 35 min Łatwy
  • Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

    Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zapiekanka z szynką

    Zapiekanka z szynką

    43 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    1 godz Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu