Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane z cukinią

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Ziemniaki
300 g
Cukinia
1 
Jajko
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz
2 łyżek
Mąka pszenna
1 szczypta
Papryka Ostra
200 ml
Jogurt naturalny
1.33 pęczków
Koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.81 g
Tłuszcze
7.33 g
Wartość energetyczna
202.78 kcal
Węglowodany
27.26 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, odsącz na sitku z nadmiaru wody. Cukinię również zetrzyj na małych oczkach tarki, odstaw na sitku i posyp odrobiną soli - pomoże to pozbyć się z cukinii nadmiaru wody.
Krok 2
5 min
Ziemniaki, cukinię (odciśnij ją przed dodaniem), jajko, mąkę, szczyptę soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz ostrą paprykę wymieszaj w misce. Jeżeli masa jest za rzadka - dodaj trochę więcej mąki.
Krok 3
17 min
Z masy formuj placuszki i smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
Krok 4
2 min
W międzyczasie jak smażą się placki w miseczce wymieszaj jogurt, posiekany koperek i majonez. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
1 min
Placuszki podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.
Placki ziemniaczane z cukinią

Krok 1 z 5

Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, odsącz na sitku z nadmiaru wody. Cukinię również zetrzyj na małych oczkach tarki, odstaw na sitku i posyp odrobiną soli - pomoże to pozbyć się z cukinii nadmiaru wody.

Placki ziemniaczane z cukinią

Krok 2 z 5

Ziemniaki, cukinię (odciśnij ją przed dodaniem), jajko, mąkę, szczyptę soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz ostrą paprykę wymieszaj w misce. Jeżeli masa jest za rzadka - dodaj trochę więcej mąki.

Placki ziemniaczane z cukinią

Krok 3 z 5

Z masy formuj placuszki i smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.

Placki ziemniaczane z cukinią

Krok 4 z 5

W międzyczasie jak smażą się placki w miseczce wymieszaj jogurt, posiekany koperek i majonez. Dopraw solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane z cukinią

Krok 5 z 5

Placuszki podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.

Sezon na cukinię pozwala rozsmakować się w potrawach przyrządzanych na bazie tego smacznego warzywa. Placki ziemniaczane z cukinią są naprawdę pysznym i prostym w przygotowaniu daniem. Podawaj je z lekkim sosem zrobionym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, jogurtu i koperku. Całość możesz serwować z małymi pomidorkami koktajlowymi lub ze słodkim pomidorem malinowym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika