Placki ziemniaczane z cukinią
30min
Łatwy
500 g
Ziemniaki
300 g
Cukinia
1
Jajko
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz
2 łyżek
Mąka pszenna
1 szczypta
Papryka Ostra
200 ml
Jogurt naturalny
1.33 pęczków
Koperek
1 łyżka
.
Wartości odżywcze
Białko
8.81 g
Węglowodany
27.26 g
Tłuszcze
7.33 g
Wartość energetyczna
202.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, odsącz na sitku z nadmiaru wody. Cukinię również zetrzyj na małych oczkach tarki, odstaw na sitku i posyp odrobiną soli - pomoże to pozbyć się z cukinii nadmiaru wody.
Krok 2
5 min
Ziemniaki, cukinię (odciśnij ją przed dodaniem), jajko, mąkę, szczyptę soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz ostrą paprykę wymieszaj w misce. Jeżeli masa jest za rzadka - dodaj trochę więcej mąki.
Krok 3
17 min
Z masy formuj placuszki i smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
Krok 4
2 min
W międzyczasie jak smażą się placki w miseczce wymieszaj jogurt, posiekany koperek i majonez. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
1 min
Placuszki podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.
Sezon na cukinię pozwala rozsmakować się w potrawach przyrządzanych na bazie tego smacznego warzywa. Placki ziemniaczane z cukinią są naprawdę pysznym i prostym w przygotowaniu daniem. Podawaj je z lekkim sosem zrobionym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, jogurtu i koperku. Całość możesz serwować z małymi pomidorkami koktajlowymi lub ze słodkim pomidorem malinowym.
Komentarze 0